Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

weekmenu: shakshuka met groene groenten

5x shakshuka recepten om thuis te maken

Houd jij van simpel, snel en vooral heel erg lekker koken? Maak dan eens shakshuka. Deze Midden-Oosterse maaltijd is de laatste jaren steeds populairder geworden en wij snappen goed waarom! Wij hebben dan ook onze vijf favoriete shakshuka recepten voor je op een rijtje gezet.

Shakshuka recepten

Lees verder onder de advertentie

Heb jij het gerecht shakshuka al eens geprobeerd? Het is snel, simpel en het scheelt afwas. Dit fijne gerecht maak je namelijk in één pan. Shakshuka betekent letterlijk ‘mengsel’, en dat is precies wat deze maaltijd is. De basis van het gerecht bestaat traditioneel uit tomaat, chili, ui en (gepocheerde) eieren. Vaak wordt het geheel gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Daarnaast vul je het aan met diverse groenten.

Deze Midden-Oosterse maaltijd wordt in vele landen en streken geserveerd, met op elke plek een eigen variatie. Met zo’n grote diversiteit aan shakshuka recepten was het moeilijk kiezen. Maar we zijn eruit gekomen en hebben vijf van onze favoriete shakshuka recepten op een rijtje gezet!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
recepten met gehaktballetjes: Shakshuka met lamsgehaktballetjes

Shakshuka met lamsgehaktballetjes

Dit is het vertrouwde recept voor shakshuka maar dan nét even iets lekkerder. De lamsgehaktballetjes geven het eenpansgerecht een heerlijke hartige touch. Maak het geheel af met verse kruiden zoals peterselie en dille. Wil je dippen? Serveer er dan een warm platbrood bij.

Naar het recept
Cover voor

Shakshuka met pesto

Geen rode, maar een groene shakshuka. Dit snelle gerecht is niet alleen groen van kleur door de pesto maar ook door de groene groenten. De spinazie kun je eventueel vervangen door boerenkool, het loof van rode biet of andere groene bladgroenten. Wel met een gepocheerd eitje serveren natuurlijk!

Naar het recept

Tip!

02-vegan shakshuka met toast

Vegan shakshuka met toast van Living the Green Life

Al is een traditionele shakshuka niet vegan (hállo ei!), het eenpansgerecht is gelukkig gemakkelijk te veganizen. Gebruik daarvoor plantaardige room in plaats van eieren. Zo blijft de maaltijd toch lekker romig van smaak.

Naar het recept
weekmenu: shakshuka met groene groenten

Shakshuka met groene groenten

Shakshuka met groene groenten: dat is het vertrouwde recept voor shakshuka maar dan met lekker veel extra groene groenten. Courgette, paprika, spinazie en doperwten; deze maaltijd zit er vol mee. Lekker met brood om mee te dippen.

Naar het recept
shakshuka recept

Vegetarische shakshuka

De laatste in het rijtje met shakshuka recepten is deze vegetarische variant. Simpel, snel en zó ontzettend lekker! Heerlijk zoet van smaak door de paprika.

Naar het recept

Ons favoriete shakshuka recept:

Foodies favorite
recepten met gehaktballetjes: Shakshuka met lamsgehaktballetjes

Shakshuka met lamsgehaktballetjes

Dit is het vertrouwde recept voor shakshuka maar dan nét even iets lekkerder. De lamsgehaktballetjes geven het eenpansgerecht een heerlijke hartige touch. Maak het geheel af met verse kruiden zoals peterselie en dille. Wil je dippen? Serveer er dan een warm platbrood bij.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

500 g lamsgehakt
2 tl komijnzaad (geroosterd en gekneusd)
klein bosje platte peterselie (½ fijngehakt en ½ grofgehakt)
zout en peper
2 el olijfolie
1 ui (gesnipperd)
3 teentjes knoflook (fijngehakt)
2 el tomatenpuree
2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
3 geroosterde paprika’s (uit pot – uitgelekt en in stukken)
4 eieren
150 g feta
klein bosje dille (gescheurd)

Bereiding

  1. Meng het gehakt met het komijnzaad, de fijngehakte peterselie en een flinke snuf zout en peper. Draai ca. 30 kleine balletjes van het mengsel. Verhit de olie in een hapjespan met deksel en bak er de balletjes, in porties, in 2-3 minuten rondom bruin in. Schep de balletjes uit de pan en zet ze apart op een bord.

  2. Fruit de ui in het achtergebleven bakvet met een snufje zout in ca. 10 minuten zacht. Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe en fruit 1 minuut verder. Voeg de tomaten en 1 blik water toe. Breng aan de kook en kook zachtjes 15 minuten. Voeg de paprika toe en doe de balletjes met alle vleessappen terug in de pan. Breng opnieuw aan de kook en kook ca. 15 minuten verder tot het geheel ingedikt is. Breng op smaak met zout en peper.

  3. Maak met een pollepel 4 kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje een ei. Leg een deksel op de pan en laat de saus 5-10 minuten pruttelen op laag vuur tot de eiwitten gestold zijn. Verkruimel de feta erover, leg het deksel weer op de pan en verhit nog 2 minuten om de feta zacht te laten worden. Garneer de shakshuka met de overige peterselie en de dille en serveer. Lekker met platbrood.

© Olive Magazine / Immediate Media  Receptuur: Adam Bush  Foto’s: Mike English Styling: Davina Perkins Foodstyling: Lottie Covell

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Lees verder onder de advertentie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!