Advertentie
Zin in comfort food? Deze vegetarische stamppotten zijn nét even anders dan je gewend bent, maar precies wat je zoekt. Zo zet jij weer een keer wat nieuws op tafel en nog gezond ook!
Vegetarische stamppot
We zijn allemaal bekend met de klassieke stamppot recepten en kunnen er tijdens de donkere dagen vaak ook geen genoeg van krijgen. Er zijn zoveel mogelijkheden, van zoete aardappel tot boerenkool en van Mexicaans tot Aziatisch. Maar nóg gezonder en net zo lekker is de vegetarische stamppot. Boordevol groenten en dus vitamines.
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Vegetarische stamppot recepten
Zin om zelf aan de slag te gaan met een vegetarische stamppot? Bekijk dan eens deze recepten hieronder en ga lekker de keuken in!
Zoete-aardappelstamppot met zuurkool, noten en gebakken appel
Hollandse pot maar dan net even wat anders. Probeer deze stamppot met zuurkool, appel en zoete aardappel eens. In dit gerecht zijn de zoete tonen en het zuurtje perfect in evenwicht.
Vegastamppot met knolselderij en paddenstoeltjes
Knolselderij is een van de meest vlezige groenten. En de schillen lenen zich geweldig voor een veganistische jus. De paddenstoeltjes in de saus zijn een mooie vervanging van de peperdure truffel die chefs Timo de Beurs en Samuel Levie gebruikten voor de duurste stamppot ter wereld. Dit is hun vega variant.
Aziatische stamppot met paksoi, tempeh en kokosmelk
Alles is anders aan deze bijzondere stamppot. Je maakt hem met paksoi in plaats van Hollandse kool, kokosmelk in plaats van koemelk en gemarineerde tempeh in plaats van worst of spekjes. Het resultaat? Een heerlijk aromatische stamppot met Aziatische smaakmakers en een lekkere bite.
Hutspot met geroosterde peen en hachee van jackfruit
Jackfruit leent zich met zijn draadjesvleesachtige structuur mooi als vleesvervanger in een vegetarische hachee.
Paksoistamppot met sojachampignons
Deze stamppot zal je doen verbazen. De paksoi is al heerlijk in dit gerecht, maar de in soja gemarineerde champignons zijn echt een enorm lekkere toevoeging in dit gerecht. Tip: wees niet te zuinig met de “jus”!
Mexicaanse stamppot met bonen, cheddar en tortillachips
Geen fan van Hollandse pot? Probeer dan deze Mexicaanse stamppot!
Stamppot met venkel, radijs en zwarte olijven
Een frissere variant van de stamppot! De venkel en radijs zorgen voor een crunchy bite in dit gerecht en de olijven geven een lekker zuurtje.
Zoete-aardappelstamppot met zuurkool, noten en gebakken appel
Hollandse pot maar dan net even wat anders. Probeer deze stamppot met zuurkool, appel en zoete aardappel eens. In dit gerecht zijn de zoete tonen en het zuurtje perfect in evenwicht.
Ingrediënten
Voor de gebakken appel
Bereiding
1. Doe de kruimige aardappels in een pan met koud water en ½ tl zout en breng aan de kook. Voeg na 10 minuten de zoete aardappel toe en breng opnieuw aan de kook. Kook ca. 10 minuten verder tot alle aardappels gaar zijn. Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Stamp de aardappels met de crème fraîche en de boter tot een grove puree. Breng de puree op smaak met het kaneelpoeder, de chilivlokken en zout en peper.
2. Meng voor de gebakken appel het citroensap door de appel. Verhit de boter in een koekenpan en bak er de appel in tot hij zacht begint te worden. Schenk de honing erbij en bak de appel verder tot hij lichtbruin en gekaramelliseerd is. Haal de appel uit de pan en houd apart op een bord.
3. Voeg een scheutje olie toe aan de koekenpan en fruit er de rode ui ca. 5 minuten in. Voeg het venkelzaad, de tijm, het knoflookpoeder en de
4. Stamp het zuurkoolmengsel door de aardappel puree en verwarm de stamppot op laag vuur. Serveer de stamppot met de gebakken appel en bestrooi royaal met de geroosterde noten.
Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Fotografie: Sander Damen
Onze tips
7x stamppotrecepten met een twist
Andijvie recepten: 5x anders dan stamppot
Dit zijn de állerlekkerste stamppotgerechten van 2024
7x vergeten groenten die je echt eens wil proberen
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.