
Eén boek dat vol staat met al het lekkers dat de Spaanse keuken te bieden heeft, mag je met recht een bijbel noemen. Dit is deBijbel van de Spaanse keuken; wij vertellen je er alles over, delen onze favoriete recepten én een heerlijke actie!
Lees verder na de advertentie
De bijbel van de Spaanse keuken
De meeste voorwoorden in kookboeken zijn een soort vogelvlucht naar het verleden. Daarin lees je hoe de auteur opgroeide tussen de potten en pannen en de familierecepten kreeg doorgegeven. Raquel valt anders met de deur in huis: “Hoewel mijn moeder gehaktballen draait waar je spontaan de polonaise van inzet, was eten nooit een groot onderdeel van mijn leven. Tot ik het een groot onderdeel van mijn leven maakte”, vertelt ze op een van de eerste pagina’s van haar boek.
Ze werkte jaren als food-editor en ontwikkelde zich in rap tempo tot een echte foodie. Maar toen uitgeverij Carrera haar vroeg om de Bijbel van de Spaanse keuken te schrijven, twijfelde ze toch. “Wie ben ik? Waar hoor ik? Ben ik wel Spaans genoeg om zo’n boek te schrijven?”
Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Mother knows best
En wat doe je als je het antwoord even niet weet? Juist, je moeder bellen! En dus vroeg Raquel haar moeder om advies. En die reageerde op een wel hele emotionele manier: “Niet omdat haar dochter een boekendeal in haar schoot geworpen kreeg, maar omdat ik hiermee eindelijk op zoek kon gaan naar wie ik ben; het laatste puzzelstukje leggen. Met dit idee stapte ik een paar weken later opnieuw de uitgeverij binnen. ‘Ik wil het doen!’, riep ik. ‘Op de voorwaarde dat we de waarheid vertellen. Het verhaal van een half-Spaanse, half-Nederlandse thuiskok die aan de hand van receptuur op zoek gaat naar haar afkomst.”
Persoonlijke zoektocht
In mijn ogen maakt die zoektocht van Raquel dit boek alleen maar ontzettend uniek. Het boek is compleet, inclusief allemaal how-to’s, zoals ‘hoe maak je de perfecte aioli?’. Dingen die een Spanjaard kan dromen, maar in dit boek toch heel duidelijk worden uitgelegd.
Het leukste zijn de introducerende verhaaltjes bij de recepten over waar een recept vandaan komt of anekdotes over bezoekjes van Raquel aan Spanje. Speciaal voor deze uitgave zocht ik gerechten waarvan ik ook niet wist dat ze ‘typisch Spaans’ waren, zoals de gebakken zeebaars in knoflookolie en de cheesecake met blauwe kaas. De ajo bianco, oftewel de koude amandelsoep kende ik wel, maar ik vond de toevoeging van geroosterde druiven zó’n goed idee van Raquel.

Onze favoriete recepten uit De Spaanse bijbel
Nieuwsgierig geworden? Dat snappen we helemaal! Wij delen onze favoriete recepten uit De Spaanse Bijbel zodat je meteen aan de slag kunt gaan.

Cheesecake met blauwe kaas
Een cheesecake met blauwe kaas? Dit recept bewijst dat het kan! De Spaanse klassieker is de ideale combinatie tussen zoet en hartig.

Gebakken zeebaars in pittige knoflookolie
Vergeet garnalen pili pili, deze gebakken zeebaars in pittige knoflookolie is het recept dat je wil maken bij een etentje!

Zoete anijscrackers
Deze zoete anijscrackers smaken heerlijk als nagerecht met een bolletje ijs, of als basis van een zoet ontbijt.

Koude amandelsoep met geroosterde druiven
Dit recept voor koude amandelsoep met geroosterde druiven is een echte Spaanse klassieker. Lekker als voorgerecht op een warme zomerdag.
Krijg De Spaanse bijbel cadeau
Vind jij dit boek net zo fantastisch als wij en wil je het in huis halen? Wees dan geen dief van je eigen portemonnee en sluit een jaarabonnement op Foodies af. Want bij 12x Foodies ontvang je krijgt dit heerlijke boek (t.w.v. € 34,99)cadeau.

Onze tips

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Zó haal je alles uit je citrusvruchten: ontdek deze lekkere recepten

Jamie Oliver komt met nieuw boek vol gezonde gerechten (en jij scoort ‘m nu met korting)

Brazilië op haar best: de lekkerste recepten vind je in dit kookboek

Gezond eten zonder gedoe? Jamie Oliver deelt zijn 50 healthy hacks

Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.



