
Kneden, kneden, kneden, daar heeft ieder zijn eigen manier voor, met de hand of in de keukenmachine. Uiteindelijk gaat het er bij bij na al het deeg om dat je doorgaat tot het zacht en veerkrachtig is, niet meer te erg plakt én tot het voldoet aan de ultieme test: de venstertest.
Lees verder na de advertentie
Wat is de venstertest?
De meeste bakkers zijn er wel mee bekend, de venstertest. Wil je weten of je deeg klaar is om te laten rijzen? Pak een klein stukje deeg, draai er een balletje van ter grootte van een walnoot en rek het langzaam op. Bij een écht goed glutennetwerk scheurt het deeg niet, maar kun je het deeg zo ver uitrekken, dat je er bij na doorheen kijkt. Net zoals een venster dus. Je snapt de naam ‘venstertest’ nu vast wat beter?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in:

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.


Bakken met deeg
Hartstikke handig die venstertest, maar wanneer gebruik je het? Eigenlijk altijd wanneer je iets van deeg gaat bakken. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze heerlijke recepten?

Rozijnenbrood met citroenvulling
Edwin: “Als ik een van deze broden móet kiezen, dan is het toch deze. Het valt bij iedereen in de smaak, het is niet moeilijk te maken, maar het is toch wel echt een stap verder dan een paasstol uit de supermarkt. Maar het is ook niet pretentieus, je eet een punt van dit brood gewoon uit het vuistje.”

Desem paaskleurenbrood
Hypnotiseer je vrienden met de kleurenswirl in dit brood. Maak hem met zuurdesem voor een diepere en volle smaak. Voor een foolproof resultaat kun je behalve zuurdesem ook (verse) gist toevoegen. Wil je direct van start maar heb je nog geen zuurdesemstarter? Dan zet je dit brood ook zonder problemen op tafel met alleen gist.
Onze tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Sanne
Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.



