
1. Werk koel
Lees verder na de advertentie
Zet de boter en de kom van je keukenmachine in de vriezer zodat ze ijskoud zijn wanneer je aan je deeg begint. Dit voorkomt dat de boter uit je deeg gaat ‘lopen’ tijdens het bakken.
2 Gebruik de pulseerknop
Gebruik de pulseerknop van je keukenmachine, zodat de boter gelijkmatig door de bloem wordt verdeeld. Het mengsel moet na het mixen de structuur van broodkruimels hebben – dit zorgt ervoor dat het deeg extra boterig en kruimelig wordt.
3. Kneed niet te lang
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Kneed het deeg zo kort mogelijk om te voorkomen dat de gluten in het deeg gaan werken en je deeg taai wordt.
4. Laat het rusten
Nadat je het deeg hebt uitgerold over de vorm, laat je het een tij dje rusten. Dit zorgt ervoor dat de gluten tot rust kunnen komen. Doe je dit niet, dan kan het deeg na het bakken gaan krimpen in de vorm.
5. Bak het blind
Door de bodem ‘blind’ te bakken met bakbonen, kan de hitte zich gelijkmatig verdelen en wordt je deeg overal even gaar. Het zorgt er ook voor dat je bodem niet omhoog komt tijdens het bakken. Je kunt gedroogde of keramische bonen gebruiken, maar droge rijst werkt ook!
6. Bestrijk met ei
Bestrijk het deeg direct na het blindbakken licht met eidooier en zet hem nog 2 minuutjes in de oven om te voorkomen dat de vulling in het deeg loopt en je deeg zompig wordt. Neem ook de randen van je deeg mee, die worden door het eidooier tijdens het bakken mooi goudbruin.
7. Let op de kleur
Houd je deeg tijdens het bakken goed in de gaten. Merk je dat hij op sommige plekken te donker kleurt? Dek het deeg dan af met aluminiumfolie en bak verder in de oven.
Heb je alle tips voor korstdeeg vers in het geheugen? Ga dan aan de slag met deze tartiflette.
Onze tips

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado
Sanne
Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.