
Koekje erbij? Niks smaakt zo lekker bij de koffie als een koekje. Hebben wij even geluk dat er in Nederland heel veel heerlijke streekproducten zijn. Daarom delen wij onze favoriete recepten voor Hollandse koekjes!
Lees verder na de advertentie
Hollandse koekjes recepten
Een koekje van eigen deeg én eigen bodem? Dat kan! Met deze heerlijke recepten bak jij in thuis Hollandse koekjes. Denk aan Arnhemse meisjes, Friese dumpskes en Zwolse blauwvingers. Deze Hollandse koekjes zijn stuk voor stuk een zoete verleiding uit je favoriete steden.
Ga jij Hollandse koekjes bakken komend weekend? Deel je weekendbaksels op Instagram, tag ons en gebruik #iamfoodies!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Koekje uit Amsterdam: Amsterdams koggetje
Wist je dat het Amsterdamse koggetje is vernoemd naar de kogge, een oud vrachtschip? Het oude stadszegel van Amsterdam, waar dit schip op stond, is niet meer in gebruik, maar de koggetjes worden gelukkig nog volop gegeten. Logisch, want dit koekje is waanzinnig lekker.

Koekje uit Arnhem: Arnhemse meisjes
De immens populaire Arnhemse meisjes werden jarenlang gemaakt volgens een geheim recept en even leek het dat de bereidingswijze altijd geheim zou blijven. Maar toen kwam de bekende kinderboekenschrijver Roald Dahl naar Arnhem voor een signeersessie. Hij vond het koekje dat hij bij zijn koffie kreeg zó lekker, dat hij bij de bakker het recept probeerde te ontfutselen. Na enig tegenstribbelen zwichtte de bakker voor Dahl. Na zijn dood werd in Roald Dahl’s Cookbook het recept voor de Arnhemse meisjes prijsgegeven en weten we de originele bereidingswijze. Bij Foodies maken we dit lekkers met bladerdeeg, maar als je ze volgens het originele recept wil maken gebruik je gistdeeg.

Weesper mop
De Weesper mop is weliswaar een klein koekje, maar wel eentje met heel veel smaak. Ze worden gekenmerkt door de toevoeging van amandel in de vorm van amandelspijs en losse noten. Heerlijk voor bij de koffie, heus niet alleen als je uit de regio komt.

Koekje uit Friesland: Fries dumpke
Deze koekjes uit het hoge noorden worden gekenmerkt door de combinatie van anijs en hazelnoot. Ze zijn bij vrijwel iedere Friese bakker verkrijgbaar, maar het is natuurlijk nog veel leuker en net zo lekker om ze zelf te maken. Probeer maar!

Koekje uit Zwolle: Zwolse blauwvinger
Dit koekje uit Zwolle is vernoemd naar de bijnaam van de Zwollenaren: blauwvingers. Een naam die ze te danken hebben aan hun middeleeuwse vete met Kampen. Zwolle verkocht het klokkenspel van hun afgebrande Grote Kerk. De Kampenaren konden het niet laten om het bedrag neer te tellen in de kleinst mogelijke munteenheid. Van het tellen van al die munten kregen de Zwollenaren blauwe vingers…
Lees meer over koekjes:
Onze tips

De ultieme chocolade-combinaties die je niet zag aankomen

Deze lekkere recepten maak je met de allerbeste tomaten van Mutti

Deze hoofdgerechten voor Pasen stelen de show

Zalm uit de oven: héél veel heerlijke recepten

Dit is hét ultieme paasmenu

Voorgerechten voor Pasen: 10x de lekkerste recepten

Pasta gorgonzola: 3x recepten met gnocchi

Dit zijn de lekkerste paastoetjes ooit
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.