Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Karnemelkfudge met rozijnen en noten

Recepten met karnemelk: friszuur & romig

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Ben je fan van het friszure oer-Hollandse drankje? Maak er nu ook fluffy scones, karamelfudge en roomijs mee!

Recepten met karnemelk

Karnemelk is een fris en gezond drankje rijk aan eiwitten, vitaminen en ook mineralen. Als je karnemelk aan cake- of pannenkoekenbeslag toevoegt, wordt het bijvoorbeeld lekker luchtig. Maar gebruik karnemelk ook in zoete desserts als een frisse tegenhanger van de zoete smaak. Wij verzamelden onze drie favoriete zoete recepten met karnemelk.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is karnemelk

Wist je dat karnemelk oorspronkelijk een bijproduct van de boterproductie was? Tijdens het karnen van aangezuurde room klontert het vet samen en ontstaat er boter. De vetvrije, friszure vloeistof die overblijft is karnemelk, ook wel botermelk genoemd. Tegenwoordig wordt karnemelk industrieel gemaakt door aan magere melk melkzuren toe te voegen, zodat hij fermenteert en zo bijvoorbeeld een friszure smaak krijgt. Over het algemeen bereiden alleen kleinschalige boerenbedrijven nog karnemelk op deze traditionele manier.

Karnemelkscones met blauwe bessen

Als je al weleens scones hebt gemaakt weet je dat het eigenlijk heel simpel is. Voor dit recept heb je dan ook nog geeneens een uur nodig, inclusief baktijd. De karnemelk zorgt voor een frisse en ook ietwat zure smaak, die volledig in balans is door de zoete blauwe bessen.

Karnemelkscones met blauwe bessen

> naar het recept voor karnemelkscones met blauwe bessen

Karnemelk-roomijs met rozemarijn, honing en pijnboompitten

Rozemarijn in je ijs? Jazeker! Probeer maar eens uit, dit is niet voor niets één van onze favoriete recepten met karnemelk. Het ijs zit barstensvol smaak en is de ideale afsluiter van je diner. Voor dit frisse toetje heb je altijd ruimte na de maaltijd.

recepten met karnemelk: karnemelk-roomijs met rozemarijn, honing en pijnboompitten

> naar het recept voor karnemelk-roomijs met rozemarijn, honing en pijnboompitten

Recepten met karnemelk: fudge met rozijnen en noten

Deze fudge is onweerstaanbaar lekker. Dit zeggen we wel vaker over een recept, maar deze fudge is onweerstaanbaar in het kwadraat. Beloofd! Ga je aan de slag? Volg dan het recept goed op, het kan best pittig zijn om goede fudge te maken.

Recepten met karnemelk: fudge met rozijnen en noten

> naar het recept voor karnemelkfudge met rozijnen en noten

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!