
Een stoofschotel is een typisch gerecht om je in het najaar aan te verwarmen. Maar ook in de zomer is het maken van een stoofpotje zeker geen slecht idee. Ter inspiratie delen wij onze favoriete recepten voor zomerse stoofschotels!
Lees verder na de advertentie
Zomerse stoofpot
Dat je alleen maar kunt stoven met koud weer is een misvatting die wij graag uit de weg helpen. Ook in de zomermaanden zijn er heel veel heerlijke stoofgerechten die je kunt maken. Niet voor niets stoven ze er ook in warmere landen, als Italië en Brazilië, op los. Wat denk je bijvoorbeeld van een visstoof met tomaat of juist limoen? Je zal verbaasd zijn hoe fris deze zomerse stoofschotels smaken!
Kun je geen genoeg krijgen van onze heerlijke zomerrecepten? Haal dan snel deze Foodies in huis:
Foodies Top 50 van de zomer
€ 7.99- Maak ijskoude drankjes om mee af te koelen
- Laat de barbecue overuren draaien
- Maak zoete gerechten uit de airfryer

Zomerse stoofschotels
Ter inspiratie delen wij onze favoriete zomerse stoofschotels. Doe er je voordeel mee!

Jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu)
Jjigae is een traditionele Koreaanse stoof die bestaat in een heleboel vormen. Deze vegetarische versie is gemaakt met kimchi en tofu en op smaak gebracht met gochujang. De smaak is verrassend verfrissend en daarmee perfect om in de zomer te serveren.

Visstoof met peterselie en schelpen
Met deze visstoof waan je je bijna op een Frans terras in de zon. Enige nadeel? Je moet zelf koken. Maar dat is gelukkig zo gepiept. Met deze heerlijke zomerse stoofschotel haal jij de vakantie in huis.

Gestoofde radicchio met cannellinibonen en parmezaan
Cannellinibonen zijn zacht van textuur en hebben een milde romige smaak. Daarom gaan ze in dit gerecht super goed samen met de gestoofde bladgroente.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Cacciucco – Toscaanse visstoof
Stufato di pesce, oftewel ‘visstoof’, heeft een belangrijke plek in de Italiaanse keuken. Cacciucco (spreek uit als ‘katsjoekko’) is een populaire variant uit Livorno, een grote havenstad aan de westelijke kant van Toscane. Sommige Italianen leggen eerst wat brood op het bord en serveren daar de stoof overheen, zodat het brood zich volzuigt met de heerlijke sappen.

Ratatouille
Het lijkt een simpel groentegerecht, maar er gaat meer schuil achter ratatouille dan je zou denken. Het draait om structuur en het laten samensmelten van smaken. Er zit geen boter of room in, maar toch is het een ontzettend romig gerecht door de lang gestoofde aubergine en de royale hoeveelheid olijfolie. De courgette en tomaat bereid je apart en zorgen voor wat structuur en frisheid.

Moqueca (Braziliaanse visstoof)
Dit is een fris stoofgerecht met vis, garnalen, kokosmelk en koriander. Het is een traditioneel Braziliaans gerecht en je kunt je voorstellen dat het bij alle temperaturen goed smaakt. De zomerse stoof wordt traditioneel in een speciale aardewerken pot gemaakt maar in een goede stoofpan lukt het ook perfect.

Griekse stoofschotel met garnalen en orzo
De Griekse keuken is al duizenden jaren oud, maar nog steeds geliefd over de hele wereld. Dit traditionele Griekse recept is in een modern jasje gestoken waardoor we het niet yiouvetsi noemen maar het algemenere Griekse stoofschotel.
De lekkerste zomerse stoofschotel
Dat je in de zomer heel goed een stoofschotel kunt eten, hebben wij met de bovenstaande recepten wel bewezen. Kun je lastig kiezen? Dan raden wij je het onderstaande recept aan. het is een echte redactiefavoriet!

Jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu)
Jjigae is een traditionele Koreaanse stoof die bestaat in een heleboel vormen. Deze vegetarische versie is gemaakt met kimchi en tofu en op smaak gebracht met gochujang.
Ingrediënten
Bereiding
Verhit de olie in een ruime pan en fruit er de ui en de knoflook ca. 3 minuten in. Voeg de kimchi toe en bak ca. 2 minuten verder. Voeg de suiker, de chilivlokken en de gochujang toe en meng alles goed door elkaar.
Schenk de bouillon erbij en breng het geheel rustig aan de kook. Laat afgedekt ca. 20 minuten rustig stoven. Leg de plakken tofu boven op het stoofgerecht, leg het deksel weer op de pan en verwarm nog 10 minuten door. Druppel er voor het serveren wat sesamolie overheen en bestrooi met koriander en sesamzaadjes.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Onze tips

Koken zonder slowcooker? Zo maak je toch alle gerechten

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Dit zijn de feiten en fabels over koken met een snelkookpan

Koken met de slowcooker: zo doe je dat

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Gourmettips voor een gezellige avond

Wat eet je bij kaasfondue? Dit zijn de lekkerste dips

Zó bak je de brownie van je dromen

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



