Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Wijntips Les Genereux

Wijntips: proef de magie van Salento

In samenwerking met Les Généreux & Due Palme
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Wijnmaker Angelo Maci van Cantine Due Palme neemt je mee naar zijn geboortestreek Salento. Dompel je onder in de verlokkingen van de Zuid-Italiaanse regio Puglia. Zwoele wijnen, rustieke gerechten, la dolce vita!

Wijnmaker Angelo Maci

Angelo Maci is een man met een missie: zijn diepgewortelde liefde voor zijn geboortestreek Puglia en haar eeuwenoude wijntraditie delen met de wereld. De oprichting en het groot maken van zijn wijnbedrijf Cantine Due Palme is voor hem dan ook niets minder dan de verwezenlijking van een grote droom. Met gevoel voor traditie en een innovatieve vooruitstrevende blik op de toekomst maakt hij al jaren bijzonder overtuigende wijnen: toegankelijk, modern en onmiskenbaar Salento. Foodies vroeg hem naar dé beste wijntips. Natuurlijk deelt Angelo die graag!

Wijntips van Angelo Maci

De beste wijntips

Samen met Angelo Maci maakten we drie heerlijke Zuid-Italiaanse recepten waarbij hij natuurlijk de wijn uitzocht. Zo koos hij bijvoorbeeld voor Primitivo bij de lamsstoof. Met deze verleidelijke wijn-spijscombinaties tafel je als een echte Italiaan. Bekijk nu snel de recepten én bijpassende wijntips!

De beste wijn-spijscombinaties thuis

Een goed begin is het halve werk, of niet? We hebben daarom niet alleen de lekkerste recepten met de beste wijntips – we hebben een kant-en-klaar wijnpakket voor je samengesteld. Zo hoef je alleen nog maar de boodschappen voor het eten te doen. Met dit pakket schenk jij de mooiste bijpassende wijnen. Ook indruk op je gasten maken met deze hemelse wijn-spijscombinaties? Bestel hier het wijnpakket ‘Cantine Due Palme’. Je betaalt tijdelijk geen verzendkosten. De actie loopt tot en met 11 oktober 2021.

Wijntips Les Genereux

Riedel Vivant: het ideale allround wijnglaswerk

Optimaal genieten van deze prachtwijnen uit Puglia? Drink ze dan uit de mooie Vivant rodewijnglazen van glaswerkexpert Riedel. Om de Negroamaro en Primitivo nog beter tot hun recht te laten komen, kun je ze bovendien beluchten in de elegante Riedel Vivant wijnkaraf. Een lust voor het oog én de smaakpapillen! Zelf ervaren? Het glaswerk van Riedel is verkrijgbaar via de partners van Les Généreux.

Wijnpakket Cantine Due Palme

€ 50,00
Wijntips Les Genereux

Recepten & wijntips

Orecchiette met gehaktballetjes en kikkererwten

Wijntip: Negroamaro Domiziano Collezione Privata

Angelo: “Puglia kent vele soorten pasta, maar orecchiette zijn uiteraard het beroemdst. Met een beetje geluk zie je ze voor je neus gekneed worden door de Italiaanse nonna’s in de oude straatjes van Puglia. Een prachtig gezicht. In dit recept wordt de pasta gecombineerd met een frisse, maar toch ook rijke en smaakvolle tomatensaus met polpette (gehaktballetjes). Een geweldige match met onze Collezione Privata. De wijn heeft genoeg sappigheid voor bij de frisse smaken van de tomaat en het basilicum. Tegelijkertijd is deze Negroamaro voldoende vol en krachtig om de stevigheid van de saus tegenwicht te bieden. Een droomduo!”

Orecchiette con polpette met kikkererwten

Lamsstoof met tomaat en olijven

Wijntip: Primitivo di Manduria Sangaetano

Angelo: “Lamsvlees is dé vleessoort van Puglia. Deze stoof met aardappels is dan ook een echte klassieker uit onze keuken. Het is een rijk, smaakvol en hartverwarmend gerecht. Daar past natuurlijk een dito wijn bij, zoals bijvoorbeeld onze Primitivo di Manduria. De druiven voor deze Puglia-klassieker oogsten we met de hand, in de regio Manduria. Na de vergisting rijpt de wijn in vaten van Amerikaans eiken. Dat geeft ‘m, naast rijp fruit, namelijk een verfijnde kruidigheid en een volle structuur. In combinatie met de lamsstoof weet je niet wat je proeft! Decanteer de wijn even van tevoren voor een nog intensere smaakbeleving.”

Lamsstoof met tomaat en olijven

Gevulde aubergines met kappertjes en parmezaan

Wijntip: Negroamaro Domiziano

Angelo: “Aubergine is een populaire groente in Puglia. Gevuld vormen ze een traditioneel, makkelijk én feestelijk gerecht. Deze variant is vegetarisch en blijft dus ook wat lichter van smaak. De kaas geeft een romig en zout accent. Een perfecte combinatie met onze Domiziano Negroamaro bijvoorbeeld. Deze is namelijk vooral fruitig en soepel van smaak. Een wijn met meer houtrijping zou namelijk te overheersend zijn bij dit verfijnde gerecht. Mijn advies is om de wijn op zonnige dagen licht gekoeld te serveren. Zo blijft ‘ie lekker fruitig en ook mooi doordrinkbaar.”

Gevulde aubergines met kappertjes en parmezaan

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!