Advertentie
“Huh is er een verschil tussen vanille-aroma en -extract?” zullen sommigen van van jullie misschien wel denken. Jazeker! Beide producten gebruik je namelijk om je baksels net dat beetje éxtra vanillesmaak te geven. Maar toch verschillen deze twee producten van elkaar. Hoe en wat? Wij zochten het voor je uit!
Verschil vanille-aroma en -extract: bereidingswijze
Het grootste verschil zit ‘m in de bereidingswijze. Vanille-extract is een natuurlijk product dat van échte vanille wordt gemaakt. Het extract zit bijvoorbeeld vaak in een klein potje waarbij een vanillepeul is toegevoegd aan wat alcohol. Bij vanille-extract is de smaak van de vanillepeul in de alcohol getrokken. Dit maak je ook heel gemakkelijk zelf. Onze chef Willem legt je uit hoe je het beste doet. Met een scheutje vanille-extract voeg je gemakkelijk een flinke vanillesmaak toe aan al je baksels. Vanille-aroma, daarentegen, wordt machinaal gemaakt. De smaak is kunstmatig in een lab samengesteld. Bij de bereiding van vanille-aroma komt er dan ook geen vanillepeul aan te pas.
Verschil vanille-aroma en -extract: smaak
Doordat vanille-aroma kunstmatig wordt gemaakt, verschilt de smaak ook van echte vanille. Daarom gebruiken wij het liefste vanille-extract. Zo krijg je de allerlekkerste vanillesmaak in je baksels. Heb je dit niet in huis? Geen probleem! Een scheutje aroma doet ook zijn werk. Wel heb je in verhouding wat meer aroma dan extract nodig.
Recepten met vanille
Benieuwd geworden? Probeer dan eens de volgende recepten en kies jouw favoriet:
Speculaas-cheesecake
Cheesecake is perfect om een dag van tevoren te maken en verrassend lekker met speculoos.
Champagnetulband
Laura: “Er is bij mij meer champagne in baksels verdwenen dan dat ik het uit glazen heb gedronken, volgens mij. Ik ben dól op gebak met champagnesmaak. Deze tulband was een groot succes en is schoon opgegaan.”
Deense droomcake
Rudolph: “Dit is zonder twijfel de bekendste cake uit Denemarken. Het begon allemaal toen Jytte Andersen uit het Deense Jutland deelnam aan een bakwedstrijd en haar inzending ‘Drommekage’ noemde. Nadat Jytte de wedstrijd had gewonnen groeide haar creatie al snel uit tot de meest gegeten cake op de beroemde Deense koffietafels. In het originele recept is ‘Drommekage’ een platte cake bestaande uit twee lagen: een laag lichte vanillecake met daarboven een laagje sappige donkere kokoscake.”
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.