
Je hebt een prachtige barbecue in de tuin staan. Elke dag dat het mooi weer is gaat hij aan, maar eigenlijk heb je geen idee hoe je nou de juiste temperatuur kunt regelen. Gelukkig kunnen wij je helpen met de perfecte temperatuur voor de barbecue.
Lees verder na de advertentie
Meestal is het aansteken van de barbecue geen probleem. Nadat de eerste vlammen zijn gedoofd, beginnen de kolen te gloeien. Tijd om de eerste ingrediënten op de barbecue te leggen. Na een paar minuten zijn de worstjes zwart van buiten en ongaar van binnen of branden de hamburgers aan. Help! Geen zorgen, wij helpen je met de beste tips voor de juiste temperatuur voor de barbecue, zodat je gerechten perfect gegaard op het bord glijden vanaf barbecue.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
De juiste temperatuur voor de barbecue
Voordat je begint met barbecueën is het belangrijk om te weten dat er niet één juiste temperatuur is. Zo vragen vis en worstjes om een andere temperatuur dan steaks en burgers. Dat komt doordat het ene vlees om een langzamere garing vraagt dan de ander. Denk bijvoorbeeld maar aan pulled pork, die wil je op lage temperatuur garen. Terwijl je steaks juist wil dichtschroeien voor een rare binnenkant en knapperige buitenkant.
Als richtlijn kun je de volgende temperatuurzones aanhouden:
100–130 °C: gebruik je voor het voor langzaam garen van pulled pork, ribs en/of vis van de BBQ.
150–180 °C: gebruik je voor het garen van kip, worstjes of groenten van de BBQ.
200–250+ °C: gebruik je voor gegrilde steak en hamburgers.
Wil je voor optimale precisie gaan? Gebruik dan een vleesthermometer om de temperatuur nauw in de gaten te houden voor de perfecte garing.
Tips voor de juiste temperatuur voor de barbecue:
Heb je de temperatuur niet helemaal onder controle? Dan zijn de worstjes weer te zwart of krijg je de kip niet helemaal gaar. Het vuur krijg je prima aan, het enige wat nog mist zijn dé tips voor de juiste temperatuur:
Tip 1: hete kolen
Leg pas ingrediënten op de barbecue als de kolen grijs en gloeiend heet zijn. Je kunt eenvoudig een hete en een iets koelere zone creëren op je barbecue. Leg waar je de koele zone wilt hebben minder kolen en bij de hete zone net even wat meer.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Tip 2: krokant korstje
Bij de hete zone kun je tijdens het barbecueën vlees op hoog vuur grillen, wat zorgt voor een krokant korstje. Voordat je het vlees serveert, laat je het voor de ultieme sappigheid nog even rusten boven de koelere zone. Zo schroei je het vlees dicht op de hete zone voor een krokante bite en gaart het vervolgens op de koude zone voor een optimaal resultaat.
Tip 3: ademruimte
Zodra het vuur op de barbecue meer zuurstof krijgt wordt het warmer. Minder zuurstof betekent dat de temperatuur lager wordt. Gaart het vlees te langzaam op de koude zone of brandt alles direct aan op de hete zone? Door zuurstof toe te voegen of juist weg te halen speel je met de temperatuur. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de deksel van een barbecue. Let wel op; als je alle zuurstof weghaalt (een dichte deksel op de barbecue) dooft het vuur uit.
Onze tips

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Milieuvriendelijker barbecueën: zo doe je dat

Zelf ketchup maken: zo doe je dat

Zo kun je het beste bavette bereiden: recept + tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.




