Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Brisketstoof met rode wijn en tijm

Koken zonder slowcooker? Zo maak je toch alle gerechten

Advertentie

Je komt een recept tegen dat jou heerlijk lijkt, maar de bereiding vereist een slowcooker. Niet getreurd, want ieder slowcookerrecept kun je aanpassen voor de bereiding op het fornuis of in de oven. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan snel verder!

Koken zonder slowcooker, of toch met?

Een slowcooker is een elektrische pan. Bestaande uit een binnenpan van keramiek, een doorzichtig glazen deksel en de slowcooker zelf. De meeste slowcookers hebben in ieder geval drie functies: LOW (bereiding op lage temperatuur), HIGH (bereiding op hoge temperatuur) en een warmhoudfunctie. Je stopt simpelweg alle ingrediënten in de slowcooker en kiest de gewenste functie; meer hoef je niet te doen. Wil je koken zonder slowcooker en twijfel je of je dit apparaat nodig hebt? Of vraag je je af wat het voordeel is? We hebben de belangrijkste voordelen van de slowcooker voor je op een rijtje gezet.

De voordelen:

1. Constante temperatuur

In de slowcooker kun je ingrediënten garen bij een constante temperatuur omdat het apparaat deze nauwkeurig regelt. Op het fornuis is het veel lastiger om de temperatuur te regelen. Hiermee is ook de bereidingstijd lastiger te bepalen.

2. Weinig voorbereiding

Voorbereiding kost je vaak maar een kwartiertje tijd. Je doet alle ingrediënten in de slowcooker en de uren daarna hoef je niets te doen – niet roeren, niet in de gaten houden – de slowcooker doet al het werk.

3. Geen vet nodig

In de slowcooker heb je altijd vocht nodig. Vet is daarentegen geen vereiste, omdat je in de slowcooker stooft in plaats van bakt. De keramieken pan heeft een antiaanbaklaag en het deksel sluit de pan perfect af, waardoor je gerecht zelfs zonder vet niet aan kan branden.

Nog meer voordeel…

4. Lekker mals

Door de langzame bereiding bij een lage temperatuur worden zelfs taaie vleessoorten zoals brisket heerlijk mals in de slowcooker. Groenten blijven juist zelfs na urenlang stoven verrassend stevig. Kortom, in de slowcooker kun je alle ingrediënten zonder moeite perfect garen.

5. Zonder toezicht

Bij het gebruik van het gasfornuis is het aan te raden om altijd in de buurt te blijven. Voor urenlang stoven moet je dus thuisblijven en de boel goed in de gaten houden. De slowcooker kun je gerust aanzetten en naar je werk gaan. Het apparaat is voorzien van slimme zekeringen waardoor het volledig veilig is in gebruik, ook als je zelf niet in de buurt bent,.

6. Timing

De slowcooker aanzetten voor je naar je werk gaat en wanneer je thuiskomt direct aanschuiven voor je favoriete curry: dat klinkt als een droom, of niet? Met de slowcooker is het mogelijk. Sommige hebben zelfs een timer, waarmee je van tevoren instelt wanneer het apparaat automatisch aangaat. Zo is het gerecht klaar op het moment dat jou het beste uitkomt. Veel slowcookers schakelen over naar warmhoudfunctie wanneer het gerecht gaar is. Dat is handig als je toch wat later wilt eten dan gepland.

Koken zonder slowcooker

Koken in de slowcooker is zo populair dat veel recepten speciaal geschreven zijn voor dit handige apparaat. Maar wat als je geen slowcooker hebt? Geen zorgen, ook zonder slowcooker kun je een heerlijke curry, tajine of pulled pork bereiden gewoon op het fornuis of in de oven. Koken zonder slowcooker! Je moet je daarbij wel houden aan een aantal vuistregels en enkele aanpassingen doen om het recept fornuis- of ovenproof te maken. Wij hebben de belangrijkste zaken om rekening mee te houden voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder om erachter te komen hoe je deze recepten kan koken zonder slowcooker. En ze zelf makkelijk aanpast voor het fornuis of de oven.

Aanfruiten…

Bij het bereiden van een lekkere curry, tajine of stoof begin je meestal met het aanfruiten van groenten zoals ui, knoflook, wortel en/of bleekselderij in een scheutje olie of ander vet. Meestal wordt deze stap overgeslagen bij bereiding in de slowcooker. De reden hiervoor is dat het aanfruiten een extra stap is in het proces waardoor het voordeel van het koken in de slowcooker – simpelweg alle ingrediënten erin doen en de slowcooker aanzetten – zou verdwijnen. Een keramieken binnenpan is vaak niet geschikt voor op het fornuis, dus betekent het aanfruiten dat je eerst een gewone pan moet gebruiken en dan de ingrediënten verplaatsen. Dat betekent een extra handeling, extra voorbereidingstijd én extra afwas. In slowcookerrecepten staat het gemak vaak voorop en wordt het aanfruiten daarom weggelaten.

…En deglaceren

Als je geen slowcooker hebt en een gewone (braad)pan gebruikt, hoef je het aanfruiten niet over te slaan. Begin dus bij stoofgerechten met het aanfruiten van ui, knoflook, gember en/of andere groenten in een scheutje olie tot ze zachter worden. Voeg dan de kruiden en/of specerijen toe die in het recept staan en fruit deze kort mee tot de aroma’s vrijkomen. Maar laat ze niet verbranden. Blus vervolgens het geheel af met het vocht dat in het recept staat vermeld; dit kan bijvoorbeeld met wijn of andere drank, bouillon, water, kokosmelk, room en tomatenpassata. Schraap hierna alle aanbaksels van de bodem los – voor deze simpele techniek gebruiken we ook het chique woord ‘deglaceren’. Door het aanfruiten en deglaceren creëer je meer smaak in je gerecht. Vervolgens voeg je de overige ingrediënten toe en begin je met stoven.

