Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Oppunten van deeg: hoe doe je dat en waarom?

Oppunten van deeg: hoe doe je dat en waarom?

Profielfoto van SanneSanne

Advertentie

Om brood goed te laten rijzen wil je je deeg graag een beetje aanmoedigen. Dat doe je door het deeg op spanning te brengen. Dat kan door je deeg op te bollen. Maar, het woord geeft het misschien al weg, het resultaat daarvan is een bol. Wil je langwerpig brood, zoals een busbrood of een puntje maken? Dan kies je ervoor om je deeg op te punten.

Begin bij het begin: kneden, kneden, kneden

Natuurlijk is oppunten pas de laatste stap in het proces. Eerst kneed je tot je een samenhangend, zacht en veerkrachtig deeg hebt. Je deeg moet de venstertest doorstaan. En ben je een perfectionist met een kernthermometer: kneed je deeg tot het 27 graden is.

Waarom oppunten of opbollen?

Voor je je deeg een laatste keer laat rijzen breng je het op spanning. Deed je dat eerder nooit? Dit is waarom het goed is om te doen:

  • Je kiest hiermee voor de vorm van je brood, het deeg ‘snapt’ nu ook welke kant hij op moet rijzen.
  • Het opbollen zorgt ervoor dat je minder koolzuurgas in het deeg overhoudt. Je hebt met het kneden hard gewerkt aan een mooi glutennetwerk. Te veel koolzuurgas betekent instortingsgevaar!
  • Je krijgt met opbollen meer veerkracht en rekbaarheid van je glutennetwerk. Het deeg zakt daardoor niet meer uit, maar bakt mooi gelijkmatig.

Stap voor stap je deeg oppunten

Kijk stap voor stap met ons mee! Ben je een perfectionist en heb je de neiging om het opnieuw te doen? Niet doen! Je hebt één kans. No pressure.

1. Druk het deeg plat met je handpalm

2. Vouw de linkerkant naar binnen

3. Vouw de rechterkant naar binnen

4. Druk het deeg opnieuw plat

5. Rol het deeg steeds een stukje naar je toe en druk het aan waardoor de bovenkant van het deeg iets uitgerekt wordt

6. Rol voorzichtig heen en weer en leg het deeg op de vouw in een broodblik (voor busbrood) of naast elkaar op bakpapier voor puntjes.

Voor de vegan ‘lobster’ buns uit foodies april leg je deze buns op een rijtje in een bakblik. Benieuwd naar het recept? Ren vanaf 17 maart naar de winkel voor de nieuwste foodies.

 

Profielfoto van

Sanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!