Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Caesarsalade met garnalen

100 jaar caesarsalade: de lekkerste recepten

Advertentie

Wie kent ’m niet: de caesarsalade. Deze frisse klassieker staat wereldwijd op talloze menukaarten en de flesjes kant-en-klare caesardressing zijn bijna niet aan te slepen. Op 4 juli 2024 is het precies 100 jaar geleden dat deze salade voor het eerst werd gemaakt. Ter ere van deze feestelijke gelegenheid vertellen we je alles over het ontstaan van de caesarsalade en delen we de lekkerste recepten met je!

Ontstaan van de caesarsalade recepten

De bedenker van de caesarsalade is Caesar Cardini, die er later zijn naam aan gaf. In 1924 werkte Caesar, een Italiaanse immigrant, in een restaurant in Tijuana, Mexico, net over de grens met de Verenigde Staten.

Op 4 juli van dat jaar waren de voorraden van het restaurant nagenoeg op vanwege de grote hoeveelheid gasten die de Fourth of July kwamen vieren, een nationale feestdag in Amerika. Om zijn gasten toch wat voor te kunnen schotelen, improviseerde Caesar een salade met romainesla, olijfolie, zout, peper, citroensap, worcestershiresaus, rauwe eieren en parmezaan.

Om de salade wat meer flair te geven, werd hij aan tafel bereid en werd er zo een klein spektakel van gemaakt. De salade sloeg aan bij de eters en zo werd een nieuwe klassieker geboren. Vandaag de dag kun je de salade nog steeds op de traditionele manier eten bij het restaurant, dat inmiddels de naam ‘Hotel Caesar’s’ draagt.

caesar salade

Caesar salade

Lotus: “Dit is een van mijn favoriete recepten voor caesarsalade: weinig ingrediënten, weinig poespas. Zo lekker!”

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

3 little gems (kleine bindsla)
3 sneetjes witbrood
1 teentje knoflook
2 el boter
zout en peper
4 eieren
½ tl mosterd
2 el worcestershiresaus
4 el olijfolie

Bereiding

  1. Snijd de onderkant van de little gems en pluk de blaadjes van elkaar. Was de sla en laat hem goed uitlekken. Snijd het brood in blokjes. Pel en snipper de knoflook.

  2. Verhit de boter in een koekenpan en bak er de helft van de knoflook en de broodblokjes goudbruin in. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met weinig zout. Breng de eieren met koud water aan de kook. Kook de eieren ca. 4 minuten.

  3. Meng de overige knoflook met de mosterd en de worcestershiresaus. Klop er de olijfolie doorheen en breng eventueel op smaak met peper. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze.

  4. Snijd de eieren in parten. Meng de sla voorzichtig met de dressing en verdeel over borden. Leg er de ei en de croutons op.

Andere ingrediënten in caesarsalade recepten

De ingrediënten die hierboven genoemd worden vormen samen de caesarsalade zoals hij oorspronkelijk werd bereid. Inmiddels zijn er echter ook talloze variaties met andere ingrediënten, zoals kip, spek en ansjovis. Hoewel ze misschien niet traditioneel zijn, kunnen ze natuurlijk wel een lekkere toevoeging zijn aan een caesarsalade. Ga dus vooral voor wat jij lekker vindt!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze favoriete caesarsalade recepten:

Caesarsalade met garnalen

Caesarsalade met garnalen

Deze versie met gegrilde garnalen en basilicum is op-en-top zomer. Serveer met partjes citroen om erover uit te knijpen, lekker fris!

Naar het recept
Caesarsalade

Caesarsalade

Dit is de caesarsalade zoals de meesten hem kennen: met kip en bacon. Bij dit recept leer je ook hoe je de perfecte caesardressing maakt!

Naar het recept
Caesar salade

Caesar salade

Deze versie van Welmoed Bezoen maak je met grote knoflookcroutons, die een heerlijk knapperige bite geven aan het gerecht.

Naar het recept

Onze tips

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!