Vocht

Bij de bereiding in de slowcooker heb je weinig vocht nodig omdat het verdampte vocht continu condenseert en terug in de pan loopt. Hierdoor kan je gerecht in de slowcooker praktisch niet verbranden. Op het fornuis of in de oven is dat een ander verhaal. Gebruik daarom bij een gewone pan iets meer vocht dan in het recept staat, houd het gerecht goed in de gaten en voeg meer vocht toe indien nodig. Om te zorgen dat het verdampte vocht niet uit de pan ontsnapt, kun je de pan eerst strak afdekken met een dubbele laag aluminiumfolie en daar het deksel op zetten. Gebruik voor het stoven bij voorkeur een braadpan met een dikke bodem en een deksel. Hierdoor verklein je de kans op aanbranden en heb je minder vocht nodig.

Temperatuur

Breng het geheel eerst in de pan op het fornuis aan de kook, zet dan het deksel op de pan en zet het vuur lager. Zodat het geheel alleen heel rustig borrelt; deze manier van garen is ongeveer gelijk aan de HIGH-stand van de slowcooker. Het is op het fornuis helaas vrijwel onmogelijk om de LOW-functie na te bootsen. Of zet de afgedekte pan (wanneer de pan en deksel ovenbestendig zijn) in een voorverwarmde oven. Op die manier kun je nog beter zorgen voor een constante temperatuur. Ook kun je zo makkelijker voor dezelfde temperatuur zorgen zoals in de slowcooker en dezelfde bereidingstijd aanhouden. De LOW-functie van de slowcooker is gelijk aan ongeveer 100-110°C in de oven, de HIGH-functie komt overeen met 140-150°C. Voor deze brisketstoof met rodewijn en tijm kun je dus de pan 5 uur in de oven zetten op 140-150°C of 8-9 uur op 100-110°C. Koken zonder slowcooker!

Koken zonder slowcooker: kooktijd omrekenen

Om een idee te krijgen hoe je de bereidingstijd zelf aanpast kijk je naar onderstaande tabel. Maar let op: de tijden zijn indicatief. Het hangt van de ingrediënten en de temperatuur in de pan af hoeveel tijd je precies nodig hebt. Controleer daarom regelmatig (maar niet te vaak om de temperatuur in de pan niet te verstoren) of de ingrediënten zacht en gaar zijn. Kip, vis en groenten zijn sneller klaar dan varkensvlees. Rundvlees heeft vaak nog meer tijd nodig. Ga uit van de tabel, gebruik je kookervaring en gezonde verstand. En, het belangrijkste, blijf altijd in de buurt en houd het gerecht in de gaten! Oefening baart kunst. Dat is zeker ook het geval bij het aanpassen van slowcookerrecepten voor het fornuis of de oven. Andersom kan het trouwens ook: gebruik de tabel als je de kooktijd op het fornuis of in de oven wil omrekenen naar de slowcooker.

kooktijd slowcooker

Aan de slag

Wil je snel aan de slag en koken zonder slowcooker? We hebben onderstaand recept voor in de slowcooker vast voor je aangepast, zodat je het ook op het fornuis kunt bereiden.

Dit heb je nodig:

1 el olie
1 ui – gesnipperd
2 teentjes knoflook – geperst
stukje gember van circa 2 cm – fijngehakt
2 groene pepers – zaadlijsten verwijderd & fijngehakt
2 tl komijnzaad
½ tl chilipoeder
2 tl korianderpoeder
½ tl gerooktepaprikapoeder
1 el kurkumapoeder
zout en peper
1 el tomatenpuree
400 ml kokosmelk uit blik
750 g kippendijfilet – in hapklare stukken
handje koriander – alleen de blaadjes – voor erbij
1 rode peper in ringetjes – voor erbij

De bereidingswijze:

1. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en een deksel en fruit er de ui, de knoflook, de gember en de groene pepers ca. 8 minuten in tot ze zachter worden. Voeg de specerijen en wat zout en peper toe en fruit kort verder tot de aroma’s vrijkomen maar laat ze niet verbranden. Blus af met de tomatenpuree, de kokosmelk en 100 ml water en schraap de aanbaksels van de bodem los.

2. Doe de kip in de pan en breng het geheel aan de kook. Zet een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat ca. 45 minuten rustig sudderen tot de kip zacht en gaar is. Garneer met de koriander en de rode peper. Lekker met rijst en/of naanbrood.

Kipcurry met kokosmelk

Aanpassingen op een rijtje om te koken zonder slowcooker:

Ten opzichte van het originele recept hebben we een aantal aanpassingen gedaan. Om het inzichtelijk voor je te maken hebben we ze op een rijtje gezet:

  • Voeg wat olie toe en fruit de groenten en specerijen eerst aan.
  • Schraap na de toevoeging van vocht de aanbaksels van de bodem los.
  • Voeg 100 ml water toe als extra vocht.
  • Breng het geheel aan de kook, dek de pan af en zet het vuur laag.
  • Pas de bereidingstijd aan naar 45 minuten.

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!