Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
yvonne met filet americain

De perfecte filet americain voor bij de borrel

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Met kerst mag alles éxtra lekker zijn. Dat geldt ook voor de borrel. Speciaal voor deze kerst verzamelde iedereen op de redactie daarom iets voor op die ultieme borrelplank. Van kaas tot brood, van wijn tot olijfolie en charcuterie. Yvonne startte een zoektocht naar de allerbeste filet americain.

Ultieme vrijmibo: filet americain

Speciaal voor de feestdagen maakten we als redactie één grote borrelplank. Iedereen nam een specifiek onderdeel voor zijn of haar rekening, komende week delen we alle onderdelen, tot we de totale borrelplank gevuld hebben. Vandaag vertelt Yvonne alles over haar onderdeel: de perfecte filet americain voor bij de borrel.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Filet americain op de borrelplank

Blokje kaas met een zilveruitje erop. Dat is hoe borrelen groot is geworden in Nederland. Inmiddels hebben we de borrelplank massaal omarmd en variëren we volop met borrelhappen. Voor mij hoeft een goede borrelplank niet per se te bestaan uit zelfgemaakte hapjes.

Veel liever nog zie ik goede ambachtelijke producten verschijnen, die je zelf met zorg hebt uitgezocht. Kaas van de lokale kaasboer, brood van de bakker op de hoek. En daarbij mag iets lekkers voor op brood niet ontbreken. Ik zocht uit waar je de lekkerste zélfgemaakte filet americain haalt.

De slagersdochter

Nieuw concept

Voor dag en dauw op, in de auto naar Haarlem. Bij De Slagersdochter maken ze iedere dag, bij opening van de winkel, vers hun befaamde filet americain. Dat wil ik met eigen ogen zien. Als ik rond half tien de winkel in stap, is het er al gezellig druk. De vitrines liggen vol met vlees, vega producten, maaltijden en andere versproducten.

Veel elementen in deze zaak doen je denken aan een traditionele slagerij. De witte tegels op de vloer en de muren, de rekken met vleeshaken aan de wand en grote ouderwetse weegschalen waar vroeger kilo’s vlees werden gewogen. Toch is De Slagersdochter allesbehalve traditioneel. Eigenaresse Guusje Broekhof – de dochter van een slager – noemt haar zaak liever een ‘deli’: “Wij hebben een ruim assortiment, waarvan maar een beperkt deel vlees is. Het vlees dat we hebben is goed en eerlijk vlees. Daarnaast bieden we ook heel veel zelfgemaakte vegetarische producten aan en biologische groenten.”

Verduurzamen van de slagerij

Als ik door de smalle gangetjes in de winkel naar achteren loop, naar de keuken, hoor ik van medewerkster Lisa dat deze zaak aan de Kruisstraat al honderd jaar oud is. Moet je nagaan hoeveel verhalen deze muren te vertellen hebben! Guusje heeft de zaak vier jaar geleden overgenomen van haar ouders. Van hen kreeg ze die bewuste mindset mee. Haar ouders waren op hun beurt ook al bezig met het verduurzamen van de slagerij. Ook zij kozen al voor bewust vlees, wat in die tijd best uniek was.

Van alle zelfgemaakte producten van De Slagersdochter, is de huisgemaakte filet americain een van de hardlopers. Die bakjes – en broodjes met filet americain – vliegen elke dag de toonbank over. Ik ben er vandaag gelukkig op tijd bij; het moet nog gemaakt worden.

Filet americain: geheim recept

De deli is gevestigd in een typisch oud stadspand; met dunne lange gangen en allemaal kleine kamertjes. In de stellingkast in de keuken vind ik tussen de potten en pannen een dikke, donkergrijze multomap. Ik blaas er een dun laagje stof af en klap hem open. De briefjes binnenin kleuren aan de randjes bruin. Dit is de jackpot, denk ik bij mezelf. Voor mij ligt 100 jaar aan familierecepten.

Voordat ik de kans heb om het recept voor de filet americain op te zoeken, trekt Lisa mijn aandacht naar de andere kant van de keuken. Het magere rundvlees gaat in stukken in de vleesmolen en komt er fijngemalen weer uit. Vervolgens gaat het vlees, samen met een flinke hoeveelheid mayonaise en filet americain saus in de keukenmachine. Nog voordat ik mijn vraag heb uitgesproken, onderbreekt Lisa me: “Helaas, de filet americain saus is een geheim recept!”, zegt ze lachend. Ik ga vandaag dus zónder het recept voor de lekkerste filet americain van ons land weer naar huis.

De slagersdochter

Broodje voor onderweg

Gelukkig vul ik wél m’n tas met een bakje filet voor de borrelplank en een broodje voor onderweg. Nog voor ik op de snelweg zit, is het broodje al op. Het is dat het bijna twee uur rijden is vanaf Nijmegen, anders zou ik elke week hier een bakje filet komen halen!

Meer weten?

Wil je ook borrelen met de filet americain of de andere zelfgemaakte producten van De Slagersdochter? Kijk op deslagersdochter.nl of breng een bezoekje aan de winkel.

De slagersdochter

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!