Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
champagne kurk

Breaking: beroemd Frans champagnehuis is eigenlijk niet Frans!

Profielfoto van ArjanArjan Kropman

Advertentie

Tijdens een bezoek van ons aan champagnehuis Moët en Chandon ontdekten we een aanwijzing dat het merk helemaal niet zo Frans is als je zou denken…

Frans champagnehuis?

In de ontvangstruimte van het Frans champagnehuis Moët et Chandon  in Epernay ontdekten we een portret van een van de nakomelingen van Claude Moët, de bedenker van champagne en de stichter van het Moët. In de hoek van het portret van een van de kleinzonen van Claude schilderde de schilder het wapenschild van de familie. Op het schild staat met kleine letters geschreven ‘het moet zo zijn’. Hartstikke Nederlands dus.

Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Is Moët echt Nederlands?

Een andere aanwijzing voor de werkelijke afkomst van de familie is de manier waarop de naam uitgesproken wordt, met een korte è in plaats van een lange éééé, zoals een Fransman dat eigenlijk zou doen. Betekent dit dan dat we champagne kunnen toevoegen aan typische Nederlandse producten als tulpen, stroopwafels en muntendrop?

Nee hoor, niet echt. Want als er al een band is tussen de familienaam en ons land, dan is die nog ouder dan Claude waarvan bekend is dat zijn voorouders al Frans waren. Daarnaast is er naast het wapenschild helemaal niets te vinden over de Nederlandse afkomst van de familie. We kunnen het wapenschild überhaupt nergens anders vinden dan op het betreffende portret.

Laten we het er vooral op houden dat zowel Moët et Chandon als champagne an sich zo Frans zijn als stokbrood, brie en staken bij elkaar.

Profielfoto van

Arjan Kropman

Kookliefhebber

Kookliefhebber. Experimenteert graag in de keuken.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!