
Begin bij het begin: kneden, kneden, kneden
Lees verder na de advertentie
Natuurlijk is oppunten pas de laatste stap in het proces. Eerst kneed je tot je een samenhangend, zacht en veerkrachtig deeg hebt. Je deeg moet de venstertest doorstaan. En ben je een perfectionist met een kernthermometer: kneed je deeg tot het 27 graden is.
Tip!
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door foodies (@foodiesmagazine) op
Waarom oppunten of opbollen?
Voor je je deeg een laatste keer laat rijzen breng je het op spanning. Deed je dat eerder nooit? Dit is waarom het goed is om te doen:
- Je kiest hiermee voor de vorm van je brood, het deeg ‘snapt’ nu ook welke kant hij op moet rijzen.
- Het opbollen zorgt ervoor dat je minder koolzuurgas in het deeg overhoudt. Je hebt met het kneden hard gewerkt aan een mooi glutennetwerk. Te veel koolzuurgas betekent instortingsgevaar!
- Je krijgt met opbollen meer veerkracht en rekbaarheid van je glutennetwerk. Het deeg zakt daardoor niet meer uit, maar bakt mooi gelijkmatig.
Stap voor stap je deeg oppunten
Kijk stap voor stap met ons mee! Ben je een perfectionist en heb je de neiging om het opnieuw te doen? Niet doen! Je hebt één kans. No pressure.
1. Druk het deeg plat met je handpalm
2. Vouw de linkerkant naar binnen
3. Vouw de rechterkant naar binnen
4. Druk het deeg opnieuw plat
5. Rol het deeg steeds een stukje naar je toe en druk het aan waardoor de bovenkant van het deeg iets uitgerekt wordt
6. Rol voorzichtig heen en weer en leg het deeg op de vouw in een broodblik (voor busbrood) of naast elkaar op bakpapier voor puntjes.
Voor de vegan ‘lobster’ buns uit foodies april leg je deze buns op een rijtje in een bakblik. Benieuwd naar het recept? Ren vanaf 17 maart naar de winkel voor de nieuwste foodies.
Onze tips

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april

Paasbrood bakken: zo doe je dat

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo doe je dat
Sanne
Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.