Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
vanille extract

Aha! Dit is het verschil tussen vanille-aroma en -extract

Advertentie

In je cake, muffin of koekje; in bijna elk baksel gaat vanille. De ene keer staat er vanille-aroma in de ingrediëntenlijst en de andere keer weer vanille-extract. Maar wat is nou eigenlijk het verschil en wanneer gebruik je welk product?

“Huh is er een verschil tussen vanille-aroma en -extract?” zullen sommigen van van jullie misschien wel denken. Jazeker! Beide producten gebruik je namelijk om je baksels net dat beetje éxtra vanillesmaak te geven. Maar toch verschillen deze twee producten van elkaar. Hoe en wat? Wij zochten het voor je uit!

Verschil vanille-aroma en -extract: bereidingswijze

Het grootste verschil zit ‘m in de bereidingswijze. Vanille-extract is een natuurlijk product dat van échte vanille wordt gemaakt. Het extract zit bijvoorbeeld vaak in een klein potje waarbij een vanillepeul is toegevoegd aan wat alcohol. Bij vanille-extract is de smaak van de vanillepeul in de alcohol getrokken. Dit maak je ook heel gemakkelijk zelf. Onze chef Willem legt je uit hoe je het beste doet. Met een scheutje vanille-extract voeg je gemakkelijk een flinke vanillesmaak toe aan al je baksels. Vanille-aroma, daarentegen, wordt machinaal gemaakt. De smaak is kunstmatig in een lab samengesteld. Bij de bereiding van vanille-aroma komt er dan ook geen vanillepeul aan te pas.

Verschil vanille-aroma en -extract: smaak

Doordat vanille-aroma kunstmatig wordt gemaakt, verschilt de smaak ook van echte vanille. Daarom gebruiken wij het liefste vanille-extract. Zo krijg je de allerlekkerste vanillesmaak in je baksels. Heb je dit niet in huis? Geen probleem! Een scheutje aroma doet ook zijn werk. Wel heb je in verhouding wat meer aroma dan extract nodig.

Recepten met vanille

Benieuwd geworden? Probeer dan eens de volgende recepten en kies jouw favoriet:

1. Speculaas-cheesecake

speculoos cheesecake

2. Champagnetulband

Champagnetulband - verschil vanille aroma en extract

3. Deense droomcake

Rudolph's Bakery 2: Deense droomcake

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!