Advertentie
Pumpkin spice is een specerijenmix die vooral in de Verenigde Staten erg populair is. Zodra de eerste blaadjes er van de bomen vallen, liggen de winkels vol met producten met pumpkin spice als grootste smaakmaker.
Van koekjes en cakes tot luxe lattes. Al kan je voor een pumpkin spiced latte ook hier in Nederland een bezoekje aan Starbucks brengen, zelf maken is veel leuker. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis!
Iedere week recepten en kooktips in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Zelf maken: pumpkin spice
Al doet de naam anders vermoeden, pumpkin spice heeft niets met pompoen te maken. De specerijen uit het mengsel worden traditioneel in een Amerikaanse pumpkin piegebruikt.
Deze taart is bij de meeste Amerikanen het klapstuk van het Thanksgiving-diner dat midden in de herfst plaats vindt. Omdat de meeste Amerikanen hier niet op kunnen wachten, zijn producten met pumpkin spice waanzinnig populair.
De mix heeft wat weg van ‘onze’ koek- en speculaaskruiden maar is toch net wat anders.
Recept: pumpkin spice specerijenmix
De basis van pumpkin spice bestaat uit kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel en piment. Je kunt voor de mix gemalen specerijen gebruiken maar je krijgt de mooiste mix met hele specerijen.
Hele specerijen kan je namelijk heel goed kort in een warme pan roosteren waardoor de aroma’s en smaak beter vrijkomen. Vervolgens maal je deze hele specerijen fijn in een schone koffiemolen.
Een vast recept voor de specerijenmix bestaat eigenlijk niet. Al staan de ingrediënten vast, de verhoudingen verschillen. Zo kan jij de mix helemaal naar je eigen smaak aanpassen!
Liever wel een beetje houvast? Neem dan:
- een deel gemalen nootmuskaat
- twee delen gemalen piment
- twee delen gemalen kruidnagel
- vier delen gemberpoeder
- acht delen gemalen kaneel
Meng de specerijen door elkaar en bewaar in een goed afsluitbaar potje. De specerijenmix is maximaal een jaar houdbaar. Maak dus ieder jaar een nieuwe batch. Voor in je latte of homemade American cookies.
> naar het recept: American cookies
Lees ook: Verschillende soorten pompoen en wat je er mee kan doen
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.