Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Samen koken met Yvette, Emma en Vanja

Samen koken: Yvette van Boven, Emma de Thouars en Vanja van der Leeden

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

We duiken de keuken in met dé culifavorieten van dit moment: Yvette van Boven, Emma de Thouars en Vanja van der Leeden. Voor een heuse kerst-generale repetitie.

Samen koken met Yvette, Emma en Vanja

Zoete inval. De achterdeur die altijd openstaat. Of ‘los’, zoals we in Drenthe zeggen. Met de feestdagen was het vroeger altijd zoete inval thuis. Niet alleen met de kerstdagen zelf, maar ook de dagen eromheen. Ooms en tantes die even een borrel kwamen drinken, buren die zelfgemaakte kniepertjes (Drentse koekjes) kwamen brengen. Ik houd van die gezelligheid in huis. Iedereen die om elkaar heen drentelt, in opperbest humeur. De sfeer in het huis van Yvette van Boven, tijdens deze kerstshoot, was precies zo. Samen koken met Yvette, Emma en Vanja: succes gegarandeerd.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Voorbereidingen

De visagist stalt boven haar potjes en kwastjes uit, Emma treft beneden in de keuken haar voorbereidingen, Vanja schuift de porchetta in de oven (met de krullers nog in haar haar) en Oof (man van Yvette) stapt de achterdeur binnen met een tasje verse haring, ‘voor de lunch’. En vergeet niet Hugh, het hondje van Yvette en Oof, die nieuwsgierig aan alle tassen snuffelt en de hele dag op zoek is naar kruimels. We houden vandaag een kerst-generale en de sfeer kan niet beter zijn.

Kerstboomtrio

Yvette, Emma en Vanja kennen elkaar uit het ‘foodwereldje’ en je kunt ze gerust vriendinnen noemen. Er wordt flink wat heen en weer bericht en getagd, maar samen in één keuken, dat stonden ze tot vandaag nog niet. Toch reageerden ze alle drie vol enthousiasme op onze vraag voor deze kerstshoot. Er werd op WhatsApp een groepsapp aangemaakt en binnen no time was er een kerstplaylist. Foto’s van gerechten werden gedeeld en natuurlijk ging het ook over ‘wat trekken we aan?’. Om na 43 appjes maar af te sluiten met de conclusie: “Jongens, neem alles maar mee. Dan kleden we ons hier om tot het perfecte K3 (KerstboomTrio). Eerst maar die kalkoen fiksen”, aldus Yvette. Een kalkoen werd het uiteindelijk niet, maar wel drie hele mooie andere kerstgerechten.

Yvette van Boven koos voor een vegetarisch topstuk; goedkoop en relatief makkelijk te maken. Emma de Thouars wilde tofu als centerpiece op de kaart zetten, zo’n heel blok is meteen spectaculair! Vanja van der Leeden ging als tegenhanger van deze gerechten voor een decadente porchetta.

Emma de Thouars en Yvette van Boven

Vlekkeloos?

Op de dag van de shoot gaat (bijna) alles vlekkeloos. Yvette, Emma en Vanja zijn als een vis in het water met elkaar en manoeuvreren zich makkelijk langs elkaar in de knusse keuken van Yvette. Vanja heeft de porchetta al voorbereid en die hoeft alleen nog maar vier uur in de oven. Af en toe even controleren en draaien. De preirollade van Yvette kan goed koud gegeten worden en dus wordt die als eerste gemaakt. Ze blancheert de groenten en mixt voor de omelet de prei met zout, peper en meel in de keukenmachine. Tussen het koken door wordt er volop bij gepraat, zeg maar gerust hardop gekakeld. Over koken, eten en de beste nagelvijl. Dat kán bijna niet goed gaan. Als Yvette de theedoek van de afgekoelde omelet haalt, schrikt ze. “Ik ben de eiwitten vergeten!” “Hè hè, dat is ook weleens fijn, weten dat Yvette van Boven ook gewoon nog weleens fouten maakt”, lacht Emma.

