
Shakshuka recepten
Lees verder na de advertentie
Heb jij het gerecht shakshuka al eens geprobeerd? Het is snel, simpel en het scheelt afwas. Dit fijne gerecht maak je namelijk in één pan. Shakshuka betekent letterlijk ‘mengsel’, en dat is precies wat deze maaltijd is. De basis van het gerecht bestaat traditioneel uit tomaat, chili, ui en (gepocheerde) eieren. Vaak wordt het geheel gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Daarnaast vul je het aan met diverse groenten.
Deze Midden-Oosterse maaltijd wordt in vele landen en streken geserveerd, met op elke plek een eigen variatie. Met zo’n grote diversiteit aan shakshuka recepten was het moeilijk kiezen. Maar we zijn eruit gekomen en hebben vijf van onze favoriete shakshuka recepten op een rijtje gezet!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Shakshuka met lamsgehaktballetjes
Dit is het vertrouwde recept voor shakshuka maar dan nét even iets lekkerder. De lamsgehaktballetjes geven het eenpansgerecht een heerlijke hartige touch. Maak het geheel af met verse kruiden zoals peterselie en dille. Wil je dippen? Serveer er dan een warm platbrood bij.

Shakshuka met pesto
Geen rode, maar een groene shakshuka. Dit snelle gerecht is niet alleen groen van kleur door de pesto maar ook door de groene groenten. De spinazie kun je eventueel vervangen door boerenkool, het loof van rode biet of andere groene bladgroenten. Wel met een gepocheerd eitje serveren natuurlijk!
Tip

Profiteer dan van onze tijdelijke aanbieding: 1 jaar Foodies met 43% korting! Dat betekent 12 nummers voor maar 55,- (i.p.v. € 95,88).

Vegan shakshuka met toast van Living the Green Life
Al is een traditionele shakshuka niet vegan (hállo ei!), het eenpansgerecht is gelukkig gemakkelijk te veganizen. Gebruik daarvoor plantaardige room in plaats van eieren. Zo blijft de maaltijd toch lekker romig van smaak.

Shakshuka met groene groenten
Shakshuka met groene groenten: dat is het vertrouwde recept voor shakshuka maar dan met lekker veel extra groene groenten. Courgette, paprika, spinazie en doperwten; deze maaltijd zit er vol mee. Lekker met brood om mee te dippen.

Vegetarische shakshuka
De laatste in het rijtje met shakshuka recepten is deze vegetarische variant. Simpel, snel en zó ontzettend lekker! Heerlijk zoet van smaak door de paprika.
Ons favoriete shakshuka recept:

Shakshuka met lamsgehaktballetjes
Dit is het vertrouwde recept voor shakshuka maar dan nét even iets lekkerder. De lamsgehaktballetjes geven het eenpansgerecht een heerlijke hartige touch. Maak het geheel af met verse kruiden zoals peterselie en dille. Wil je dippen? Serveer er dan een warm platbrood bij.
Ingrediënten
Bereiding
Meng het gehakt met het komijnzaad, de fijngehakte peterselie en een flinke snuf zout en peper. Draai ca. 30 kleine balletjes van het mengsel. Verhit de olie in een hapjespan met deksel en bak er de balletjes, in porties, in 2-3 minuten rondom bruin in. Schep de balletjes uit de pan en zet ze apart op een bord.
Fruit de ui in het achtergebleven bakvet met een snufje zout in ca. 10 minuten zacht. Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe en fruit 1 minuut verder. Voeg de tomaten en 1 blik water toe. Breng aan de kook en kook zachtjes 15 minuten. Voeg de paprika toe en doe de balletjes met alle vleessappen terug in de pan. Breng opnieuw aan de kook en kook ca. 15 minuten verder tot het geheel ingedikt is. Breng op smaak met zout en peper.
Maak met een pollepel 4 kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje een ei. Leg een deksel op de pan en laat de saus 5-10 minuten pruttelen op laag vuur tot de eiwitten gestold zijn. Verkruimel de feta erover, leg het deksel weer op de pan en verhit nog 2 minuten om de feta zacht te laten worden. Garneer de shakshuka met de overige peterselie en de dille en serveer. Lekker met platbrood.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Mike English Styling: Davina Perkins Foodstyling: Lottie Covell
Onze tips

Of je nu slaagt of zakt: dit gebak met champagne is er voor élke uitslag

15x heerlijke recepten met aardappel

10+ heerlijke recepten voor aardappels uit de oven

Van pittig tot zoet: dit zijn de lekkerste marinades voor bij de BBQ

Spiesjes van de BBQ: vlees, vis en vega

Dit zijn de beste bijgerechten voor de BBQ

Vis op de BBQ: van zalm tot zwaardvis

15x maaltijdsalade recepten: van couscous tot krieltjes
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.