
“Huh is er een verschil tussen vanille-aroma en -extract?” zullen sommigen van van jullie misschien wel denken. Jazeker! Beide producten gebruik je namelijk om je baksels net dat beetje éxtra vanillesmaak te geven. Maar toch verschillen deze twee producten van elkaar. Hoe en wat? Wij zochten het voor je uit!
Lees verder na de advertentie
Verschil vanille-aroma en -extract: bereidingswijze
Het grootste verschil zit ‘m in de bereidingswijze. Vanille-extract is een natuurlijk product dat van échte vanille wordt gemaakt. Het extract zit bijvoorbeeld vaak in een klein potje waarbij een vanillepeul is toegevoegd aan wat alcohol. Bij vanille-extract is de smaak van de vanillepeul in de alcohol getrokken. Dit maak je ook heel gemakkelijk zelf. Onze chef Willem legt je uit hoe je het beste doet. Met een scheutje vanille-extract voeg je gemakkelijk een flinke vanillesmaak toe aan al je baksels. Vanille-aroma, daarentegen, wordt machinaal gemaakt. De smaak is kunstmatig in een lab samengesteld. Bij de bereiding van vanille-aroma komt er dan ook geen vanillepeul aan te pas.
Verschil vanille-aroma en -extract: smaak
Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
Doordat vanille-aroma kunstmatig wordt gemaakt, verschilt de smaak ook van echte vanille. Daarom gebruiken wij het liefste vanille-extract. Zo krijg je de allerlekkerste vanillesmaak in je baksels. Heb je dit niet in huis? Geen probleem! Een scheutje aroma doet ook zijn werk. Wel heb je in verhouding wat meer aroma dan extract nodig.
Recepten met vanille
Benieuwd geworden? Probeer dan eens de volgende recepten en kies jouw favoriet:

Speculaas-cheesecake
Cheesecake is perfect om een dag van tevoren te maken en verrassend lekker met speculoos.

Champagnetulband
Laura: “Er is bij mij meer champagne in baksels verdwenen dan dat ik het uit glazen heb gedronken, volgens mij. Ik ben dól op gebak met champagnesmaak. Deze tulband was een groot succes en is schoon opgegaan.”

Deense droomcake
Rudolph: “Dit is zonder twijfel de bekendste cake uit Denemarken. Het begon allemaal toen Jytte Andersen uit het Deense Jutland deelnam aan een bakwedstrijd en haar inzending ‘Drommekage’ noemde. Nadat Jytte de wedstrijd had gewonnen groeide haar creatie al snel uit tot de meest gegeten cake op de beroemde Deense koffietafels. In het originele recept is ‘Drommekage’ een platte cake bestaande uit twee lagen: een laag lichte vanillecake met daarboven een laagje sappige donkere kokoscake.”
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



