Advertentie
Als je ermee bent opgegroeid, zijn stamppot met rookworst of een boterham met pindakaas en hagelslag de normaalste zaken van de wereld. Maar neem het van mij aan, als je net als ik elders bent grootgebracht, vallen sommige Nederlandse gerechten en bijzondere eetgewoonten behoorlijk op. Wat zijn de typisch Hollandse eetgewoontes waar toeristen van staan te kijken? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet!
1. Pindakaas
Wie is er niet grootgebracht met boterhammen met pindakaas? Ik in ieder geval niet, maar verder echt bijna iedereen om me heen. Vraag aan een willekeurige groep mensen naar hun favoriete smaakcombinatie en het levert een enthousiaste en misschien zelfs enigszins verhitte discussie op.
De een wil het niet anders dan met jam, een ander onder een laagje hagelslag. Met plakjes banaan of appel is ook een optie en sommigen zweren zelfs bij de combinatie met plakjes komkommer en sambal.
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe dan ook, als je één product bij vrijwel ieder Nederlands huishouden in de keukenkast vindt, dan is het wel een pot pindakaas. En het feit dat je pindasaus zelfs op frieten kunt bestellen, zegt waarschijnlijk genoeg over de populariteit van deze smeuïge pasta. Lees snel de overige bijzondere eetgewoonten!
Meer pindakaas? Lees ook:
2. Boterhammen
Niet alleen boterhammen met pindakaas doen het goed. Boterhammen, met welk beleg dan ook, zijn zelfs het fundament van de Nederlandse eetcultuur. In de gemiddelde Nederlandse kantine of school wemelt het tussen de middag van de gesmeerde, dubbele boterhammen, doormidden gesneden en netjes opgestapeld in de lunchdoos.
Vaak is het brood maar heel bescheiden belegd met een plakje kaas of besmeerd met een dun laagje – ja hoor – pindakaas, dus kom je er niet achter wat voor boterham je collega zit te eten, tenzij je het op de man af vraagt. Een enkeling komt aanzetten met een salade of een bakje couscous, maar de belegde boterham blijft favoriet. Echt uitpakken is een broodje gezond maken.
En waar de Fransen hun knapperige stokbrood hebben, de Italianen gesteld zijn op kraakverse ciabatta en de Duitsers niet zonder knuspriges Bauernbrot kunnen, zijn Nederlanders dol op hun slappe, zachte boterhammen. Je kunt kiezen uit wit, bruin of volkoren, met zaadjes of zonder, maar veel meer verschil zit er niet tussen. Eerlijk gezegd ben ik nooit fan geworden van de slappe boterham en eet ik de sneetjes het liefst goed geroosterd. Tja, smaken verschillen.
3. Pannenkoeken
Toen ik het eerste pannenkoekenhuis ontdekte, was ik enthousiast. Wat een ontzettend goed idee, chapeau! Tot ik een tweede en derde zag en zo erachter kwam dat dit geen uniek restaurantconcept was, maar een oer-Hollandse traditie die ik zojuist ontdekt had.
Bijna iedere stad of dorp heeft een eettentje waar je naar hartenlust zoete en hartige pannenkoeken kunt eten. Zo heb je in Nederland ruim 300 pannenkoekenrestaurants! Wie het nog gekker wil maken, kan op verschillende plekken mee met een pannenkoekenboot.
Ook het beleg en de toppings zijn buiten de Nederlandse grenzen allesbehalve gewoon. Kaas, spek én stroop of zelfs poedersuiker? Ik moest twee keer kijken toen ik het voor het eerst zag. Gelukkig heb je in elk pannenkoekenrestaurant zoveel keuze uit zoet en hartig beleg dat iedereen er zijn favoriet tussen vindt.
Lees ook:
4. Melk en karnemelk
Mijn laatste herinnering aan een glas koude melk gaat minstens 25 jaar terug in de tijd, naar de basisschool waar we toen nog schoolmelk kregen. In veel landen wordt melk gezien als een voedzaam product waar kinderen mee worden grootgebracht. Nederland vormt een uitzondering op deze regel; nergens anders in de wereld wordt door volwassenen zoveel melk gedronken als in Nederland.
Bij een goed verzorgde lunch mag een kan met verse melk daarom niet ontbreken, maar ook de verzuurde variant – karnemelk doet het erg goed. Beide drankjes kun je zelfs op de menukaart vinden naast bieren van de tap en frisdranken, dat vind je bijna in geen ander land.
