Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Zalm met kruidige crème fraîche (beeld uitgeverij)

Last Minute Dinners: alles over dit handige kookboek, inclusief menu!

Heb je een etentje met vrienden of familie op de planning maar nog geen idee wat je gaat maken? Het nieuwe boek Last Minute Dinners helpt je graag op weg en wij mogen alvast onze favoriete menu’s met je delen!

We vinden het allemaal leuk om te tafelen in goed gezelschap, gepland of onverwachts, maar vaak zijn dit soort aangelegenheden toch een beetje spannend. Het wordt al snel hectisch, waardoor je al gestrest bent voordat de eerste gast arriveert. Herkenbaar? Voor mij in elk geval wel! De inleiding van het boek Last Minute Dinners beschrijft precies hoe ik mij vlak voor een dinertje voel en pleit daarin verandering te brengen. Hoe? Lees snel verder!

Last Minute Dinners

€ 27,50

Bestel het boek:

Last Minute Dinners (beeld uitgeverij)

Last Minute Dinners

Het geheim blijkt een goede voorraadkast te zijn zodat je altijd de basis in huis hebt. “Zorg dat de vriezer gevuld is met bakjes goede bouillon, ingevroren fruit, ijsblokjes van gehakte kruiden en blader- of filodeeg. En met een goede mise en place tover je in een handomdraai geweldige gerechten op tafel”, aldus auteur Frankie Unsworth. Deze Britse food- en propstylist heeft meer dan 15 jaar ervaring in het vak met onder andere bekende chefs als Russell Norman en Claudia Roden, en weet dus als geen ander hoe ze jou en mij kan helpen wanneer we vlak voor een etentje met onze handen in het haar zitten.

Tip!

‍Haar aanpak is simpel: ze verkiest eenvoud boven overdaad. Want je kunt beter een paar gerechten goed maken dan een hele tafel met half werk. Kwaliteit boven kwantiteit, zou je ook kunnen zeggen. Haar boek staat vol recepten voor bedrieglijk eenvoudige, maar toch spectaculaire, diners in het weekend of het gemak van een geweldig eenpansgerecht doordeweeks, bij onverwachts bezoek. Zelfs aan de drankjes en de borrelhapjes zijn gedacht!

Heel veel handige menu’s

De handige menuplanners in het boek maken het je nog makkelijker: maak een herfstmenu en serveer bruschetta met stracciatella di burrata & ansjovis met salie, gevolgd door wedge salad & blauwekaasdressing, romige tortellini met pancetta, erwten & prei en sluit af met grapefruitcrêpes. Of kies voor een vegetarisch danwel veganistisch, Spaans diner of een Italiaans feestmaaltijd. En last but not least: een driegangenmenu, klaar binnen een uur.

Lijkt jou dat wat? Goed nieuws, want wij mogen de laatste twee menu’s met je delen!

Italiaans menu

Bucatini met gekaramelliseerde sjalot (beeld uitgeverij)

Bucatini met gekaramelliseerde sjalot & radicchio

Deze bittere bladgroente is robuust en makkelijk een week in de koelkast bewaard kan worden. Bewaar de radicchio in de groentelade verpakt in een vochtige theedoek of groentezak zodat hij extra knapperig blijft.

Naar het recept
Rosé sgroppino (beeld uitgeverij)

Rosé sgroppino

Is het een cocktail, een tussengang om de smaak te neutraliseren of een dessert? Serveer het drankje in Marie Antoinette-achtige coupe glazen voor die extra elegante look. Begin met zeer koude prosecco en zeer koude wodka. In plaats van de blender kan met een handmixer een stevigere, minder schuimige textuur worden gemaakt.

Naar het recept

Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Driegangendiner in één uur

In filodeeg gefrituurde feta met tomatensalade (beeld uitgeverij)

In filodeeg gefrituurde feta met tomatensalade

Zodra je de techniek van feta inpakken in filodeeg hebt geprobeerd, gebruik je deze steeds weer. De feta wordt zacht in de krokante buitenkant van het deeg en de zoutzoete combinatie met de honing is erg lekker. Ik gebruik citrusachtige sumak, maar je kunt het gerecht ook oppeppen met wat chilivlokken of sesamzaad.

Naar het recept
Zalm met kruidige crème fraîche (beeld uitgeverij)

Zalm met kruidige crème fraîche & gezouten komkommer

Een perfect gebakken stuk zalm is aan de buitenkant geschroeid maar nog steeds een beetje roze aan de binnenkant. Houd je van een krokant gebakken huid? Dep de huid dan droog en bak de zalm  in een hete pan met antiaanbaklaag en een flinke scheut olie.

Naar het recept
Makkelijke, fruitige jamtaartjes (beeld uitgeverij)

Makkelijke, fruitige jamtaartjes

Deze makkelijkste, maar allerzoetste taartjes zijn favoriet in de zomer, al smaken ze het hele jaar door goed. Dit is een dessert waar de meeste seizoensvruchten lekker in zijn, maar wanneer abrikozen of aardbeien op hun hoogtepunt zijn, zijn ze subliem. Gebruik de aardbeienjam bij aardbeien en abrikozenjam bij abrikozen. Serveer ze met een toefje crème fraîche of een bolletje vanille-ijs.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!