
Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.
Lees verder na de advertentie
De vier seizoenen van Vogel
Regisseur, schrijfster en actrice Sanne Vogel staat al van jongs af aan in de keuken. Eigen recepten verzinnen, experimenteren en koken voor familie en vrienden is haar grootste hobby. Het boek “De vier seizoenen van Vogel” is het resultaat van een tienjarige zoektocht naar wat volgens Sanne Vogel het ideale eten is.
Op de eerste plaats retelekker natuurlijk, maar daarnaast ook plantaardig, seizoensgebonden en lokaal. Sanne Vogel maakte een boek bomvol inspirerende gerechten en verhalen over hoe prachtig eten kan zijn. Een ode aan groenten, en met de portretten van lokale producenten die haar inspireren. Met meer dan tachtig recepten, onderverdeeld in zes hoofdstukken: de vier seizoenen en de hoofdstukken ‘Soms’ en ‘Altijd’.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Sanne Vogel
Natuurlijk ken je Sanne Vogel van het witte doek. Zo speelt ze in de film Foodies de hoofdrol, waar wij twee recepten voor maakten. We spraken haar uitgebreid over haar rol en de film, die toevallig dezelfde naam heeft als ons magazine. Lees hier het hele interview.
Daarnaast is Sanne Vogel een echte foodie, ze houdt ontzettend van koken en eten. Dat is iets wat je absoluut terugleest in haar prachtige boek. Ze vertelt graag over de verschillende lokale producenten, en met liefde beschrijft ze de verschillende ingrediënten.
Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen?
Plantaardige recepten
Sanne Vogel laat in haar boek zien dat plantaardig eten alles behalve saai is. Stuk voor stuk zijn gerechten mooi opgebouwd met smaakvolle ingrediënten. En dat proef je absoluut terug in het eindresultaat. Of je nu meekookt met de seizoen of gaat voor een gerecht uit de hoofdstukken ‘Soms’ en ‘Altijd’, je zet gegarandeerd een heerlijk gerecht op tafel.


Kook met de seizoenen mee
Voordat je zomaar door het boek bladert en alles gaat maken wat je lekker lijkt dagen we je uit om mee te koken met de seizoen. Aan de hand van “De vier seizoenen van Vogel” is dat helemaal niet moeilijk. De hoofdstukken zijn duidelijk opgesteld waardoor je precies weet wanneer iets te verkrijgen is.
Je zult merken dat groenten en fruit die in het seizoen zijn veel smaakvoller en voedzamer zijn dan als je ze buiten het seizoen eet. Het is dus niet alleen een stuk duurzamer, het maakt je gerechten ook nog eens een stuk lekkerder.
Recepten uit het boek:

Zuurdesemtoast met roze oesterzwammen en zeewierboter
Sanne Vogel: “Paddenstoelen en zeewier zijn onmisbaar in de plantaardige keuken. Ze zitten vol voedingsstoffen en zijn beide lokaal en duurzaam te produceren en ook niet onbelangrijk: ze zijn onwijs lekker. Paddenstoelenexpert Natascha Rothengatter noemt paddenstoelen het eten van de toekomst. En zeewier wordt ook wel het groene goud genoemd.”

Zoeteaardappeldumplings in dashibouillon
Sanne Vogel: “Zoete aardappels zijn goddelijk lekker, zitten vol mineralen en vitamine B1, B6 en C en je kunt er eindeloos veel gerechten mee maken. Je maakt er de allerlekkerste frietjes van, ze zijn heerlijk in een stamppotje en ze zijn bijna altijd geïmporteerd vanuit… Zuid-Amerika. Maar goed nieuws: sinds enkele jaren worden er op kleine schaal ook in Nederland zoete aardappels verbouwd. Ze worden halverwege oktober geoogst en ze zijn verkrijgbaar tot het eind van het jaar. Nederlandse zoete aardappels worden bijvoorbeeld verbouwd door de Limburgse tuinderij De Waog. Absoluut het proberen waard!”
Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen?
Onze tips

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Zó haal je alles uit je citrusvruchten: ontdek deze lekkere recepten

Jamie Oliver komt met nieuw boek vol gezonde gerechten (en jij scoort ‘m nu met korting)

Brazilië op haar best: de lekkerste recepten vind je in dit kookboek

Gezond eten zonder gedoe? Jamie Oliver deelt zijn 50 healthy hacks

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.



