Advertentie
Wie kent ’m niet: de caesarsalade. Deze frisse klassieker staat wereldwijd op talloze menukaarten en de flesjes kant-en-klare caesardressing zijn bijna niet aan te slepen. Op 4 juli 2024 is het precies 100 jaar geleden dat deze salade voor het eerst werd gemaakt. Ter ere van deze feestelijke gelegenheid vertellen we je alles over het ontstaan van de caesarsalade en delen we de lekkerste recepten met je!
Ontstaan van de caesarsalade recepten
De bedenker van de caesarsalade is Caesar Cardini, die er later zijn naam aan gaf. In 1924 werkte Caesar, een Italiaanse immigrant, in een restaurant in Tijuana, Mexico, net over de grens met de Verenigde Staten.
Op 4 juli van dat jaar waren de voorraden van het restaurant nagenoeg op vanwege de grote hoeveelheid gasten die de Fourth of July kwamen vieren, een nationale feestdag in Amerika. Om zijn gasten toch wat voor te kunnen schotelen, improviseerde Caesar een salade met romainesla, olijfolie, zout, peper, citroensap, worcestershiresaus, rauwe eieren en parmezaan.
Om de salade wat meer flair te geven, werd hij aan tafel bereid en werd er zo een klein spektakel van gemaakt. De salade sloeg aan bij de eters en zo werd een nieuwe klassieker geboren. Vandaag de dag kun je de salade nog steeds op de traditionele manier eten bij het restaurant, dat inmiddels de naam ‘Hotel Caesar’s’ draagt.
Caesar salade
Lotus: “Dit is een van mijn favoriete recepten voor caesarsalade: weinig ingrediënten, weinig poespas. Zo lekker!”
Ingrediënten
Bereiding
Snijd de onderkant van de little gems en pluk de blaadjes van elkaar. Was de sla en laat hem goed uitlekken. Snijd het brood in blokjes. Pel en snipper de knoflook.
Verhit de boter in een koekenpan en bak er de helft van de knoflook en de broodblokjes goudbruin in. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met weinig zout. Breng de eieren met koud water aan de kook. Kook de eieren ca. 4 minuten.
Meng de overige knoflook met de mosterd en de worcestershiresaus. Klop er de olijfolie doorheen en breng eventueel op smaak met peper. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze.
Snijd de eieren in parten. Meng de sla voorzichtig met de dressing en verdeel over borden. Leg er de ei en de croutons op.
Andere ingrediënten in caesarsalade recepten
De ingrediënten die hierboven genoemd worden vormen samen de caesarsalade zoals hij oorspronkelijk werd bereid. Inmiddels zijn er echter ook talloze variaties met andere ingrediënten, zoals kip, spek en ansjovis. Hoewel ze misschien niet traditioneel zijn, kunnen ze natuurlijk wel een lekkere toevoeging zijn aan een caesarsalade. Ga dus vooral voor wat jij lekker vindt!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Onze favoriete caesarsalade recepten:
Caesarsalade met garnalen
Deze versie met gegrilde garnalen en basilicum is op-en-top zomer. Serveer met partjes citroen om erover uit te knijpen, lekker fris!
Caesarsalade
Dit is de caesarsalade zoals de meesten hem kennen: met kip en bacon. Bij dit recept leer je ook hoe je de perfecte caesardressing maakt!
Caesar salade
Deze versie van Welmoed Bezoen maak je met grote knoflookcroutons, die een heerlijk knapperige bite geven aan het gerecht.
Onze tips
13x snelle salades die je binnen een kwartier op tafel zet
10x de meest gezonde oliën en hoe je ze gebruikt
Dit zijn de lekkerste dressings om je salade mee te pimpen
5x ingrediënten waarvoor je naar een Turkse winkel wil gaan
Kaneelbroodjes maken: zo doe je dat
Bourgondisch genieten met de wijnen van Abbotts & Delaunay
Van cake tot taart: 7x zoete recepten van Jamie Oliver
5x kalkoen recepten voor kerst
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.