Het verschil tussen witte en groene asperges

Je ziet ze regelmatig liggen in de supermarkt of bij de groenteboer, maar wat is eigenlijk het verschil tussen witte en groene asperges? Witte asperges hebben een verfijnde, milde smaak en worden vaak gekookt of in soepen gebruikt. Groene asperges hebben een aardse, soms pittige smaak en zijn steviger. Ze zijn heerlijk gegrild of verwerkt in hartige taarten. Een belangrijk verschil tussen de twee is dat de witte onder de grond in speciale aspergebedden geteeld worden, terwijl de groene boven de grond groeien.

Koop asperges met glanzende stengels die niet uitgedroogd of gebarsten zijn. Wrijf ze voorzichtig langs elkaar. Hoor je een piepend geluid? Dan weet je dat ze écht vers zijn!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Asperges schoonmaken

Wanneer je de asperges gaat gebruiken kun je ze het beste als eerste aan de onderkant afsnijden en dan 30 minuten in koud water leggen. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze beter te schillen. Leg ze vervolgens plat op een werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje. Begin 2 à 3 cm onder de kop en schil ze zorgvuldig van boven naar beneden. Zorg ervoor dat er geen stukjes schil achterblijven.

Asperges

Asperges bereiden

Leg de asperges in een grote pan met ruim koud water of in een aspergepan. De koppen mogen er net iets bovenuit steken. Voeg er een snufje zout en een klontje boter aan toe en breng het water aan de kook. Laat ze 10 minuten zachtjes doorkoken. Neem de asperges van het vuur en laat ze 10 minuten doorgaren met de deksel op de pan. Schep ze met een schuimspaan uit het water om breken te voorkomen. Het kookvocht is lekker voor soep of sauzen!

Checken of je asperges gaar zijn? Prik voorzichtig met een mes of vork in de onderkant. Voel je geen of weinig weerstand? Dan zijn ze gaar en kun je ze opdienen!

Asperges eten

Ze worden traditioneel als bijgerecht met ham en ei gegeten, maar ze zijn ook lekker met een hollandaisesaus of bearnaisesaus. Of met een beetje gesmolten boter en nootmuskaat. Je kunt ze ook wokken en frituren of gebruiken in een quiche, als soep en zelfs als nagerecht. Kortom, dit ingrediënt is ontzettend veelzijdig in gebruik!

Bewaren & houdbaarheid

Verse, witte asperges kun je het beste binnen twee dagen bereiden of tot vier dagen in de koelkast bewaren. Rol ze dan wel in een vochtige theedoek, want ze zijn gevoelig voor uitdroging! De groene bewaar je in een open zak. Verpakte asperges kunnen iets langer bewaard worden. Heb je ze gekookt? Dan kun je ze circa één dag bewaren in het afgekoelde kookvocht, in de koelkast.

Kennis op pijl, tijd om te koken met asperges!

Ga je voor een salade met frambozendressing, een pasta carbonara of een krokante tartelette?

Aspergesalade met frambozendressing en krieltjes

Zodra het voorjaar is krijgen we spontaan zin in allemaal verschillende salades. Waaronder deze salade met asperges en frambozendressing. Extra lekker als je ‘m in het zonnetje opeet!

aspergesalade

Pasta carbonara met vegetarische spekjes

Dit is dan misschien niet de échte pasta carbonara, lekker is ‘ie zeker! Tegenwoordig vind je veel verschillende soorten vegetarische spekjes in de supermarkt, kies er een variant die jij lekker vindt.

pasta carbonara

Aspergetartelette met gruyère en platte peterselie

Kaas is baas, zeker met deze heerlijke tartelette. De asperges komen goed tot hun recht qua smaak, zeker in combinatie met de gruyère en verse peterselie.

aspergetartelette