Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
deeg

Zo maak je zelf gist met aardappels, suiker en bier

Advertentie

Het lijkt afgelopen tijd of half Nederland aan het kneden en het bakken is geslagen. Zijn de zakjes droge gist uitverkocht bij je buurtsuper? Geen zorgen, we helpen je uit de brand met een makkelijk recept voor zelfgemaakte gist met maar drie ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Zo kun je met Pasen toch van zelfgemaakte stol, croissantjes of brioche genieten. De zelfgemaakte gist moet wel eerst zelf 24 uur rijzen, dus ga gauw aan de slag!

Waarom is het onmisbaar?

Gist is een onmisbaar ingrediënt in de meeste bakkerijproducten. Gist zet namelijk de suikers die van nature in de bloem voorkomen om in alcohol en koolzuurgas. Vooral het laatste is heel belangrijk, want de belletjes koolzuurgas zorgen ervoor dat het deeg in volume toeneemt en lekker luchtig wordt, een proces dat bij iedereen bekendstaat als rijzen.

Dit heeft het nodig

Maar wat is gist precies? Het zijn hele kleine levende organismen die zich snel vermenigvuldigen als je ze met suiker voert en een beetje warm houdt. Daarom moet je ook vaak wat suiker aan het deeg toevoegen en op een warme plek laten rijzen, op die manier wordt de werking van de gist extra geactiveerd. Gistcellen houden dus – net als de meeste mensen – van suiker en warmte, maar waar houden ze niet van? Van zout. Door de blootstelling aan zout kunnen de gistcellen zelfs afsterven, waardoor je deeg niet goed gaat rijzen. Let er dus goed op dat je bij het maken van het deeg het zout en de gist apart toevoegt en nooit direct met elkaar mengt.

Zelf gist maken

Met onderstaand recept kun je voortaan zelf gist maken en dat in maar 3 simpele stappen en met 3 basisingrediënten:

  1. Kook 500 gram aardappels in de schil in 20-25 minuten gaar, afhankelijk van hun grootte. Laat de aardappels iets afkoelen, verwijder de schil en pureer ze in een vleesmolen, met een aardappelpers of gewoon met een stamper. Voeg een klein kopje warm water toe en meng goed samen tot een smeuïge puree.
  2. Roer 60 gram suiker door 2-3 eetlepels warm water tot de suiker oplost en er een dikke siroop ontstaat. Roer de siroop door de aardappelpuree. Voeg 3 eetlepels bier toe en roer opnieuw alles goed door elkaar.
  3. Vul een paar brandschone weckpotten met een draaideksel met het aardappelmengsel, zodat ze voor ongeveer ⅔ gevuld staan. Draai de deksels dicht en laat de weckpotten 24 uur tot 2 dagen op een warme plek staan. Dan is de gist klaar om te gebruiken.

Hoe gebruik je het?

Gebruik voor 500 g bloem ongeveer 100 gram zelfgemaakte gist en volg verder het recept. Je kunt de gist het beste aanlengen met een beetje water voordat je het aan de bloem toevoegt, zodat je het makkelijker door elkaar kunt mengen. Je kunt de zelfgemaakte gist maximaal een week bewaren in de koelkast. Maak er vervolgens bijvoorbeeld deze heerlijke pretzels mee:

Pretzels

Pretzels

Rudolph: “Volgens de legende werd de pretzel al in het jaar 610 gebakken door Italiaanse monniken als traktatie om jonge kinderen te belonen voor het leren van hun gebeden. De specifieke vorm is een verwijzing naar de kruislings voor het lichaam gevouwen armen tijdens het bidden. Deze belangrijke betekenis zou tevens kunnen verklaren waarom de vorm van de pretzel, in ons land bekend als krakeling, internationaal het symbool is geworden voor de bakkerij, wat je terugziet in de rijke variatie aan uithangborden. De typische mahoniebruine kleur van de pretzels ontstaat door het deeg te dompelen in natronloog, een waterige oplossing van natriumhydroxide. Je kunt het deeg natuurlijk ook bestrijken met geklutst ei, alleen krijg je dan niet de karakteristieke smaak en kleur van de originele pretzels. Natriumhydroxidekorrels zijn online te koop. Bewaar de natronloog na gebruik in een goed afgesloten glazen pot voor eventueel later gebruik.”

Naar het recept
Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!