Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Athína: Feta psiti

Foodies boekenclub: “Athína”

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.

Athína

Bovenaan mijn lijstje toekomstige vakantiebestemmingen staat Griekenland. Het prachtige landschap, de rijke cultuur en de fascinerende mythologie trokken me altijd al, maar na het kookboek “Athína” grondig doorgebladerd te hebben, wil ik vooral gaan voor het eten.

Als ik uiteten ga (een van mijn grootste hobby’s) dan kies ik niet vaak voor een Grieks restaurant. Dat is niet omdat die er niet zijn in de stad waar ik woon, maar meer omdat de Griekse gerechten die ik ken vooral veel vlees bevatten, en ik toch echt meer een vis- of vegaliefhebber ben. Toen ik echter één blik wierp op de inhoud van Athína, zag ik dat mijn beeld van de Griekse keuken heel erg vertekend is. Chloé Monchalin en Benjamin Rousselet, twee Franse koks die na een succesvolle carrière in Parijse sterrenrestaurants besloten het Griekse restaurant Grand Café d’Athènes te openen, hebben hun krachten gebundeld in dit Griekse kookboek vol nectar en ambrozijn.

Athina

€ 34,99
cover Athína

Athene = liefde

In “Athína” vind je niet alleen gerechten uit de Griekse hoofdstad, ook andere gerechten uit het land hebben een plekje gekregen. De hoofdstukken zijn gewijd aan het beste van het beste uit de Griekse keuken: pita, mezedes (kleine hapjes), salades, groenten, desserts, cocktails, vis en ja, ook vlees, maar zelfs van die gerechten moest ik watertanden. Niet alleen bekende klassiekers als souvlaki en moussaka staan op het menu, ook onbekendere, verrassende Griekse recepten zijn in het boek opgenomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van licht gegrilde psari of sappig zoete loukoumades?

“Athene staat gelijk aan liefde”, zegt Chloé in het voorwoord. Dat is in “Athína” goed te merken; het is overduidelijk hoeveel liefde, zorg en aandacht Chloé en Ben hebben besteed aan dit boek. De stuk voor stuk heerlijke gerechten worden afgewisseld met prachtige sfeerfoto’s van Athene, de stad waarvan dit boek de combinatie van klassiek en modern zo goed uitdrukt. Aan het einde van Athína delen Chloé en Benjamin nog hun beste tips voor de lekkerste eettentjes, beste markten en verste bakkers in de Griekse hoofdstad. Als de recepten in het boek me nog niet hadden overtuigd, dan deden deze tips het wel. Ik heb dan ook, direct nadat ik “Athína” dicht had geslagen, een vriendin gebeld met de vraag of we op vakantie naar Athene zouden gaan. Tot het zo ver is t0ver ik met dit zonnige kookboek mijn huis om tot een klein stukje Griekenland.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Athína: recepten

We kunnen ons voorstellen dat je inmiddels honger hebt gekregen, maar niet getreurd: we laten je niet achter met lege handen (of een lege buik). Hieronder delen we onze favoriete recepten uit “Athína”:

Salade horiatiki

Een heerlijke frisse salade die ook nog eens in een handomdraai op tafel staat? Dat is deze Griekse salade horiatiki!

> naar het recept: salade horiatiki

Salade horiatiki

Feta psiti

Kun je je nog de trend van de feta pasta herinneren van een tijdje geleden? Dit gerecht met feta doet je er misschien iets aan denken, maar het is absoluut next level.

> naar het recept: feta psiti

Athína: Feta psiti

Loukoumades

Dit typische Griekse recept kent wat variaties; zo kun je vanilleslagroom serveren bij de loukoumades, maar ook een heerlijke chocoladesaus. Of je serveert het met allebei…

> naar het recept: loukoumades

Loukoumades

Lees ook:

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!