Hollandse koekjes recepten

Een koekje van eigen deeg én eigen bodem? Dat kan! Met deze heerlijke recepten bak jij in thuis Hollandse koekjes. Denk aan Arnhemse meisjes, Friese dumpskes en Zwolse blauwvingers. Deze Hollandse koekjes zijn stuk voor stuk een zoete verleiding uit je favoriete steden.

Wil je ook iedere week de lekkerste bakrecepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Amsterdams koggetje

Wist je dat het Amsterdamse koggetje is vernoemd naar de kogge, een oud vrachtschip? Het oude stadszegel van Amsterdam, waar dit schip op stond, is niet meer in gebruik, maar de koggetjes worden gelukkig nog volop gegeten. Logisch, want dit koekje is waanzinnig lekker.

> naar het recept: Amsterdams koggetje

Koekje Amsterdamse koggetjes

Arnhemse meisjes

De immens populaire Arnhemse meisjes werden jarenlang gemaakt volgens een geheim recept en even leek het dat de bereidingswijze altijd geheim zou blijven. Maar toen kwam de bekende kinderboekenschrijver Roald Dahl naar Arnhem voor een signeersessie. Hij vond het koekje dat hij bij zijn koffie kreeg zó lekker, dat hij bij de bakker het recept probeerde te ontfutselen. Na enig tegenstribbelen zwichtte de bakker voor Dahl. Na zijn dood werd in Roald Dahl’s Cookbook het recept voor de Arnhemse meisjes prijsgegeven en weten we de originele bereidingswijze. Bij Foodies maken we dit lekkers met bladerdeeg, maar als je ze volgens het originele recept wil maken gebruik je gistdeeg.

> naar het recept: Arnhemse meisjes

hollandse koekjes bakken

Weesper mop

De Weesper mop is weliswaar een klein koekje, maar wel eentje met heel veel smaak. Ze worden gekenmerkt door de toevoeging van amandel in de vorm van amandelspijs en losse noten. Heerlijk voor bij de koffie, heus niet alleen als je uit de regio komt.

> naar het recept: Weesper mop

Koekje weespermoppen

Fries dumpke

Deze koekjes uit het hoge noorden worden gekenmerkt door de combinatie van anijs en hazelnoot. Ze zijn bij vrijwel iedere Friese bakker verkrijgbaar, maar het is natuurlijk nog veel leuker en net zo lekker om ze zelf te maken. Probeer maar!

> naar het: recept: Fries dumpke

Koekje Friese dumpkes

Zwolse blauwvinger

Dit koekje uit Zwolle is vernoemd naar de bijnaam van de Zwollenaren: blauwvingers. Een naam die ze te danken hebben aan hun middeleeuwse vete met Kampen. Zwolle verkocht het klokkenspel van hun afgebrande Grote Kerk. De Kampenaren konden het niet laten om het bedrag neer te tellen in de kleinst mogelijke munteenheid. Van het tellen van al die munten kregen de Zwollenaren blauwe vingers…

> naar het recept: Zwolse blauwvinger

hollandse koekjes bakken

Lees meer over koekjes: