Op winterse markten of tijdens Halloween, in de VS is de in karamel gedoopte appel al zeker sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw een hit. De karamelappel zou voor het eerst gemaakt zijn door Dan Walker die een hele lading karamelsnoepjes over had van Halloween. Hij smolt ze, doopte er appels in en verkocht ze.

Het recept

Maak deze ouderwetse traktatie in de kerstvakantie voor de kinderen. Als het je lukt om ze een paar dagen te laten staan, zien ze er ook prachtig uit op tafel. Maak 8 appels schoon en boen ze goed droog. Steek in elke appel aan de bovenkant een lange houten prikker. Laat 400 g kristalsuiker zonder te roeren in een ruime pan op middelhoog vuur smelten. Laat de suiker karamelliseren tot hij goudbruin is, zorg dat je niet roert. Voeg 250 ml slagroomen 175 g boter toe (pas op, het kan spetteren). Breng al roerend aan de kook tot alle karamel is opgelost. Neem de pan van het vuur. Doop de appels helemaal in de karamel en laat ze afkoelen en drogen op bakpapier.

TIP Wil je de karamelappels decoreren? Gebruik bijvoorbeeld gehakte nootjes, chocolade of fijn gehakte r0od-witte zuurstokjes. Rol de appels er meteen nadat ze uit de karamel komen doorheen en laat ze drogen.
Beeld: iStock