Foodies 02/2025
Aziƫ
cover Azie
Geglaceerde brisket met blauwe-kaas-coleslaw

Brisket: de beste recepten met het klapstuk

Brisket is een waanzinnig stuk vlees, mits je weet hoe je het moet bereiden. Daarom delen we alles over het klapstuk, inclusief onze favoriete recepten!

Brisket, oftewel klapstuk

Lees verder na de advertentie

Ben jij al bekend met brisket? Dit is een stuk rundvlees dat in Nederland ook wel het klapstuk wordt genoemd. Dit deel wordt gesneden uit de borst van een rund. Het vlees is uit zichzelf vrij pezig en taai, maar hierdoor is het juist perfect voor een langzame bereiding. Dat komt doordat het ook veel collageen bevat, wat langzaam smelt wanneer je het gaart in de slowcooker of op de barbecue bijvoorbeeld. Door de langzame garing wordt het vlees namelijk heerlijk zacht en mals. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze heerlijke recepten?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Brisketstoof met rode wijn en tijm

Brisketstoof met rode wijn en tijm

Brisket kun je perfect garen in een slowcooker. Wel is het slim het vlees van tevoren eerst goed aan te braden in de koekenpan. Door het Maillard-effect wordt het vlees zo extra smaakvol.

Naar het recept

Tip!

Brisketchili uit de slowcooker

Brisketchili uit de slowcooker

Door het vlees langzaam in de slowcooker te garen, heeft het alle tijd om de smaken van de chili in zich op te nemen. Heb je geen slowcooker? Dan kun je beter voor sukade- of riblappen kiezen. Stoof het geheel afgedekt ca. 2 u

Naar het recept
Geglaceerde brisket met blauwe-kaas-coleslaw

Geglaceerde brisket met blauwe-kaas-coleslaw

Goed vlees van de BBQ met Franse frietjes en een frisse salade; is er iets lekkerder dan dat? Omdat een brisket om een langzame garing vraagt, zetten we het eerst een aantal uur in de oven. Daarna kun je het zo opdienen of nog even kort braden op de barbecue voor dat heerlijke rook-aroma.

Naar het recept
Uitgelicht recept
Brisketstoof met rode wijn en tijm

Brisketstoof met rode wijn en tijm

Brisket kun je perfect garen in een slowcooker. Wel is het slim het vlees van tevoren eerst goed aan te braden in de koekenpan. Door het Maillard-effect wordt het vlees zo extra smaakvol.

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

1.5 kg brisket runderborst van de slager*
arachideolie
zout en peper
2 uien – gesnipperd
1 el bloem
250 ml rode wijn
300 ml kippenbouillon
2 el worcestersaus
8 takjes tijm
1 steranijs
2 wortels – geschrapt en in vieren
2 stengels bleekselderij – in vieren

Bereiding

  1. Verhit een koekenpan tot hij zeer heet is. Wrijf het vlees rondom in met arachideolie en bestrooi royaal met zout en peper. Bak het vlees rondom in de koekenpan om het dicht te schroeien en te bruinen. Verplaats het naar de slowcooker.

  2. Bak de uien in dezelfde koekenpan ca. 10 minuten tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Bestrooi met de bloem en bak al roerende 3-4 minuten verder. Voeg al roerende beetje bij beetje de wijn toe. Giet de bouillon en de worcestersaus erbij en roer alles goed door elkaar. Schenk het uienmengsel over het vlees in de slowcooker. Leg de takjes tijm, de steranijs, de wortel en de selderij rondom het vlees in de slowcooker.

  3. Zet de slowcooker 5 uur aan op HIGH. Haal het vlees uit de slowcooker en leg het op een schaal. Haal de wortel, de selderij, de tijm en de steranijs met een schuimspaan uit de jus. Snijd het vlees in plakken en serveer met de jus.

*Brisket, ook wel borst- of klapstuk genoemd, is een stuk vlees met relatief veel pees en collageen, dus uitermate geschikt voor een langzame bereiding in de slowcooker. Kun je het niet vinden? Dan kun je ook sukade aan een stuk of procureur (van varken) gebruiken.

Ā© Olive Magazine / Immediate MediaĀ  Receptuur: Janine Ratcliffe Fotoā€™s: Ant Duncan en Charlie Richards Styling: Tony Hutchinson Ā Foodstyling: Katy Greenwood

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!