Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Memmisj: sinaasappel-olijvensalade

Foodies boekenclub: “Memmisj”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

Memmisj

Hoe ziet een seideravond eruit in Australië en wat zetten ze op tafel in Zuid-Afrika? Wat wordt gegeten tijdens de sabbat in Rio, op de Antillen en in Rome? En niet te vergeten: hoe bereiden ze in alle uithoeken van de wereld hun kippensoep? Met deze belangstelling is Jonah Freud gaan kijken naar de Joodse keuken wereldwijd; naar de zes continenten en wat de Joodse bevolking daar eet. Joden leven immers verspreid over de hele wereld, maar veel mensen weten niet dat in landen als Ethiopië, Suriname en Brazilië grote Joodse gemeenschappen leven, met elk hun eigen gerechten. In “Memmisj” vind krijg je antwoord op deze vragen.

Memmisj

€ 35,00
cover Memmisj

Jonah Freud

Jonah Freud is geen onbekende in de culinaire wereld. Al jarenlang is ze eigenaresse van De Kookboekhandel in Amsterdam. Daarnaast schreef ze al eerder kookboeken zoals “De Banketbakker” met Cees Holtkamp en “Inmaken” met Noni Kooiman. De kans is groot dat je haar ook kent van Het Parool, hier schrijft ze namelijk al jaren voor. Kortom; Jonah Freud bezit ontzettend veel kennis, weet wat lekker eten is en schrijft als geen ander.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Joodse roots

De moeder van Jonah Freud antwoorde altijd ‘gehakte memmisj met kiezelsteentjes’ als Jonah vroeg wat ze ’s avonds gingen eten. “Mijn kinderen kregen dat later ook van mij als antwoord”, vertelt ze. “Het betekent niets! In ieder geval weet geen mens in Nederland óf het een betekenis heeft. Ik heb op veel plekken gevraagd of iemand de betekenis van het woord ‘memmisj’ kende, maar kreeg daarop geen bevredigend antwoord. De een wist zeker dat het van ‘men nisj’ kwam, wat dan men neme zou zijn, de ander betitelde dit als onzin en zei dat het vast van ‘meme’, ofwel moeder, kwam. ‘Quatsch mit sose’ zou mijn oma hebben gezegd, oftewel: allemaal onzin. Mooi, daar houd ik van, want een niet eenduidig antwoord biedt de meeste mogelijkheden.”

Op wereldreis met Memmisj

In het boek neemt Jonah je aan de hand mee op wereldreis. Je start in Europa met recepten zoals kippensoep met matseballen en gehakte lever, vervolgens reis je af naar Noord-Amerika. Hier vind je recepten zoals een broodje visburger en meatloaf. Daarna komen Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië nog aan bod. Jonah deelt per hoofdstuk niet alleen de lekkerste recepten, ze vertelt ook uitgebreid over de Joodse keuken en de verschillen per continent. Dat maakt het boek niet alleen erg smaakvol om uit te koken, het is ook nog eens een leerzaam naslagwerk.

Goed nieuws, we mogen drie heerlijke recepten met jullie delen:

Om je alvast een inkijkje te geven in “Memmisj” delen we drie geweldige recepten uit het hoofdstuk “Europa” met je. Welke ga je als eerste maken?

Challe

Jonah: “Toen ik klein was werd er brood gekocht bij de Duitse bakker op de Stadionweg in Amsterdam. Daar werd namelijk de lekkerste challe gebakken. De Duitse bakker bestaat al heel lang niet meer en ergens een echt goede challe kopen is niet makkelijk. Hoewel ik geen professionele bakker ben komt deze challe dicht in de buurt van de lekkerste.”

> naar het recept: challe

Memmisj: Challe

Latkes

Jonah: “Kleine aardappelpannenkoekjes die met Chanoeka worden gegeten, maar die ik het hele jaar door eet. Ik heb me in mijn leven wel aangewend om ze iets spannender te maken, zo meng ik er verschillende specerijen doorheen of ik doe er bijvoorbeeld geraspte peterseliewortel of courgette in. Lekker bij een gebakken worstjes bijvoorbeeld, of met gerookte zalm en crème fraîche.”

> naar het recept: latkes

Latkes

Sinaasappel-olijvensalade

Jonah: “Zonder Claudia Roden zou mijn culinaire leven er heel anders hebben uitgezien. Deze salade is ooit ontstaan toen ik haar boek ‘De Joodse keuken’ aan het vertalen was terwijl ik in een huisje in Frankrijk verbleef.”

> naar het recept: sinaasappel-olijvensalade

Memmisj: sinaasappel-olijvensalade

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!