Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
De oven voor elke dag: naansandwich met tandoorikip

Foodies boekenclub: “De oven voor elke dag”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

De oven voor elke dag

In het nieuwe bakboek “De oven voor elke dag” van Nadiya Hussain vind je recepten voor de heerlijkste en toegankelijkste gerechten voor in de oven. De oven is haar beste vriend en bakken is haar eerste liefde.

Voor Nadiya Hussain is de oven hét hulpmiddel om gerechten te maken zonder te veel poeha. Haar recepten zijn gemakkelijk, smaakvol en zitten boordevol plezier. Zoete klassiekers worden hartige delicatessen of krijgen haar typische twist. Het resultaat: ontbijtpizza, gulab-jamuncheesecake, vlammende cake met marmerglazuur en een briochebol met aubergineburger. Als kers op de taart kan vrijwel alles vegetarisch, vegan en/of glutenvrij gemaakt worden. Hoe je dag er ook uitziet – druk, ontspannen, feestelijk, ergens buiten – Nadiya heeft het perfecte ovenrecept voor elke dag, elk moment en voor iedereen.

De oven voor elke dag

€ 32,50
De oven voor elke dag

Nadiya Hussain

Nadiya Hussain won ‘The Great British Bake Off’ in 2015, is ondertussen net zo populair als Jamie Oliver en bakte de verjaardagstaart voor de koningin van Engeland ter ere van haar 90e verjaardag. Alsof dat nog niet genoeg is heeft ze haar eigen succesvolle series op Netflix, 24Kitchen en de BBC.

Hier in Nederland wordt Nadiya ook wel ‘de nieuwe Jamie Oliver’ genoemd. “Wat een compliment om vergeleken te worden met Jamie Oliver”, vertelt Nadiya. Ze is er zelfs even stil van. “Ondanks dat het fijn is om met zo’n grote naam vergeleken te worden is het ook heerlijk om mezelf te zijn. Ik hoop ooit zo goed te worden als Jamie, maar dan wel als mezelf. Ik zet totaal iets anders op tafel, alleen al omdat ik als kind van immigranten een hele andere achtergrond heb.”

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten met een twist

De recepten van Nadiya Hussain kenmerken zich vaak door eenvoud in combinatie met een aparte twist, zo ook in haar nieuwe boek “De oven voor elke dag”. Nadiya vertelt: “Mijn eten is een beetje onbekend denk ik. Vaak zie ik gefronste wenkbrauwen als mensen mijn recepten zien. Ze vragen zichzelf af of het wel werkt. Sterker nog; ik hou ervan als mensen mijn ongelijk willen bewijzen. Ik breek graag regels als het aankomt op eten. Als ik bijvoorbeeld twee recepten wil mengen doe ik het gewoon. Kip en donuts bijvoorbeeld, wie heeft er ooit bedacht dat dit een rare combinatie is? Terwijl ik dit gerecht op de set voor mijn programma maakte vond de crew het maar raar.”

Koken of bakken?

Het boek staat vol met zowel hartige als zoete recepten, allemaal gebakken in de oven. Nadiya vertelt: “Dit boek gaat alleen over bakken, terwijl ik ook erg graag kook. Dit boek laat precies zien hoe ik recepten ontwikkel, hoe ik ben en wat voor gekke dingen ik soms bedenk.” We geven Nadiya een dilemma: ‘bakken of koken’. Zonder na te denken zegt ze: “Koken is mijn second nature, dat doe ik al van jongs af aan. Bakken doe ik ondertussen ook al ruim 15 jaar. Kiezen kan ik niet, dat is alsof je me zou vragen te kiezen tussen diner of dessert. Allebei natuurlijk!”

Goed nieuws, we mogen drie heerlijke recepten met jullie delen:

Cake met pruimen en marsepein

Nadiya: “Deze cake maak ik vaak in een heerlijk ontspannen weekend. Hij is heel gemakkelijk te maken omdat ik cake (hotel- of biscuitcake) uit de winkel gebruik die ik met een flinke laag boter besmeer en dan gril. Daarop leg ik in grapefruitsap en geraspte grapefruitschil gestoofde pruimen. Daarover strooi ik geraspte zoete amandelmarsepein en geroosterde amandelen.”

> naar het recept: cake met pruimen en marsepein

Cake met pruimen en marsepein

 

Snickerdoodles met karamel

Nadiya: “Een snickerdoodle is een zoet Amerikaans koekje dat traditioneel met kaneel is bedekt. Dit is net zo’n koekje, maar dan beter. Het bevat wat chocolade, crunchy gezouten pinda’s en een romige karamelverrassing binnenin.”

> naar het recept: snickerdoodles met karamel

Snickerdoodles met caramel

 

Naansandwich met tandoorikip

Nadiya: “Ik ben dol op sandwiches. Uit de winkel of zelfgemaakt, allemaal lekker! Toch zijn de lekkerste steeds de sandwiches die we maken met een beetje van dit en een beetje van dat… en natuurlijk alle dingen die we lekker vinden. Deze naansandwich met tandoorikip is fantastisch: geurige tandoorikip in laagjes zachte naan, muntachtige mayonaise, knapperige kool en knapperige papadums!”

> naar het recept: naansandwich met tandoorikip

De oven voor elke dag: naansandwich met tandoorikip

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!