Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Cover voor 5x recepten voor Hollandse koekjes

5x recepten voor Hollandse koekjes

Advertentie

Koekje erbij? Niks smaakt zo lekker bij de koffie als een koekje. Hebben wij even geluk dat er in Nederland heel veel heerlijke streekproducten zijn. Daarom delen wij onze favoriete recepten voor Hollandse koekjes!

Hollandse koekjes recepten

Een koekje van eigen deeg én eigen bodem? Dat kan! Met deze heerlijke recepten bak jij in thuis Hollandse koekjes. Denk aan Arnhemse meisjes, Friese dumpskes en Zwolse blauwvingers. Deze Hollandse koekjes zijn stuk voor stuk een zoete verleiding uit je favoriete steden.

Ga jij Hollandse koekjes bakken komend weekend? Deel je weekendbaksels op Instagram, tag ons en gebruik #iamfoodies!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Koekje Amsterdamse koggetjes

Koekje uit Amsterdam: Amsterdams koggetje

Wist je dat het Amsterdamse koggetje is vernoemd naar de kogge, een oud vrachtschip? Het oude stadszegel van Amsterdam, waar dit schip op stond, is niet meer in gebruik, maar de koggetjes worden gelukkig nog volop gegeten. Logisch, want dit koekje is waanzinnig lekker.

Naar het recept
Cover voor

Koekje uit Arnhem: Arnhemse meisjes

De immens populaire Arnhemse meisjes werden jarenlang gemaakt volgens een geheim recept en even leek het dat de bereidingswijze altijd geheim zou blijven. Maar toen kwam de bekende kinderboekenschrijver Roald Dahl naar Arnhem voor een signeersessie. Hij vond het koekje dat hij bij zijn koffie kreeg zó lekker, dat hij bij de bakker het recept probeerde te ontfutselen. Na enig tegenstribbelen zwichtte de bakker voor Dahl. Na zijn dood werd in Roald Dahl’s Cookbook het recept voor de Arnhemse meisjes prijsgegeven en weten we de originele bereidingswijze. Bij Foodies maken we dit lekkers met bladerdeeg, maar als je ze volgens het originele recept wil maken gebruik je gistdeeg.

Naar het recept
Koekje weespermoppen

Weesper mop

De Weesper mop is weliswaar een klein koekje, maar wel eentje met heel veel smaak. Ze worden gekenmerkt door de toevoeging van amandel in de vorm van amandelspijs en losse noten. Heerlijk voor bij de koffie, heus niet alleen als je uit de regio komt.

Naar het recept
Koekje Friese dumpkes

Koekje uit Friesland: Fries dumpke

Deze koekjes uit het hoge noorden worden gekenmerkt door de combinatie van anijs en hazelnoot. Ze zijn bij vrijwel iedere Friese bakker verkrijgbaar, maar het is natuurlijk nog veel leuker en net zo lekker om ze zelf te maken. Probeer maar!

Naar het recept
Cover voor

Koekje uit Zwolle: Zwolse blauwvinger

Dit koekje uit Zwolle is vernoemd naar de bijnaam van de Zwollenaren: blauwvingers. Een naam die ze te danken hebben aan hun middeleeuwse vete met Kampen. Zwolle verkocht het klokkenspel van hun afgebrande Grote Kerk. De Kampenaren konden het niet laten om het bedrag neer te tellen in de kleinst mogelijke munteenheid. Van het tellen van al die munten kregen de Zwollenaren blauwe vingers…

Naar het recept

Lees meer over koekjes:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!