Heb je een etentje met vrienden of familie op de planning maar nog geen idee wat je gaat maken? Het nieuwe boek Last Minute Dinners helpt je graag op weg en wij mogen alvast onze favoriete menu’s met je delen!
We vinden het allemaal leuk om te tafelen in goed gezelschap, gepland of onverwachts, maar vaak zijn dit soort aangelegenheden toch een beetje spannend. Het wordt al snel hectisch, waardoor je al gestrest bent voordat de eerste gast arriveert. Herkenbaar? Voor mij in elk geval wel! De inleiding van het boek Last Minute Dinners beschrijft precies hoe ik mij vlak voor een dinertje voel en pleit daarin verandering te brengen. Hoe? Lees snel verder!
Last Minute Dinners
Het geheim blijkt een goede voorraadkast te zijn zodat je altijd de basis in huis hebt. “Zorg dat de vriezer gevuld is met bakjes goede bouillon, ingevroren fruit, ijsblokjes van gehakte kruiden en blader- of filodeeg. En met een goede mise en place tover je in een handomdraai geweldige gerechten op tafel”, aldus auteur Frankie Unsworth. Deze Britse food- en propstylist heeft meer dan 15 jaar ervaring in het vak met onder andere bekende chefs als Russell Norman en Claudia Roden, en weet dus als geen ander hoe ze jou en mij kan helpen wanneer we vlak voor een etentje met onze handen in het haar zitten.
Tip!
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Haar aanpak is simpel: ze verkiest eenvoud boven overdaad. Want je kunt beter een paar gerechten goed maken dan een hele tafel met half werk. Kwaliteit boven kwantiteit, zou je ook kunnen zeggen. Haar boek staat vol recepten voor bedrieglijk eenvoudige, maar toch spectaculaire, diners in het weekend of het gemak van een geweldig eenpansgerecht doordeweeks, bij onverwachts bezoek. Zelfs aan de drankjes en de borrelhapjes zijn gedacht!
Heel veel handige menu’s
De handige menuplanners in het boek maken het je nog makkelijker: maak een herfstmenu en serveer bruschetta met stracciatella di burrata & ansjovis met salie, gevolgd door wedge salad & blauwekaasdressing, romige tortellini met pancetta, erwten & prei en sluit af met grapefruitcrêpes. Of kies voor een vegetarisch danwel veganistisch, Spaans diner of een Italiaans feestmaaltijd. En last but not least: een driegangenmenu, klaar binnen een uur.
Lijkt jou dat wat? Goed nieuws, want wij mogen de laatste twee menu’s met je delen!
Italiaans menu
Bucatini met gekaramelliseerde sjalot & radicchio
Deze bittere bladgroente is robuust en makkelijk een week in de koelkast bewaard kan worden. Bewaar de radicchio in de groentelade verpakt in een vochtige theedoek of groentezak zodat hij extra knapperig blijft.
Rosé sgroppino
Is het een cocktail, een tussengang om de smaak te neutraliseren of een dessert? Serveer het drankje in Marie Antoinette-achtige coupe glazen voor die extra elegante look. Begin met zeer koude prosecco en zeer koude wodka. In plaats van de blender kan met een handmixer een stevigere, minder schuimige textuur worden gemaakt.
Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Driegangendiner in één uur
In filodeeg gefrituurde feta met tomatensalade
Zodra je de techniek van feta inpakken in filodeeg hebt geprobeerd, gebruik je deze steeds weer. De feta wordt zacht in de krokante buitenkant van het deeg en de zoutzoete combinatie met de honing is erg lekker. Ik gebruik citrusachtige sumak, maar je kunt het gerecht ook oppeppen met wat chilivlokken of sesamzaad.
Zalm met kruidige crème fraîche & gezouten komkommer
Een perfect gebakken stuk zalm is aan de buitenkant geschroeid maar nog steeds een beetje roze aan de binnenkant. Houd je van een krokant gebakken huid? Dep de huid dan droog en bak de zalm in een hete pan met antiaanbaklaag en een flinke scheut olie.
Makkelijke, fruitige jamtaartjes
Deze makkelijkste, maar allerzoetste taartjes zijn favoriet in de zomer, al smaken ze het hele jaar door goed. Dit is een dessert waar de meeste seizoensvruchten lekker in zijn, maar wanneer abrikozen of aardbeien op hun hoogtepunt zijn, zijn ze subliem. Gebruik de aardbeienjam bij aardbeien en abrikozenjam bij abrikozen. Serveer ze met een toefje crème fraîche of een bolletje vanille-ijs.
Onze tips
De beste kipgerechten maak je zo
Foodies boekenclub: The Curry Guy één pan
Zo combineer je eten met het juiste bier
Zet deze schitterende kookboeken op je kerstverlanglijstje dit jaar
Bakken in de airfryer: zo doe je dat!
Alles over het nieuwste boek van Donna Hay: “Too Easy”, inclusief recepten!
Alles over ‘Herman kookt terug’ en waarom dit zo veel meer dan een kookboek is…
Alles over het nieuwe kookboek “Bij Meera aan tafel”, inclusief recepten!
Alles over het kookboek “Veggilaine”, inclusief recepten natuurlijk!
Dit zijn de beste kookboeken van 2024
Foodies boekenclub: “ZOETE ZOOI.”
Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie
Sneak peek: exclusieve recepten uit Jamie Olivers nieuwste boek!
Thomas Panterpoes over zijn nieuwe kookboek: “Ik wil mijn recepten voor iedereen toegankelijk maken.”
Foodies boekenclub: “All Day Goodness”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver: ‘Simply Jamie’ is uit!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.