Advertentie
Shoukran
In het nieuwe boek “Shoukran” van Abdel Alaoui vind je de allerlekkerste Marokkaanse recepten voor de hele familie, zodat je iedere dag samen kunt genieten van heerlijke gerechten vol kleur en smaak. “Shoukran” is daarom hét perfecte cadeau voor het Suikerfeest. Begin de maaltijd goed met huisgemaakte falafel, een smakelijke meiraapdip of een selectie knapperige bricks.
Laat je gasten versteld staan door hen de lekkerste couscous ooit voor te schotelen en sluit af met een speciaal dessert: cheesecake met oranjebloesemwater. In zijn kookboek voert chef Abdel Alaoui je langs zijn rijke culinaire familiegeschiedenis en geeft hij menig traditioneel gerecht een moderne twist. Met de honderd recepten die dit kookboek rijk is, zet je gegarandeerd een waar Marokkaans feestmaal op tafel waarvoor iedereen je duizendmaal zal bedanken. Shoukran!
Marokkaanse keuken
“De Marokkaanse keuken weerspiegelt de rijkdom van de geschiedenis van dit land van duizend-en-een kleuren”, vertelt Abdel Alaoui. “De lekkere, gevarieerde en kleurrijke recepten lenen zich goed om te worden gedeeld en om gezellig te tafelen.” Dat is dan ook direct het eerste wat opvalt als je door het boek heen bladert, de recepten zijn stuk voor stuk ontzettend kleurrijk. Elke foto doet je direct watertanden waardoor je dan ook het liefst meteen de keuken induikt.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Dankbaar
De titel “Shoukran” betekent “bedankt” in het Arabisch. Abdel vertelt: “Het woord vat de Marokkaanse keuken en mijn jeugd in Oujda goed samen. Ik heb deze titel gekozen om mijn moeder te bedanken. Zij heeft me de liefde voor koken bijgebracht door me van jongs af in haar wereld – die van smaken, oranjebloesemwater, specerijen en vrijgevigheid – uit te nodigen.” Met dit boek neemt Abdel je aan de hand mee door ‘zijn’ keuken en laat je de lekkerste familierecepten zien.
Voorraadkast
Om de recepten uit het boek te bereiden heb je een aantal Marokkaanse ingrediënten nodig die je bij de supermarkt of in Turkse, Marokkaanse en Midden-Oosterse speciaalzaken kunt vinden. Misschien heb je de meeste producten al wel op voorraad, maar om je te helpen beschrijft Abdel vooraan in het boek stuk voor stuk zijn favoriete ingrediënten. Zo vertelt hij je alles over harissa, ras el hanout, komijn en rozenwater.
Recepten uit Shoukran
Van gemakkelijk tot moeilijk en van snel tot uitgebreid; er staan ruim 100 verschillende recepten in het boek waardoor je voor elke gelegenheid wel iets passends (én lekkers) kunt vinden. Om je alvast te inspireren delen we drie heerlijke recepten uit het boek.
Wortelsoep met komijn
Abdel: “Dit recept is een variant op een traditionele kemia van wortels met komijn. In de vorm van een soep krijg je een smaakexplosie in je mond.”
> naar het recept: wortelsoep met komijn
Bstilla met scharrelkip
Abdel: “Dit gerecht doet me denken aan de familiefeesten van mijn jeugd. Er komt geen bstilla op tafel zonder dat er daarna iets belangrijks wordt aangekondigd!”
> naar het recept: bstilla met scharrelkip
Couscous met gehaktballetjes
Abdel: “Dit gerecht is eigenlijk een tajine met gehaktballetjes, maar ik serveer het graag met couscous.”
> naar het recept: couscous met gehaktballetjes
Lees ook:
Must-haves voor thuisbakkers: heb jij ze al in huis?
Wanneer gebruik je welke olie?
5x ingrediënten waarvoor je naar een Turkse winkel wilt gaan
Onze tips
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver ‘Simply Jamie’ cadeau bij Foodies
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Foodies boekenclub: “Nistisima” van Georgina Hayden
Foodies boekenclub: “De Bridgerton Bijbel”
3x heerlijke barbecuerecepten van Jord Althuizen
Foodies boekenclub: “Groentefeest” van Sidney Schutte
Foodies boekenclub: “Makkelijk & Vers” van Brenda Kookt
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.