Advertentie
Rueda (spreek uit: roe-ee-daa) is de vrolijke naam van de tintelfrisse witte wijnen uit de D.O. Rueda, het wijngebied dat naar het Spaanse dorp Rueda is genoemd. De steeds populairder wordende Verdejo is dé druif uit deze streek. Wij snappen wel waarom!
Rueda Verdejo
Verdejo komt van het woord ‘verde’, wat groen betekent. De wijnen die van deze druif gemaakt worden zijn fris en strak, maar hebben ook een fijne bite. Proef je citrus, appel, peer en bloemen en een tikje zuur in je glas? Dan heb je waarschijnlijk met een Rueda Verdejo te maken. Ook het bittertje in de afdronk én de lichtgroene kleurtint doen verraden dat het een echte Rueda is.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Groen in je glas, groen op je bord
Niet alleen in Spanje is men gek op deze witte wijn, ook onder Nederlanders is de Rueda Verdejo steeds bekender geworden. Sterker nog, na de Spanjaarden zijn wij de grootste Rueda Verdejo-drinkers ter wereld. En waar we goed scoren in het drinken van deze wijn, zo slecht scoren we op het eten van genoeg groente. Nederlanders eten namelijk het minste groente van heel Europa. Dat kan anders! En nog beter: de frisse Rueda wijnen zijn heerlijk te combineren met verse groenten.
Harold Hamersma over Rueda
Wijnjournalist Harold Hamersma vertelt bij welke groenten je het beste een Rueda Verdejo schenkt: “Rueda Verdejo vormt een gouden combi met ons Limburgse goud, de asperge. En de groene versie van deze groentestengel is dan evenmin te weerstaan. Ook aardappels hebben graag dit Spaanse wit als tafelgenoot, vooral als ze zich vermomd hebben als salade. Gouden tip: maak dan je dressing door deels azijn en deels een scheutje van de Verdejo te gebruiken die je ook drinkt. Dat zorgt ervoor dat de azijnzuren wat milder worden en de Verdejo in de dressing vervolgens ook een heerlijk ‘bruggetje’ slaat met de wijn in je glas. Zoek ook niet verder als je een smeuïge, geurige, groenkruidige salsa verde maakt. En ter geruststelling: wijn en salsa swingen net zo soepel als ze kip, wit vlees, vis of – natuurlijk – groenten begeleiden. Nog meer vaste waar op het bord? Het zal je ondertussen niet verbazen dat Verdejo ook dol is op groententaart. Of, om het wat meer in Spaanse sferen te houden, de trots van Rueda ziet ook graag een vegetarische paella dan wel een gazpacho op tafel.”
Harold vervolgt: “En keren we weer terug in Nederland dan hoeven we ook geen honger en dorst te lijden. Verse tuinbonen, knapperige venkel, sappige prei, fijne andijvie, kraakverse spinazie: de keuze is reuze!” Wat ons betreft is er één keuze makkelijk te maken: ‘Verde’ op het bord? Verdejo in het glas. Salud!
Nieuwsgierig naar Rueda Verdejo?
De Spaanse witte wijnen zijn onder andere verkrijgbaar in de supermarkt en verschillende wijnwinkels. En voor meer informatie ga je naar ruedawijnen.nl.
Lees ook:
Onze tips
Dit zijn de beste tiramisu recepten
De lekkerste Sinterklaas hapjes
15x toetjes in een glaasje
Eten als je ziek bent: gezonde recepten om beter te worden
Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten
De lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst
Kerst amuses voor een verpletterende indruk
Dit zijn de beste recepten met burrata
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?