Kruidnoten uit de supermarkt getest

We hebben ons geconcentreerd op de ‘normale’ kruidnoten met deze kruidnotentest. Geen chocolade, geen gekke smaakjes, geen spelt, geen glutenvrije kruidnoten. De kruidnoten uit de supermarkt zijn allemaal blind geproefd door een panel van 25 personen. Benieuwd waarom we overigens kruidnoten hebben getest en geen pepernoten? Hieronder lees je het verschil.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verschil kruidnoten & pepernoten

Veel mensen denken dat kruidnoten en pepernoten hetzelfde zijn, maar dit is niet het geval. De twee verschillen van elkaar in structuur en grootte. Kruidnoten zijn wat kleiner en harder dan pepernoten over het algemeen. Dit maakt ze dan ook erg geschikt om mee te strooien. Ook bevatten kruidnoten, zoals de naam al doet vermoeden, meer kruiden dan pepernoten. Kruidnoten worden gemaakt met speculaaskruiden. Voor deze test hebben we alleen kruidnoten uit de supermarkt getest.

Pepernoten bevatten minder specerijen en zijn daarom wat anders van smaak. Ze zijn wat groter van stuk en lijken wat op taaitaai. Daarnaast zijn pepernoten niet rond van vorm. Omdat pepernoten van oorsprong worden gemaakt van deegresten van peper- en kruidkoek, zijn ze meer vierkant.

De beste kruidnoten uit de supermarkt

Als de negen bakjes naast elkaar staan vallen meteen al grote verschillen in kleur en grootte op voor de kruidnotentest. De bakkerskruidnootjes van Albert Heijn zijn verreweg de kleinste. Met hun lichte kleur en uitgesproken taaitaaismaak verdelen ze de meningen nogal. Dit is blijkbaar de love-it-or-hate-it kruidnoot. Voor sommigen is dit de ultieme kruidnoot, anderen vinden de smaak veel te sterk. De score voor deze kruidnoten komt uit op een 7,5.

De andere kandidaat van de Albert Heijn – de huismerk kruidnoten – scoort gemiddeld gezien beter. Blijkbaar appelleert deze het meest aan het algemene Sinterklaas-gevoel, want met een eindcijfer van 8,5 deelt deze kruidnoot de eerste plaats met de kruidnoten van Bolletje. “Ik wil Bolletje” is in dit geval een passende slogan, want ook deze kruidnootjes vallen in de smaak. Lekker donker gebakken en een fijne structuur.

Huismerk kruidnoten AHBolletje kruidnoten

Vers uit eigen oven?

Afwijkend qua vorm en looks zijn de kruidnoten van Jumbo ‘vers uit eigen oven’. Zo groot als een eidooier en met de kleur van speculaasbrokken lijken het meer koekjes. Niet een echte kruidnoot dus, vindt het panel. Het wordt de Jumbo vergeven want qua smaak doen ze het goed en het eindoordeel is een 7,7. Voor de kruidnoten van LU Bastogne pakt het anders uit: ook deze zijn groot en zijn erg licht van kleur met een verdacht gladde bovenkant. Ook geen echte kruidnoot dus en hierover is het panel duidelijk minder enthousiast. Mede door de (te) sterke kaneelsmaak is deze kruidnoot dan ook de verliezer van deze test. Eindcijfer: 6,3

De middenmoot

Dan houden we nog de middenmoters over: Jumbo huismerk en HEMA scoren gelijk (7,1). De kruidnoten van COOP Gwoon (6,8) worden door sommige panelleden wat muf gevonden en de Lidl Delicieux kruidnoten zijn aan de harde kant, missen wat smaak en zijn vooral zoet, maar scoren toch nog een nette 7.

Kruidnoten uit de supermarkt:

  1. Huismerk kruidnoten van Albert Heijn & Bolletje kruidnoten (8,5)
  2. Jumbo kruidnoten ‘vers uit eigen oven’ (7,7)
  3. Bakkerskruidnootjes van Albert Heijn (7,5)
  4. Jumbo huismerk kruidnoten & HEMA kruidnoten (7,1)
  5. Lidl Delicieux kruidnoten (7,0)
  6. COOP Gwoon kruidnoten (6,8)
  7. Kruidnoten van LU Bastogne (6,3)

Kortom, als het aan ons panel ligt kun je overduidelijk het beste de kruidnoten van Bolletje of de huismerk kruidnoten van Albert Heijn kopen. Al weten we stiekem dat zelfgebakken nóg lekkerder is. Trek gekregen? Duik dan de keuken in met ons recept voor zelfgemaakte kruidnoten.

Kruidnoten uit de supermarkt

Recept voor kruidnoten

Wie ze niet van Sinterklaas krijgt (of ze niet in de supermarkt koopt) moet zijn kruidnoten zelf bakken. Met zelfgemaakte speculaaskruiden is dat zeker geen straf. Makkelijk én leuk om te maken!

> naar het recept: kruidnoten

sinterklaas kruidnoten

Lees ook: