Varkenshaas bakken

Grote kans dat er bij jou thuis weleens varkenshaas op tafel staat. Want in Nederland is het een populair stuk vlees. De reden daarvoor is dat het de meest malse spier van het varken is en dat proef je. Daardoor wordt varkenshaas ook wel als het meest luxe stuk van het varken beschouwd. Hierdoor wordt soms onterecht gedacht dat het moeilijk is om varkenshaas te bakken. Gelukkig is niets minder waar. Varkenshaas is snel en eenvoudig bereiden en is het op verschillende manieren klaar te maken: in de pan, oven of op de grill.

Gratis iedere week de beste kooktips & recepten ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De perfecte varkenshaas bakken

Varkenshaas bakken is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Het grote voordeel is dat je over het algemeen al in een kwartier klaar bent. Zo zet je in een mum van tijd een luxe stuk vlees op tafel. Al is varkenshaas bakken niet moeilijk, je moet wel weten hoe het moet. Zo is het belangrijk dat het vlees op kamertemperatuur is voordat je het bakt. Haal het daarom een halfuur voor bereiden uit de koelkast. Is het vlees goed om temperatuur? Volg dan deze stappen op:

  1. Dep het vlees dan met een keukenpapiertje droog en breng het op smaak met kruiden en specerijen naar keuze.
  2. Verhit een pan met wat olie op het vuur en voeg het vlees toe wanneer de pan goed heet is.
  3. Bak vervolgens de varkenshaas in een à twee minuten goudbruin. Het is belangrijk dat je het stuk vlees goed aan alle kanten kleurt. Je wilt dat de buitenkant mooi dichtschroeit terwijl de binnenkant rosékleurig en sappig blijft.
  4. Draai vervolgens het vuur omlaag en voeg wat boter aan de pan toe. Bak het vlees nog vijf à tien minuten terwijl je de boter over het vlees blijft scheppen zodat het vlees aan alle kanten gaart.
  5. Neem ten slotte de varkenshaas uit de pan en laat afgedekt in aluminiumfolie nog vijf minuten rusten.

Hoe lang varkenshaas bakken?

Het bovenstaande recept is natuurlijk een leidraad. Je moet altijd zelf testen of je vlees goed gaar is. Hoe lang je varkenshaas moet bakken is namelijk afhankelijk van de grootte en dikte van het vlees. Heb je een mooi groot stuk gekocht? Dan mag je deze best wat langer bakken. Al moet je er wel op letten dat je het vlees niet uitdroogt. De truc is om ervoor te zorgen dat het vlees goudbruin van buiten en rosékleurig van binnen is. Wanneer het vlees een kerntemperatuur van ongeveer 60 graden Celsius heeft dan kan je ervan uitgaan dat ‘ie mooi rosé en mals van binnen is. Je kan de temperatuur meten met een kernthermometer. Steek deze in het dikste gedeelte van het vlees en je weet de juiste temperatuur.

Moet varkenshaas doorbakken zijn?

Vlees uit één stuk hoeft niet helemaal doorbakken te zijn om alle bacteriën te doden. Het Voedingscentrum vermeldt dat varkenshaas niet doorbakken hoeft te zijn om het veilig te eten. Wanneer je de buitenkant mooi goudbruin bakt, hoeft de binnenkant echt niet doorbakken te zijn. De meeste bacteriën zitten bij vlees namelijk aan de buitenkant en die dood je door ze te verhitten. Wees dus zeker niet bang als de binnenkant van je varkenshaas mooi roze is. Dat is juist wat je wil voor de ultieme smaakbeleving.

Wat eten bij varkenshaas?

Waarbij je een stuk varkenshaas serveert, is helemaal aan jou. Kies gewoon wat je zelf lekker vindt. Klassiek is varkenshaas met champignonroomsaus. Maar ook de combinatie met krieltjes, sperziebonen of rijst is geliefd. Of wat denk je van de onderstaande recepten met varkenshaas?

Spies van varkenshaas, spek en paprika

Varkenshaas bakken kan gemakkelijk in de pan, of je kan er stukken van snijden en er bijvoorbeeld saté van maken. Dit recept laat je zien hoe je spiesjes kan maken met spek en paprika.

> naar het recept: spies van varkenshaas en spek met paprika

varkenshaas saté

Varkenshaas medaillons bakken

Door je stukje varkenshaas met spek te bakken, droogt het vlees niet uit en blijft het lekker vet. Probeer maar!

> naar het recept: varkenshaas met salie en spek 

weekmenu Varkenshaas met salie en spek

Varkenshaas bakken in de oven

Door de varkenshaas met wat honing en specerijen te bestrijken, wordt het vlees extra vol van smaak. Dat gaat hartstikke mooi samen met de kruidige bulgur die je erbij serveert. En het beste? Doordat je de varkenshaas in de oven bakt, heb je er haast geen omkijken naar.

> naar het recept: gelakte varkenshaas

Gelakte varkenshaas

Varkenshaas bakken in de pan

Wil je het klassiek houden? Serveer de varkenshaas dan met een roomsaus. Dat is extra lekker met wat sperziebonen erbij. Hollandse pot op zijn best.

> naar het recept: varkenshaas met romige boontjes 

varkenshaas bakken

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook: Zo kies je het juiste stuk varkensvlees voor je gerecht