Naar hoofdinhoud springenNaar Footer springen
Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
AbonnerenBestellen
Cover van
Weekmenu
Recepten
Inspiratie
Kookschool
Ingrediënten
Trends
Kookboeken
Travel
Magazine
Nieuwsbrief
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
AbonnerenBestellen
Cover van
Weekmenu
Recepten
Inspiratie
Kookschool
Ingrediënten
Trends
Kookboeken
Travel
Magazine
Nieuwsbrief
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
AbonnerenBestellen
Cover van
  • Magazine
  • Nieuwsbrief
  • Kerstnummer
  • Win
  • Losse edities
Wat is de venstertest en hoe doe je het?
  1. Home
  2. Kookschool
  3. Wat is de venstertest en hoe werkt het?

Wat is de venstertest en hoe werkt het?

Profielfoto van
SanneSanne
2 februari 2024

Kneden, kneden, kneden, daar heeft ieder zijn eigen manier voor, met de hand of in de keukenmachine. Uiteindelijk gaat het er bij bij na al het deeg om dat je doorgaat tot het zacht en veerkrachtig is, niet meer te erg plakt én tot het voldoet aan de ultieme test: de venstertest.

Lees verder na de advertentie

Wat is de venstertest?

De meeste bakkers zijn er wel mee bekend, de venstertest. Wil je weten of je deeg klaar is om te laten rijzen? Pak een klein stukje deeg, draai er een balletje van ter grootte van een walnoot en rek het langzaam op. Bij een écht goed glutennetwerk scheurt het deeg niet, maar kun je het deeg zo ver uitrekken, dat je er bij na doorheen kijkt. Net zoals een venster dus. Je snapt de naam ‘venstertest’ nu vast wat beter?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in:

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Logo van bedrijf Lees meer
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Wat is de venstertest en hoe doe je het?
Wat is de venstertest en hoe doe je het?

Bakken met deeg

Hartstikke handig die venstertest, maar wanneer gebruik je het? Eigenlijk altijd wanneer je iets van deeg gaat bakken. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze heerlijke recepten?

Rozijnenbrood met citroenvulling

Rozijnenbrood met citroenvulling

Edwin: “Als ik een van deze broden móet kiezen, dan is het toch deze. Het valt bij iedereen in de smaak, het is niet moeilijk te maken, maar het is toch wel echt een stap verder dan een paasstol uit de supermarkt. Maar het is ook niet pretentieus, je eet een punt van dit brood gewoon uit het vuistje.”

Naar het recept
Paaskleurenbrood

Desem paaskleurenbrood

Hypnotiseer je vrienden met de kleurenswirl in dit brood. Maak hem met zuurdesem voor een diepere en volle smaak. Voor een foolproof resultaat kun je behalve zuurdesem ook (verse) gist toevoegen. Wil je direct van start maar heb je nog geen zuurdesemstarter? Dan zet je dit brood ook zonder problemen op tafel met alleen gist.

Naar het recept

Onze tips

bord met stoofgerecht met jackfruit erop

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

thumbnail voor Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

kruidnoten bakken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

gevulde speculaas bakken recept

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Geglaceerde wortel met dragonboter, aardappelpuree en daarop stukjes crispy Beyond Steak

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

thumbnail voor Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

tefal stovember met bladerdeegbakjes met ragout

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Kop met groentesoep met balletjes

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Kop met groentesoep met balletjes

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

thumbnail voor Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

seizoensgroenten februari

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden 

Reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Coq au vin blanc

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

varkenshaas bakken

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Groenten en fruit oktober in een mandje

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

Verschillende soorten paddenstoelen

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Profielfoto van

Sanne

Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.

Populair

  • Krokante chicken wings met five spice mayonaise
    Inspiratie

    11x warme hapjes die té lekker zijn om te delen 

  • Stoofpan met rundersukade in mosterdsaus met gedroogde pruimen en prei
    recept

    Rundersukade in mosterdsaus met gedroogde pruimen en prei

  • mensen aan tafel met stoofgerechten
    Inspiratie

    Zo maak je slim stoofgerechten voor een groot gezelschap

  • Romige pompoenrisotto met geitenkaas en salie
    recept

    Romige pompoenrisotto met geitenkaas en salie

  • Zuurkoolovenschotel met appel ui en gemengde noten
    Inspiratie

    10x zuurkool recepten die je vanavond nog wilt maken

  • Stoofpan met gebraiseerde winterpeen en sinaasappel, knoflook, harissa en feta
    recept

    Gebraiseerde winterpeen met sinaasappel, knoflook en harissa

  • Bao's met sticky buikspek ©Sabine Koning
    Inspiratie

    11x slowcooker recepten waar je nauwelijks iets voor hoeft te doen

Krokante chicken wings met five spice mayonaise

11x warme hapjes die té lekker zijn om te delen 

Stoofpan met rundersukade in mosterdsaus met gedroogde pruimen en prei

Rundersukade in mosterdsaus met gedroogde pruimen en prei

mensen aan tafel met stoofgerechten

Zo maak je slim stoofgerechten voor een groot gezelschap

Romige pompoenrisotto met geitenkaas en salie

Romige pompoenrisotto met geitenkaas en salie

Zuurkoolovenschotel met appel ui en gemengde noten

10x zuurkool recepten die je vanavond nog wilt maken

Stoofpan met gebraiseerde winterpeen en sinaasappel, knoflook, harissa en feta

Gebraiseerde winterpeen met sinaasappel, knoflook en harissa

Bao's met sticky buikspek ©Sabine Koning

11x slowcooker recepten waar je nauwelijks iets voor hoeft te doen

Magazine

Foodies kerst
De unieke editie van 2025
AbonnerenBestellen
Cover van
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!

Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.

Foodies

Over onsMagazineAbonnerenLosse editiesSamenwerkenStudioNieuwsbrief

Service & informatie

KlantenserviceVeelgestelde vragenContactAlgemene voorwaardenPrivacyCookies

Receptcategorieën

WeekmenuVoorgerechtenHoofdgerechtenDessertsBorrelhapjesAirfryerPizzaPastaLasagne

Foodies

Over onsMagazineAbonnerenLosse editiesSamenwerkenStudioNieuwsbrief

Gerechten

VoorgerechtenHoofdgerechtenDessertsBijgerechtenBorrelhapjesLunchSoepSaladesTapasPastaPizzaRijstLasagneOvenschotelsCocktails

Kookthema's

AirfryerBarbecueVegetarischGehaktZalmMakkelijke receptenSnelle receptenGezonde receptenSpaansItaliaansHerfstZomerPicknick

Bakken & zoet

BakreceptenKoekjesCake receptenQuiche receptenBrood receptenCheesecakesTaart receptenIJs recepten

Feestdagen

KerstOud & nieuwPaas receptenPaasbrunchSinterklaas

Service & informatie

KlantenserviceVeelgestelde vragenContactAlgemene voorwaardenPrivacyCookies

© 2025 - Foodies

Social media

Logo van FoodiesLogo van Foodies