
Memmisj
Lees verder na de advertentie
Hoe ziet een seideravond eruit in Australië en wat zetten ze op tafel in Zuid-Afrika? Wat wordt gegeten tijdens de sabbat in Rio, op de Antillen en in Rome? En niet te vergeten: hoe bereiden ze in alle uithoeken van de wereld hun kippensoep? Met deze belangstelling is Jonah Freud gaan kijken naar de Joodse keuken wereldwijd; naar de zes continenten en wat de Joodse bevolking daar eet. Joden leven immers verspreid over de hele wereld, maar veel mensen weten niet dat in landen als Ethiopië, Suriname en Brazilië grote Joodse gemeenschappen leven, met elk hun eigen gerechten. In “Memmisj” vind krijg je antwoord op deze vragen.

Jonah Freud
Jonah Freud is geen onbekende in de culinaire wereld. Al jarenlang is ze eigenaresse van De Kookboekhandel in Amsterdam. Daarnaast schreef ze al eerder kookboeken zoals “De Banketbakker” met Cees Holtkamp en “Inmaken” met Noni Kooiman. De kans is groot dat je haar ook kent van Het Parool, hier schrijft ze namelijk al jaren voor. Kortom; Jonah Freud bezit ontzettend veel kennis, weet wat lekker eten is en schrijft als geen ander.
Kerst Tip

Bij MediaMarkt kun je terecht voor de beste Kleine keukenapparatuur kerstdeals. Leuk voor onder de kerstboom.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Lees verder na de advertentie
Joodse roots
De moeder van Jonah Freud antwoorde altijd ‘gehakte memmisj met kiezelsteentjes’ als Jonah vroeg wat ze ’s avonds gingen eten. “Mijn kinderen kregen dat later ook van mij als antwoord”, vertelt ze. “Het betekent niets! In ieder geval weet geen mens in Nederland óf het een betekenis heeft. Ik heb op veel plekken gevraagd of iemand de betekenis van het woord ‘memmisj’ kende, maar kreeg daarop geen bevredigend antwoord. De een wist zeker dat het van ‘men nisj’ kwam, wat dan men neme zou zijn, de ander betitelde dit als onzin en zei dat het vast van ‘meme’, ofwel moeder, kwam. ‘Quatsch mit sose’ zou mijn oma hebben gezegd, oftewel: allemaal onzin. Mooi, daar houd ik van, want een niet eenduidig antwoord biedt de meeste mogelijkheden.”
Lees verder na de advertentie
Op wereldreis met Memmisj
In het boek neemt Jonah je aan de hand mee op wereldreis. Je start in Europa met recepten zoals kippensoep met matseballen en gehakte lever, vervolgens reis je af naar Noord-Amerika. Hier vind je recepten zoals een broodje visburger en meatloaf. Daarna komen Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië nog aan bod. Jonah deelt per hoofdstuk niet alleen de lekkerste recepten, ze vertelt ook uitgebreid over de Joodse keuken en de verschillen per continent. Dat maakt het boek niet alleen erg smaakvol om uit te koken, het is ook nog eens een leerzaam naslagwerk.
Lees verder na de advertentie
Goed nieuws, we mogen drie heerlijke recepten met jullie delen:
Om je alvast een inkijkje te geven in “Memmisj” delen we drie geweldige recepten uit het hoofdstuk “Europa” met je. Welke ga je als eerste maken?
Lees verder na de advertentie
Challe
Jonah: “Toen ik klein was werd er brood gekocht bij de Duitse bakker op de Stadionweg in Amsterdam. Daar werd namelijk de lekkerste challe gebakken. De Duitse bakker bestaat al heel lang niet meer en ergens een echt goede challe kopen is niet makkelijk. Hoewel ik geen professionele bakker ben komt deze challe dicht in de buurt van de lekkerste.”
> naar het recept: challe
Lees verder na de advertentie
Latkes
Jonah: “Kleine aardappelpannenkoekjes die met Chanoeka worden gegeten, maar die ik het hele jaar door eet. Ik heb me in mijn leven wel aangewend om ze iets spannender te maken, zo meng ik er verschillende specerijen doorheen of ik doe er bijvoorbeeld geraspte peterseliewortel of courgette in. Lekker bij een gebakken worstjes bijvoorbeeld, of met gerookte zalm en crème fraîche.”
> naar het recept: latkes
Lees verder na de advertentie
Sinaasappel-olijvensalade
Jonah: “Zonder Claudia Roden zou mijn culinaire leven er heel anders hebben uitgezien. Deze salade is ooit ontstaan toen ik haar boek ‘De Joodse keuken’ aan het vertalen was terwijl ik in een huisje in Frankrijk verbleef.”
> naar het recept: sinaasappel-olijvensalade
Lees ook:
Onze tips

Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie

Tobias Camman bewijst: ook een foodsnob kan van fastfood houden

Fan van wild? Dan wil je dit nieuwe kookboek zeker hebben (inclusief recepten)

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.