Gefrituurde tofu

Emma’s gerecht, de gefrituurde tofu, is als laatste aan de beurt. Terwijl Emma de tofu in een pan met loeihete olie laat zakken, doen we automatisch allemaal een stapje naar achter. Thuis frituren in een pan blijft altijd wat spannend, geef ik aan Emma toe. “Als je olie goed heet is, is er eigenlijk niets aan de hand. En je hebt voor de meeste dingen maar een laagje olie nodig, geen hele pan.” Om te zorgen dat de olie toch het hele blok tofu raakt, schept Emma steeds met een soeplepel olie eroverheen. De tofu kleurt steeds bruiner. Na het frituren schept ze hem voorzichtig uit de pan, daarna kan die vreselijk lekkere saus eroverheen. De stroperige kurkumakaramel staat al een paar uur op het aanrecht en menig van ons kon het niet laten even een pinkje te proeven.

Emma de Thouars

Lekker voorproefje

We zijn bijna klaar. De tafel kan gedekt worden en het moment is daar: Vanja tilt de porchetta uit de oven. Met de achterkant van een lepel tikt ze op de knapperige korst. Het klinkt alsof ik met het puntje van mijn schaats een klein kuiltje beitel in het ijs. “Perfect!”, roepen we allemaal in koor. Als we de borden verdelen over tafel en de rollade, de tofu en de porchetta aansnijden komt Oof met wijnglazen en een fles Lambrusco uit de keuken. Zo’n heerlijke maaltijd, dat moet gevierd worden! Ondanks dat we nog zo’n drie maanden verwijderd zijn van kerst, voelt het vandaag als feest.

Yvette van Boven en Vanja van der Leeden

Koken met Yvette, Emma en Vanja: zo vieren zij kerst

Tussen het gekraak van de porchetta door, kijken we alvast vooruit naar de komende feestdagen. Iedereen viert dat op z’n eigen manier. Emma gaat graag op reis op haar vrije feestdagen, terwijl Yvette druk is met het optuigen van de allergrootste kerstboom ooit: “Zo groot dat ie nét niet in huis past. En ik hang er versiering in voor twee bomen dus lekker over-the-top.” Vanja vindt kerst, nu ze kinderen heeft, steeds leuker. De porchetta van vandaag doet haar denken aan haar jaren in Italië, waar er ook altijd porchetta werd gemaakt. Thuis maakt ze het liefst ieder jaar iets anders: “Het is juist zo fijn dat ik een keer niet hoef te koken voor werk, maar gewoon voor mijn familie.” Ik kan mij dat voor alle drie de dames goed voorstellen: met kerst mag de druk er even af. Ik neem nog een hap van de tofu en voel me dankbaar dat ik een klein voorproefje heb mogen hebben vandaag van hun kerst. Ik kan me nu alleen maar ontzettend verheugen op mijn eigen kerstdagen. Dat gedrentel in Drenthe…

Whiskeyworteltjes

Deze whiskeyworteltjes van Yvette van Boven zijn ideaal als bijgerecht. In nog geen 15 minuten staan ze al op tafel!

> naar het recept: whiskeyworteltjes

Whiskeyworteltjes

Preirollade met groene groenten en ricotta-geitenkaasvulling

Onlangs vertelde Yvonne al bij Koffietijd over dit heerlijke groentegerecht, deze preirollade van Yvette van Boven is een fantastisch vegetarisch gerecht voor kerst!

> naar het recept: preirollade met groene groenten en ricotta-geitenkaasvulling

Preirollade met groene groenten en ricotta-geitenkaasvulling

Gefrituurde tofu met kurkumakaramel en dille

Emma frituurde een heel blok tofu als centerpiece voor kerst. Niet alleen de tofu is heerlijk, de kurkumakaramel is om je vingers bij af te likken!

> naar het recept: gefrituurde tofu met kurkumakaramel en dille

Gefrituurde tofu met kurkumakaramel en dille

Extreem decadente porchetta met truffel en funghi porcini

Deze extreem decadente porchetta van Vanja van der Leeden kost misschien wat tijd om te maken, maar gelukkig is de oven je grote vriend. Daarnaast maak je gegarandeerd indruk tijdens de feestdagen als je dit gerecht op tafel zet.

> naar het recept: extreem decadente porchetta met truffel en funghi porcini

Extreem decadente porchetta met truffel en funghi porcini

Meer koken met Yvette, Emma en Vanja?

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!