
Producten die niet vegan zijn
Lees verder na de advertentie
Wanneer je veganistisch gaat eten is het best een hele klus om uit te zoeken welke producten geheel plantaardig zijn en welke niet. Dat de kleurstof van roze koeken gemaakt wordt van luizen (E120 oftewel cochenille of karmijn) wist je waarschijnlijk wel. Zo is roze koek dus allesbehalve vegan. Maar had je ook in de gaten dat deze verrassende producten niet vegan zijn?
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Satésaus
Wist je dat in je favoriete pindasaus een klein visje met een sterke smaak verstopt zit? Aan veel satésauzen wordt ansjovis toegevoegd. Wil je zeker weten dat je satésaus vegan is, check dat altijd goed de lijst met ingrediënten op de verpakking en kies een product zonder toegevoegde ansjovis. Of maak het gewoon lekker zelf:

Satésaus maken van pindakaas
Wij hebben het beste recept voor de allerlekkerste Indonesische satésaus. Lekker snel gemaakt met pindakaas. Jummie!
Chips
We hate to break it to you, maar chips is niet altijd plantaardig. Al wordt chips gemaakt van aardappelen, het product is verrassend genoeg niet vegan. Aan veel chips wordt namelijk weipoeder toegevoegd. Wei is het water wat overblijft bij de kaasbereiding door het stremmen van melk en daardoor niet veganistisch. Gelukkig is er veel chips verkrijgbaar waaraan geen weipoeder is toegevoegd. bijvoorbeeld die van het merk Croky.
Kruidenpasta’s en woksauzen
Wat ons betreft leent de Aziatische keuken zich het beste voor het veganistisch dieet. Met de hartige umamismaak van miso, sojasaus of tamarindepasta mis je sowieso geen vlees en er wordt weinig gebruik gemaakt van zuivelproducten. Maar als je graag kant-en-klare kruidenpasta’s en woksauzen koopt voor je nasi goreng, curry of noedels, kan het zomaar dat je maaltijd toch niet 100% plantaardig is. In veel van deze producten zit namelijk vissaus – een smaakmaker van gefermenteerde vis – en trassi, oftewel garnalenpasta. Deze informatie vind je gelukkig altijd op de verpakking.

Rivella & Taksi
Deze verrassende producten zijn helemaal niet vegan. Raar maar waar: Rivella en Taksi worden gemaakt met bijproducten van melk. Het recept van Rivella is geheim. Maar wat wel bekend is, is dat Rivella op basis van melkserum wordt gemaakt. Dit is een ingrediënt vol voedingsstoffen maar helaas niet plantaardig. Ook Taksi wordt gemaakt met dierlijke producten. Het drankje wordt namelijk gemaakt met vruchtensap en zuivel.
Paneermeel
Dat crispy laagje om je schnitzel en het krokante jasje van je kroket heb je allemaal te danken aan paneermeel. Maar wist je dat een pak paneermeel uit de supermarkt niet altijd vegan is? Soms wordt er ei(poeder) aan toegevoegd. Wil je zeker zijn er geen dierlijke producten in het paneermeel zitten? Check dan altijd goed het etiket. Of misschien wel makkelijker: maak zelf paneermeel door oud brood of crackers te verkruimelen. Of probeer deze heerlijke alternateiven voor paneermeel eens.
Bier en wijn
De meest verrassende producten op ons lijstje hebben we maar tot slot bewaard. Bijna niemand die aan een glas wijn of bier zit, bedenkt dat hier dierlijke producten aan te pas zijn gekomen. In de basis zijn wijn en bier natuurlijk wel gewoon plantaardige producten. Maar na de fermentatie blijven er kleine zwevende deeltjes achter en deze worden er vaak uitgefilterd door middel van – je ziet het al aankomen – dierlijke eiwitten. Dit hoeft niet vermeld te worden op het etiket, maar zeker bij wijn wordt het steeds vaker op de verpakking benadrukt wanneer het geschikt is voor vegetariërs en vegans. Wel zo fijn!

Onze tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.




