Kurkuma vlekken

Wie met kurkuma gaat koken, moet voorzichtig zijn. Bij het snijden van de felgele wortel komen namelijk sappen vrij die flink kunnen afgeven. Het resultaat? Kurkuma vlekken op je vingers, nagels en aanrecht. Zonde! Wil je deze hardnekkige vlekken verwijderen? Lees dan snel verder.

Wil je gratis de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is kurkuma?

Voordat we je kunnen uitleggen hoe je kurkuma vlekken het beste kan verwijderen, vertellen we je eerst wat kurkuma precies is. De specerij wordt in India gewonnen uit de wortel van de plant die luistert naar de naam Curcuma Longa. Niet verrassend dus dat de specerij vooral in de Indiase keuken wordt gebruikt. In soepen, curry’s en andere stoofschotels. De specerij wordt niet alleen voor de smaak toegevoegd maar ook voor zijn kenmerkende kleur. In Nederland noemen we de specerij ook wel geelwortel, wat natuurlijk perfect passend is.

Kurkuma vlekken verwijderen: huid en nagels

Wanneer je kurkuma gaat snijden, komt het sap van de wortel vrij. De kans is groot dat je erna gele vingers en nagels hebt. Deze kurkuma vlekken kan je het beste zo snel mogelijk verwijderen. Was dus gelijk je handen grondig met wat water en zeep. Zijn de gele vlekken nog niet weg? Dan kan je proberen om de vlekken te verwijderen met een mengsel van citroensap en baking soda. Neem hiervoor twee eetlepels baking soda en meng dit met een scheutje citroensap. Smeer dit papje op je handen en laat het even intrekken. Was je handen vervolgens opnieuw grondig en de vlekken zouden als sneeuw voor de zon verdwenen moeten zijn. Maak je niet druk als de kurkuma vlekken erg hardnekkig blijken te zijn. Kurkuma is zeker niet schadelijk voor je huid. Het tegenovergestelde zelfs: het wordt al duizenden jaren gebruikt als cosmeticaproduct. De specerij zou voor een gladdere en stralendere huid zorgen.

Kurkuma vlekken verwijderen: aanrecht en keukengerei

Waarschijnlijk zitten niet alleen je handen onder maar ook je aanrecht en keukengerei. Zonde! Ook hierbij kan je de vlekken te lijf gaan met het mengsel van baking soda en citroensap. Werkt dit niet? Dan is het schuurmiddel Cif je beste vriend. Het goedje uit de welbekende gele fles laat jouw keuken gelijk weer stralen. Ook hierbij is het een kwestie van even laten intrekken en vervolgens afwassen met water. Je zult zien dat de vlekken snel zijn verdwenen!

Recepten met kurkuma

Heb je nog wat kurkuma over en kan je wel wat inspiratie gebruiken om de specerij te verwerken? Bekijk dan de onderstaande recepten met kurkuma eens:

Gember-kurkuma juice

Dit sapje is fijn om te drinken voor het sporten of om je wat extra energie in de ochtend te geven. Heerlijk koud en verfrissend voor in de zomer, maar het is ook mogelijk om ’m op te warmen in een pannetje voor de donkere maanden. Hoe dan ook, het is lekker om mee wakker mee te worden.

> naar het recept: gember-kurkuma juice

kurkuma vlekken juice

Kurkuma-viskebab met noedels

De geelwortel kleurt deze viskebabs prachtig oranje. Dat staat niet alleen heel mooi maar smaakt ook nog eens hartstikke lekker. Probeer maar!

> naar het recept: kurkuma-viskebab met wortel-radijspickles en noedels

Kurkuma-viskebab met wortel- radijspickles en noedels

Kurkumarijst met garnalen en asperges

Het perfecte gerecht met garnalen. Pimp je rijst met kurkuma voor nog meer smaak. Dan knalt de rijst zowat van je bord af.

> naar het recept: kurkumarijst met garnalen en asperges in koriandersaus

Kurkumarijst met garnalen en asperges in koriandersaus

Lees ook: Wat is kurkuma en wat kun je ermee?