Bloemkool koken
Bloemkool koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je bloemkool koken om de groente perfect beetgaar te krijgen? Moet je de groente eerst in stukken snijden en moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om daarachter te komen!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe lang bloemkool koken?
Laten we beginnen met het antwoord op de belangrijkste vraag: ‘hoelang moet bloemkool koken?’. Want alleen zo weet je hoe je de groente het beste kan bereiden. Voor een perfecte gaarheid kook je bloemkool ongeveer vier tot vijf minuten in kokend water.
Bloemkool kooktijd
Bloemkool ken je misschien wel als die groente die altijd veel te gaar gekookt wordt. Maar dat is vanaf nu verleden tijd. Voor het bereiden van bloemkool, vul je eerst een (kook)pan met water. Voeg hier een snufje zout aan toe en breng aan de kook. Spoel vervolgens de bloemkool af in een vergiet om eventueel zand te verwijderen en verwijder de bladeren. Gooi deze bladeren vervolgens niet weg, deze kan je gewoon opeten. Verwijder ook het onderste gedeelte van de stronk. Dit onderste gedeelte kan je wel weggooien. Door de vele vezels kan deze wat taai smaken. Snijd vervolgens de rest van de stronk in gelijke stukken. De rest van de bloemkool kan je in gelijke roosjes snijden. Voeg de gesneden bloemkool aan de pan toe en laat de bloemkool ongeveer vijf tot acht minuten koken. Kook je alleen de roosjes? Dan volstaat vijf minuten. Wil je zeker weten dat de groente gaar is? Prik er dan met een mes of vork in. Wanneer dit geen moeite kost, is de groente goed gaar.
Bloemkool gratineren
Is het bloemkool koken gelukt? Dan maak je de groente eenvoudig nog lekkerder met een flinke laag kaassaus en een knapperig korstje. Dit doe je door bloemkool te gratineren.
Recepten met bloemkool
Doordat bloemkool zo snel gaar is, kan je de groente hartstikke makkelijk bereiden. In soep, bij een avg’tje of zelfs gewoon zo als snack. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan onze recepten met bloemkool!
Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons
Een snelle soep die zo op tafel staat. Boordevol groenten door de bloemkool en prei. De zelfgemaakte croutons smaken er heerlijk bij. Oh ja, en kaas is baas natuurlijk. In dit geval gaat er een handje cheddar en parmezaan doorheen.
> naar het recept: bloemkool-kaassoep met tijmcroutons
Geroosterde curry-bloemkool
Geroosterde bloemkool behoudt perfect z’n bite én is ook nog eens erg lekker. De kokosdressing maakt het helemaal af en past dan ook goed bij de overige smaken.
> naar het recept: geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing
Rijstsalade met geroosterde kurkumabloemkool
Gezond, lekker en snel! Dat is deze heerlijke rijstsalade met bloemkool. Heb je over? Eet dit gerecht gerust als lunch de volgende dag. Je collega’s zullen jaloers zijn.
> naar het recept voor rijstsalade met geroosterde kurkumabloemkool
Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes
Deze mooie groente van eigen bodem een echte alleskunner is weet je ondertussen wel. Verwerk bloemkool eens in romige ovenschotels, zo wordt het gegarandeerd je nieuwe lievelingsgroente.
> naar het recept: gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes
Gebraiseerde bloemkool
De bloemkool in dit recept is heerlijk zacht, maar heeft toch structuur en bite. Dat gaat dan weer perfect met de geroosterde noten en het zoete van de rozijnen.
> naar het recept: gebraiseerde bloemkool