Advertentie
Athína
Bovenaan mijn lijstje toekomstige vakantiebestemmingen staat Griekenland. Het prachtige landschap, de rijke cultuur en de fascinerende mythologie trokken me altijd al, maar na het kookboek “Athína” grondig doorgebladerd te hebben, wil ik vooral gaan voor het eten.
Als ik uiteten ga (een van mijn grootste hobby’s) dan kies ik niet vaak voor een Grieks restaurant. Dat is niet omdat die er niet zijn in de stad waar ik woon, maar meer omdat de Griekse gerechten die ik ken vooral veel vlees bevatten, en ik toch echt meer een vis- of vegaliefhebber ben. Toen ik echter één blik wierp op de inhoud van Athína, zag ik dat mijn beeld van de Griekse keuken heel erg vertekend is. Chloé Monchalin en Benjamin Rousselet, twee Franse koks die na een succesvolle carrière in Parijse sterrenrestaurants besloten het Griekse restaurant Grand Café d’Athènes te openen, hebben hun krachten gebundeld in dit Griekse kookboek vol nectar en ambrozijn.
Athene = liefde
In “Athína” vind je niet alleen gerechten uit de Griekse hoofdstad, ook andere gerechten uit het land hebben een plekje gekregen. De hoofdstukken zijn gewijd aan het beste van het beste uit de Griekse keuken: pita, mezedes (kleine hapjes), salades, groenten, desserts, cocktails, vis en ja, ook vlees, maar zelfs van die gerechten moest ik watertanden. Niet alleen bekende klassiekers als souvlaki en moussaka staan op het menu, ook onbekendere, verrassende Griekse recepten zijn in het boek opgenomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van licht gegrilde psari of sappig zoete loukoumades?
“Athene staat gelijk aan liefde”, zegt Chloé in het voorwoord. Dat is in “Athína” goed te merken; het is overduidelijk hoeveel liefde, zorg en aandacht Chloé en Ben hebben besteed aan dit boek. De stuk voor stuk heerlijke gerechten worden afgewisseld met prachtige sfeerfoto’s van Athene, de stad waarvan dit boek de combinatie van klassiek en modern zo goed uitdrukt. Aan het einde van Athína delen Chloé en Benjamin nog hun beste tips voor de lekkerste eettentjes, beste markten en verste bakkers in de Griekse hoofdstad. Als de recepten in het boek me nog niet hadden overtuigd, dan deden deze tips het wel. Ik heb dan ook, direct nadat ik “Athína” dicht had geslagen, een vriendin gebeld met de vraag of we op vakantie naar Athene zouden gaan. Tot het zo ver is t0ver ik met dit zonnige kookboek mijn huis om tot een klein stukje Griekenland.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Athína: recepten
We kunnen ons voorstellen dat je inmiddels honger hebt gekregen, maar niet getreurd: we laten je niet achter met lege handen (of een lege buik). Hieronder delen we onze favoriete recepten uit “Athína”:
Salade horiatiki
Een heerlijke frisse salade die ook nog eens in een handomdraai op tafel staat? Dat is deze Griekse salade horiatiki!
> naar het recept: salade horiatiki
Feta psiti
Kun je je nog de trend van de feta pasta herinneren van een tijdje geleden? Dit gerecht met feta doet je er misschien iets aan denken, maar het is absoluut next level.
> naar het recept: feta psiti
Loukoumades
Dit typische Griekse recept kent wat variaties; zo kun je vanilleslagroom serveren bij de loukoumades, maar ook een heerlijke chocoladesaus. Of je serveert het met allebei…
> naar het recept: loukoumades
Lees ook:
Waanzinnig lekkere Griekse kip
9x Griekse gerechten om gelijk van te genieten
5x typisch Griekse gerechten die je meteen wilt maken
Onze tips
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver ‘Simply Jamie’ cadeau bij Foodies
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Foodies boekenclub: “Nistisima” van Georgina Hayden
Foodies boekenclub: “De Bridgerton Bijbel”
3x heerlijke barbecuerecepten van Jord Althuizen
Foodies boekenclub: “Groentefeest” van Sidney Schutte
Foodies boekenclub: “Makkelijk & Vers” van Brenda Kookt
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.