Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Is gember gezond?

Is gember gezond: 5x weetjes over gember

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Gember is al een tijd razend populair in Nederland en in de meeste restaurants staat wel een kopje gemberthee op de kaart. Naast dat gember erg bekend is geworden door de gemberthee kun je het ook heel goed gebruiken tijdens het koken. Benieuwd naar wat je er allemaal mee kunt? Wij vertellen het je!

Weetjes over gember

In de thee, als shotje of als puree – je ziet gember haast overal en in alle vormen. Maar is gember gezond? En moet je gember eigenlijk schillen? Wij hebben de antwoorden en delen vijf weetjes over gember met je, inclusief de lekkerste recepten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar komt gember vandaan?

Gember is voor het eerst ontdekt in India, waar ze het vooral gebruikten om gerechten meer pit te geven. Je kunt dit natuurlijk ook doen met rode peper. Dit wordt in de Aziatische keuken ook veel gebruikt, maar gember zorgt toch voor een andere soort pittigheid. Ook in Vietnam en China wordt gember al eeuwenlang gebruikt om mee te koken. Niet gek dus, dat je het tegenkomt in de ingrediëntenlijst van veel Aziatische gerechten.

Is gember gezond?

Gember bevat ontzettend veel vitamines en mineralen. Om er maar een paar te noemen: B1, B2, B6, vitamine C, calcium, magnesium, ijzer en zink. Volgens Het Voedingcentrum past deze krachtige knol dan ook prima binnen een gezond voedingspatroon. Wil je van deze gezondheidsvoordelen profiteren? Zet dan zeker eens een kopje gemberthee.

Moet je gember wel of niet schillen?

Een van de meest gestelde vragen over gember: moet je het nou wel of niet schillen voor gebruik? Het is eigenlijk net als met een appel. De schil van de gember kun je prima eten, maar je moet deze wel even goed wassen. Wil de schil toch verwijderen? Dan kun je dit heel gemakkelijk doen met een lepel. De schil van de gember is ontzettend dun en deze kun je er gemakkelijk afkrabben. Als je een mesje gebruikt, snijd je vaak onbedoeld flink wat van de gember eraf en dat is zonde!

gember schillen Bas

Hoe gebruik je het in gerechten?

Gember is ontzettend veelzijdig te gebruiken. Ga je een curry maken? Dan kun je een stuk verse gember raspen of in kleine stukjes snijden en dit meebakken met knoflook en ui. Meer zin in misosoep? Dan snijd je vaak een groter stuk gember af dat je mee laat koken in de soep.

Hoe je dit ingrediënt gebruikt hangt af van hoe sterk je de gembersmaak wil hebben. Snijd voor een duidelijke smaak de gember klein en verwijder de stukjes niet voor het serveren. Liever iets subtieler? Snijd dan een stuk gember van de wortel en laat dit meekoken of bakken met je gerecht. Haal de smaakmaker voor het serveren uit je gerecht en geniet!

Wat zijn de alternatieven?

Naast verse gember zijn er nog meer manieren om je gerecht van die lekkere smaak te voorzien. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan gembersiroop, gemberpoeder en gemberpuree?

Gembersiroop kun je goed gebruiken wanneer je groenten gaat wokken bijvoorbeeld. Giet een beetje gembersiroop bij de verse groenten en het krijgt net even wat meer pit.

Je kunt ook kiezen voor gemberpoeder. Het grote voordeel is dat dit product lang goed blijft. Verse gemberwortel kun je ongeveer drie weken bewaren, maar de gemalen variant gaat maanden mee. Perfect als vervanger voor verse gember! Je vindt gemberpoeder gewoon in het kruidenschap bij de meeste supermarkten.

De derde optie is gemberpuree. Dit is ook een prima vervanger voor verse gember. In de meeste supermarkten kun je dit gewoon kopen, het zit in kleine potjes. Dit omdat de puree een hele sterke gembersmaak heeft. Je hoeft dan ook maar weinig te gebruiken om een goede gembersmaak te krijgen. Deze gemberpuree wordt veelal gebruikt in de Indiase keuken.

Recepten met gember:

Tijd om aan de slag te gaan met gember. Of je nu verse gember, puree, poeder of siroop in huis hebt – je kunt het in tal van gerechten verwerken. Probeer een van deze recepten maar eens.

Rijstnoedelsalade met gemberdressing

Een simpel gerecht boordevol smaak dat al in een kwartiertje op tafel staat. Klinkt als het ideale recept voor drukke doordeweekse dagen, of niet?

> naar het recept: rijstnoedelsalade met gemberdressing

Rijstnoedelsalade met gemberdressing

Auberginespiesjes met citroengras-gembermarinade

Door de citroengrasstengels wat te kneuzen, komen er meer aroma’s vrij in dit heerlijke gerecht. Vind je aubergine maar een saaie groente? Met dit recept verander je gegarandeerd van mening!

> naar het recept: auberginespiesjes met citroengras-gembermarinade

Auberginespiesjes met citroengras-gembermarinade

Steak met soja-gemberboter

De geheimen van een goede steak? Die vind je in dit artikel. Als je alle tips opvolgt en de steak ook nog eens serveert met soja-gemberboter maak je ongetwijfeld indruk op je gasten bij het volgende etentje.

> naar het recept: steak met soja-gemberboter

Steak met soja-gemberboter

Gemberkoekjes

Niets zo lekker als zelfgebakken koekjes! Deze gemberkoekjes zijn eenvoudig om te maken, maar oh zo lekker.

> naar het recept: gemberkoekjes

Gemberkoekjes

Mango-ijs met gember en limoen

Rukmini Iyer over haar recept: “Dit is heerlijk ijs vol gekonfijte gember en met een tikje limoen, die de smaak van de mango verstevigt. Net als bij Mango Lassi geldt ook hier dat als Indiase of Pakistaanse mango’s niet in het seizoen zijn, ik dit ijs zeker zou maken met de Alphonso of Kesar mangopulp uit blik (deze blikken bevatten 850 gram, dus van de rest kun je lassi maken). Een perfect nagerecht.”

> naar het recept: mango-ijs met gember en limoen

Mango-ijs met gember en limoen

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!