5. Nog meer bijzondere eetgewoonten: haring happen
Dit is mijn favoriet uit het rijtje – de glimmende maatjes haring met uitjes. Het was een ervaring om nooit te vergeten toen ik voor het eerst het traditionele haringhappen zag. De vis bij de staart pakken, in de uitjes dippen, goed achterover buigen en hoppekee – in één keer naar binnen. Dat durfde ik natuurlijk nog niet toen ik de eerste keer de haring mocht proeven, maar een mooie traditie vond ik het wel direct. Tegenwoordig kan ik een viskraam niet voorbij lopen zonder een Hollandse Nieuwe te halen.
6. Hagelslag
Ik kende hagel alleen als versiering op taarten en gebakjes, dus mijn verbazing was groot toen ik erachter kwam dat je deze chocoladekorrels gewoon over je boterham kunt strooien. De verbazing veranderde al snel in de vraag waarom ik er niet eerder op was gekomen. Toen vond ik het even heel erg jammer dat ik niet in Nederland ben opgegroeid.
Pannenkoekenhuizen en chocoladehagel op je brood, je kunt het slechter treffen. Alleen het stofzuigen blijft een dingetje, omdat de hagel graag in alle hoekjes van de kamer, in de kieren van de vloer en achter de kussens van de bank rolt. Maar dat hebben we er allemaal graag voor over.
7. Gefrituurde snacks
Welke typische Nederlandse lekkernij zou je het meeste missen in het buitenland? Een lastige vraag, maar ik denk dat veel mensen de bitterbal, frikandel of kroket zouden noemen. De typische gefrituurde snacks bij de borrel – ook wel bittergarnituur genoemd – zijn niet alleen lekker, maar staan voor de typische Nederlandse gezelligheid.
De voorliefde voor gefrituurde snacks is in Nederland enorm. Dat je in Nederland een frietje bijna op iedere straathoek kunt halen, is lang niet in alle landen vanzelfsprekend. Maar het feit dat je je favoriete snacks zelfs uit de muur kunt halen, kunnen we gerust als uniek bestempelen. De friet vormt een categorie op zich. Het volk wordt verdeeld in mensen die ‘friet’ en mensen die ‘patat’ bestellen en wat de beste saus is, daar zijn de meningen ook over verdeeld. Eén ding is zeker – patatje oorlog of friet met joppiesaus kun je echt alleen in Nederland krijgen.
Zie ook: De beste zelfgemaakte frietjes
8. Mayonaise
Nergens anders in de wereld kun je mayonaise bij je friet bestellen, zonder het woord ‘mayonaise’ überhaupt uit te spreken. ‘Frietje met’ lijkt een codetaal die alleen insiders schijnen te begrijpen. De eerste keer toen de cafetariamedewerker “Met?” vroeg, antwoordde ik dan ook een beetje onnozel “Met wat?”.
Dit geeft volgens mij goed aan hoe vanzelfsprekend mayonaise voor Nederlanders is. En niet alleen bij friet is de romige saus der sauzen populair. Bij de schnitzel, bitterballen, een broodje bal of zelfs bij tosti kun je ook een flinke dot mayo verwachten. Wat je ook bestelt als je buiten de deur eet, de bediening zal uiteindelijk bijna altijd vragen of er ook mayonaise op tafel moet komen.
9. Stamppot
De lijst zou niet compleet zijn zonder het meest traditionele Nederlandse gerecht – de stamppot. Als je hem voor het eerst voorgeschoteld krijgt, ben je misschien niet direct onder de indruk, want – laten we eerlijk zijn – qua presentatie is stamppot niet het meest sexy gerecht dat je ooit hebt gezien.
Maar eenmaal geproefd ben je verkocht (ik in ieder geval wel). Als mijn Tsjechische vrienden mij vragen wat het meest typische Nederlandse gerecht is en ik over slordig geprakte aardappels met groenten begin, zie ik verbaasde, enigszins teleurgestelde blikken. Maar ik verzeker ze altijd: “Je moet het gewoon proberen, het is echt veel lekkerder dan het lijkt!”
Heb jij het ook niet zo op de typische Hollandse stamppot met rookworst? Probeer dan een van deze lekkere variaties die net wat anders zijn dan je gewend bent en ook nog eens allemaal vega. Wat dacht je van Mexicaanse stamppot met bonen, cheddar en tortillachips of Aziatische stamppot met paksoi, tempeh en kokosmelk? Hier zou zomaar een nieuwe traditie kunnen ontstaan.
Lees ook:
Onze tips
Komkommerhype in IJsland: deze recepten wil je maken!
Nu verkrijgbaar: Foodies Wij gaan bakken!
Vers van de pers: jouw favoriete Starbucks drankje is terug en meer!
Dit wil je proeven: Hagelchup
COMFORT: Het nieuwe kookboek van Ottolenghi
Download nu jouw gratis miniboekje van Foodies & ConsorcioSerrano
Nieuw op tv: ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’
Getest: koffiemachine Rivelia van De’Longhi
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.