Advertentie
Tien voor tofu
Emma de Thouars kan wel honderd recepten opdreunen met tofu, terwijl de meeste mensen nog niet eens één goed tofugerecht kennen. Hoe komt dat? Volgens Emma kopen we A) massaal de verkeerde varianten en B) weten we simpelweg niet hoe veelzijdig het product is. Tijd voor verandering, Emma deelt vier recepten uit haar nieuwe boek!
Emma de Thouars
In haar nieuwste boek “Tofu” breekt Emma de Thouars een lans voor het gelijknamige ingrediënt. Als beleg op je brood, als centerpiece van je avondmaaltijd of als onderdeel van je toetje. Volgens Emma is het de hoogste tijd dat tofu uit de schaduw stapt en we dit ingrediënt massaal gaan omarmen. Het begint allemaal met, jawel, de basis. Het soort tofu. Na een verlekkerend voorwoord, begint Emma haar boek dan ook met een uitgebreide uitleg. Haar eerste boodschap? Koop je tofu nóóit meer bij een supermarkt. Die is volgens haar sponzig, taai en vies en dé reden dat veel mensen denken dat ze niet van dit ingrediënt houden. Koers zetten naar de toko dus. Maar voor welke dan precies?
Tofu is er in alle soorten en maten. Van zacht tot stevig en van eiertofu tot tofuvellen. Als een volleerd tofuteacher legt Emma de soorten uitgebreid aan je uit. Ze begint met de stevige variant, die ken je misschien wel. Zo’n rechthoekig, wit blok. Door de stevige structuur valt hij niet snel uit elkaar en is hij goed geschikt om te verkruimelen (als vervanger van gehakt bij voorbeeld) of om te frituren. Door hem te wentelen in een laagje maizena behoudt hij niet alleen zijn stevigheid, maar wordt de buitenkant ook extra knapperig.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Centerpiece
Begin je tofu steeds toffer te vinden, dan daagt Emma je uit om hem eens in zijn geheel op tafel te zetten. Als centerpiece, zeg maar. “Ik wil niet zo’n vervelend iemand zijn die een hamburger van kikkererwten maakt en beweert dat het net zo lekker is als sappig rundvlees, maar tofu als spektakelstuk is gewoon fantastisch. Door hem op hoge temperatuur te frituren, komt de buitenkant als ware los en krijg je een mooi laagje eromheen”, aldus de tofukenner.
Wie Emma een beetje kent en volgt, weet dat ze bijna iedere dag wel tofu eet. Is het niet bij het ontbijt, dan wel bij het avondeten. Voor haar tofuboek wilde ze dan ook één uitdaging niet uit de weg gaan: zelf tofu maken. Met hulp van De Tofuzusjes duikt ze de keuken in om van gedroogde sojabonen haar eigen variant te maken. In Emma’s boek vind je een uitgebreid verslag hiervan inclusief het bij behorende recept. Maar voordat je de taal van zelf tofu maken verstaat, willen we je met vier tofurecepten van Emma eerst overtuigen dat het absoluut de moeite waard is. “Als je eenmaal weet wat je aan het doen bent, ga je net zoveel van tofu houden als ik”, belooft Emma plechtig.
Goed nieuws, we mogen vier heerlijke recepten met jullie delen:
Koreaanse sticky tofu
Emma: “In bijna elk Zuidoost-Aziatisch land staat in toeristische restaurants een versie van ‘sweet and sour chicken’ op de kaart, meestal een veel te zoet prutje. Behalve in Korea, daar eet je namelijk kkanpunggi: knapperig gefrituurde kip in de perfect gebalanceerde zoetzure saus. Die saus is gelukkig ook heel lekker met knapperige tofu. Vaak wordt ook nog paprika toegevoegd, maar ik houd niet van zwervende groente door m’n gerecht. Ik maak liever een apart groentegerecht zoals een Koreaanse salade. De techniek om eerst een bosui-knoflook-chili-olie te maken en daar de saus mee te maken, keek ik af van Koreaanse YouTube-koningin Maangchi. Hierdoor smaakt de saus licht geroosterd en maak je meteen bosui- en knoflookcrispies. Daar zeg ik natuurlijk nooit nee tegen.”
> naar het recept: Koreaanse sticky tofu
Gefrituurde tofu met knoflooksaus
Emma: “De eerste ervaring met in z’n geheel gefrituurde tofu in Singapore was op m’n hotelkamer terwijl ik de uitslag van m’n PCR-test moest afwachten en was overgeleverd aan bezorgapps. Ik bestelde Hainanese chicken rice, hét nationale gerecht van Singapore, bij Tiong Bahru Chicken Rice en zag ‘special tofu’ op de kaart staan. Dat moest natuurlijk in m’n mandje. De gefrituurde variant kwam in een stroperige saus met heel heel heel veel knoflook. Gelukkig mocht er niemand bij me in de buurt komen. Voor dit recept maak je knoflookcrispies. Met de knoflookolie die je daarvan overhoudt, maak je de saus waar je ook nog verse knoflook aan toevoegt. Hemels.”
> naar het recept: gefrituurde tofu met knoflooksaus
Agedashi tofu
Emma: “Agedashi tofu is een gefrituurde variant die wordt geserveerd in een bouillon op basis van dashi. Het lekkere daarvan is dat een deel van de knapperige laag van de tofu een beetje zompig wordt, en een deel knapperig blijft. Normaal gesproken wordt er katsuobushi op geserveerd, maar laatst bij een ramenrestaurant kreeg ik een variant waarbij de geschaafde bonitovlokken met de tofu mee waren gefrituurd. Daardoor verandert de smaak totaal en krijg je heerlijke knapperige laagjes. Daarnaast ziet het er heel chic uit, terwijl het helemaal niet meer moeite is. Daar hou ik van.”
> naar het recept: agedashi tofu
Zijden tofu met koriandersaus
Emma: “Ik ben een groot voorstander van lekker-op-alles-sauzen. Vooral omdat ze je, als het goed is, zelf een beetje doen nadenken in de keuken. Voeg een beetje kookwater toe voor een lekkere noedelsaus, serveer op labneh met pita om te dippen, of voeg een klein schepje toe aan sojasaus voor een dipsaus bij je dumplings. Deze lekker-op-alles-saus met veel koriander doet het goed op tofu, maar ik at hem de volgende dag ook op een cracker met roomkaas en tomaat. Als je restjes op het aanrecht of in ieder geval in het zicht in de koelkast bewaart, word je vanzelf creatief en bedenk je de leukste combinaties. Voor dit recept stoom je de tofu zodat hij warm en iets steviger wordt, maar op de koude zijden variant is het net zo, je voelt hem zeker al aankomen, lekker.”
> naar het recept: zijden tofu met koriandersaus
Onze tips
Foodies boekenclub: “All Day Goodness”
LAATSTE KANS: krijg het nieuwste boek van Jamie Oliver ‘Simply Jamie’ cadeau
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Foodies boekenclub: “Nistisima” van Georgina Hayden
Foodies boekenclub: “De Bridgerton Bijbel”
3x heerlijke barbecuerecepten van Jord Althuizen
Foodies boekenclub: “Groentefeest” van Sidney Schutte
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.