Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Trash’ure Taarten

Lekker bezig: Trash’ure Taarten 

Advertentie

Ons groene Foodieshart gaat sneller kloppen van duurzaam ondernemen. Daarom in Foodies maandelijks de leukste (en lekkerste) initiatieven van eigen bodem. Marieke sprak met Jeanne van Trash’ure Taarten. 

Is het niet dat Foodies 15 jaar bestaat, dan is het wel een promotie, jubileum of gewoon de omdat het weekend is… Er is eigenlijk altijd wel een reden om taart te eten. Niet alleen omdat je nou eenmaal zelf de slingers moet ophangen, maar ook omdat je met het duurzame gebak van Trash’ure Taarten voedselverspilling tegengaat.

“Wereldwijd wordt er meer dan 30% van ons eten weggegooid. Het probleem zit ‘m vooral bij bedrijven met gigantische overschotten. Denk bijvoorbeeld aan een aardappelboer waarvan de piepers te klein zijn om op de markt te brengen of een limoncelloproducent die alleen de citroenschillen gebruikt en met rest van de vruchten blijft zitten. Omdat ze niet weten wat ze ermee moeten, belanden deze ingrediënten vaker dan nodig in de prullenbak. Zonde, want wij weten er wel raad mee!”, vertelt Jeanne van Ittersum. 

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Duurzaam gebak 

Samen met haar compagnons Anton van Kooij en Bram Swartjes richtte ze Trash’ure Taarten op, om restproducten om te toveren tot taarten. De waste warriors rijden met hun elektrische bus stad en land af om groente en fruit te redden van de vuilnisbak. Denk aan duizend kilo frambozen of pallets vol met peren. De overschotten zijn vaak zo groot dat dit de nodige uitdagingen met zich meebrengt.

Lachend vertelt Jeanne: “Toen we in ons eerste kleine huurkeukentje begonnen, stond de dozen tot aan het plafond toe gestapeld. Je kon je kont haast niet keren en we zaten soms wel met onze handen in het haar, omdat we niet wisten hoe we alles moesten verwerken. Maar weggooien? Dat nooit!” Gelukkig weten ze door hun jarenlange ervaring precies hoe ze welke producten het beste kunnen verwerken. Zo maken ze met citroenen cheesecakes en meringues, gaan penen in de welbekende worteltjestaart en krijgen zoete aardappels (voor de oplettende lezer: Thibaud van No Waste Army, die eerder in deze rubriek verscheen, is er inderdaad vanaf) een nieuw leven in een zoete chai-karameltaart. 

Piece of cake 

Voedselverspilling tegengaan is geen piece of cake en er komt een hoop gepuzzel en geplan bij kijken. Wanneer Jeanne een telefoontje krijgt dat er duizenden olijven op het punt staan te vergaan, moeten ze bij Trash’ure Taarten snel schakelen. Want waar en wanneer kun je al die restproducten ophalen en wat is de beste manier om het te verwerken? Een imperfecte oogst zorgt soms voor net een andere smaak dan je gewend bent, zo is de ene appelsoort een stuk zuurder dan de ander. Omdat ze hun ingrediënten zelf niet kiezen, moeten de vaste recepten constant aangepast worden en is het assortiment van de Nijmeegse bakkerij altijd een verrassing.

“Natuurlijk hebben we wel all-time-favourites, maar alle restproducten zijn welkom. Zo hopen we zo veel mogelijk verspilling tegen te gaan”, vertelt Jeanne gepassioneerd. “Sommige mensen vinden het nog weleens spannend en vragen ons waar alle ingrediënten vandaan komen. Het is heus niet zo dat we de appels en peren letterlijk uit de prullenbak vissen. We kopen onze ingrediënten voor een eerlijke prijs op bij verschillende partijen. Alle producten voldoet aan de wettelijk vastgestelde normen en zijn daarmee nog geweldig te verwerken. Wel ligt daarin ook een rol voor de consument om te durven kiezen voor wat verrassends.” 

Samen maak je het verschil 

Dat verandering begint bij jezelf, begrijpt Jeanne als geen ander. Ze legt uit: “Voor mij moet het totaalplaatje kloppen en daarom hebben wij, als duurzaam bedrijf, ervoor gekozen om te werken met een wisselend team van statushouders. Deze groep wordt vaak vergeten terwijl ze zoveel te bieden hebben. Binnen onze bakkerij besteden we daarom veel aandacht aan de opleiding en ontwikkeling van onze bakkers. Sommigen maken daarna een andere stap, of blijven als vaste medewerker. Zo maken we samen het verschil!”

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!