Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
karbonades bier

Karbonade bakken & braden: zo doe je dat

Advertentie

Karbonade is een van de meest geliefde stukjes varkensvlees. Ben jij er ook gek op maar weet je niet zo goed hoe je dit vlees het beste kan bereiden? Lees dan snel verder want wij vertellen je alles over karbonades bakken en braden!

Een van de meest populaire stukken varkensvlees is karbonade. Dat komt doordat dit vlees mooi dooraderd is met een dikke vetlaag rondom. Hierdoor is het vlees erg smaakvol. Bijkomend voordeel is dat karbonades relatief goedkoop en eenvoudig te bereiden zijn. Maar het vlees perfect grillen in de oven of bakken in de pan, hoe doe je dat precies? Lees snel verder om daarachter te komen!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Karbonades kiezen

Voordat je karbonades kan gaan bakken en braden, is het belangrijk om het juiste stuk vlees uit te kiezen. Want er zijn verschillende soorten varkenskarbonades, elk met hun eigen kenmerken en smaak. Er zijn vier soorten karbonades te onderscheiden: hals- en schouderkarbonade, ribkarbonade, kotelet en lendekarbonade. Deze soorten verschillen in vetgehalte, de dikte en de textuur van het vlees. Wil je meer hierover weten? Lees dan meer in dit artikel: zo kies je het juiste stuk varkensvlees voor je gerecht.

Hoe lang karbonade bakken?

Over het algemeen geldt dat hoe dikker de karbonades zijn, hoe langer ze moeten bakken. Je kan ervoor kiezen karbonades te bakken in een pan, oven of zelfs in de airfryer. De bereidingstijd verschilt hierbij en hoe lang je karbonades moet bakken is dus afhankelijk van de bereidingswijze. Zo zijn dikkere stukken meer geschikt voor in de pan en dunnere stukken voor in de airfryer.

Karbonade bakken & braden

Of je karbonades nou in de pan, oven of airfryer gaat bereiden, er zijn een aantal standaard tips waarmee je altijd rekening kan houden. Zo is het slim om het vlees ongeveer 30 minuten voordat je het gaat bakken uit de koelkast te halen. Dit zorgt ervoor dat het op kamertemperatuur komt en voorkomt taai vlees. Want wanneer je koude karbonades in een hete pan legt, kan het vlees schrikken, waardoor het taai en droog wordt. Daarnaast is het aan te raden om het vlees droog te deppen voordat je het gaat bakken. Dit kan met behulp van een stuk keukenpapier en zorgt ervoor dat het vlees een mooie bruine korst krijgt. Achteraf is het belangrijk om het vlees goed te laten rusten. Dit zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft. Dek hiervoor de karbonades af met wat aluminiumfolie en laat ze 5-10 minuten rusten voordat je ze serveert.

Karbonades bakken in de pan

Wil je karbonades bakken in de pan? Verhit de pan dan op middelhoog vuur, voeg een beetje olie of boter toe en wacht tot de pan goed heet is. Dit laatste is erg belangrijk want wanneer de pan niet heet genoeg is, kan het vlees aan de pan blijven plakken en krijg je geen mooie bruine korst. Is de pan goed warm? Leg de karbonades er dan in en bak ze aan elke kant ongeveer 3-4 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees. Wil je zeker zijn dat je ze lang genoeg bakt? Gebruik dan een vleesthermometer om de kerntemperatuur te meten. Deze moet ongeveer 63 graden Celsius aangeven. Haal de karbonades gelijk uit de pan zodra het vlees deze temperatuur heeft bereikt. Want wanneer je het vlees te lang bakt, dan worden de karbonades droog en taai.

Karbonade bakken in de oven

De meest voorkomende bereidingswijze van karbonades is bakken in de pan, maar wist je dat je ook heel goed de oven kunt gebruiken? Het voordeel hierbij is dat je het vlees van tevoren kan marineren. Voeg zout, peper en andere kruiden toe om het stukje vlees nog smaakvoller te maken. Laat de karbonades vervolgens minstens 30 minuten marineren voordat je ze in de oven legt. In de tussentijd kun je goed de oven voorwarmen. Stel hiervoor de oven in op 180 graden Celsius. Heeft de oven deze temperatuur bereikt? Leg de karbonades dan in een ovenschaal en zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de stukken zit. Voeg eventueel wat groenten toe, zoals ui, paprika of champignons, voor extra smaak en stop de ovenschaal in de oven. Bak de karbonades gedurende 20-25 minuten in de voorverwarmde oven en keer ze eventueel halverwege de bereidingstijd om.

Karbonade bereiden in de airfryer

Het grote voordeel van karbonade bakken in de airfyer is dat je geen olie of boter toe hoeft te voegen. Dit maakt het een relatief gezonde bereidingswijze. Wanneer je het vlees in de airfryer wil gaan bereiden, kies dan voor karbonades die niet te dik van stuk zijn. Want hoe dunner de karbonades, hoe beter ze geschikt zijn voor het bakken in de airfryer. Heb je het juiste stuk vlees in huis? Dan kun je gaan bakken. Verwarm de airfryer hiervoor goed voor op ca. 180-200 graden Celsius. Leg de karbonades erin zodra het apparaat de juiste temperatuur heeft bereikt. Zorg er hierbij voor dat er voldoende ruimte tussen de stukken zit. Dit zorgt ervoor dat de lucht goed kan circuleren en de karbonades gelijkmatig bakken. Houd een bereidingstijd van ongeveer 8-10 minuten aan voor elke kant. De exacte baktijd hangt af van de dikte van de karbonades en de temperatuur van de airfryer. Ook hierbij kun je een vleesthermometer gebruiken om de perfecte kerntemperatuur van 63 graden Celsius te meten.

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!