
Aardappelsoorten
Lees verder na de advertentie
Er gaat geen week voorbij waarin een Nederlander geen aardappel eet. Niet zonder reden, want het zijn echte alleskunners. Voor in een stamppotje, salade of als patat. Maar wanneer gebruik je welke? En wat zijn precies de verschillen? Wij zochten het voor je uit. Want wanneer je aardappels gaat koken en bereiden is het belangrijk om de juiste soort te kiezen. Aardappelen zijn grofweg te verdelen in drie categorieën: kruimig, vastkokend en alles daartussenin. Benieuwd naar de verschillen tussen deze aardappelsoorten? Lees dan snel verder!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Kruimige aardappelen
Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
Kruimige aardappelen hebben een losse structuur en vallen gemakkelijk uit elkaar wanneer ze worden gekookt. Niet voor niets worden ze kruimig genoemd. Ze danken hun structuur aan het hun hoge zetmeelgehalte en een lage vochtigheid. Dit maakt kruimige aardappelen ideaal voor het maken van puree, stamppot, gratins en soepen. Bekende kruimige aardappelsoorten zijn de rassen Bintje en de Eigenheimer.

Aardappelpuree
Wat iedere foodie zou moeten weten: hoe maak je de perfecte aardappelpuree. Dit recept is altijd een succes.
Vastkokende aardappelen
Vastkokende aardappelen behouden hun vorm en stevigheid na het koken, vandaar de naam. Ze danken hun structuur aan het lage zetmeelgehalte en een hogere vochtigheid dan kruimige aardappelen. Deze aardappelen zijn perfect voor het maken van salades, aardappels uit de oven en gerechten waarbij je wilt dat de aardappelen hun vorm behouden. Ze hebben een lichtere textuur en een licht nootachtige smaak. Populaire vastkokende aardappelsoorten zijn de rassen Nicola en de Charlotte.

Duitse aardappelsalade
Welmoed Bezoen: “De eerste salade waar ik verliefd op werd én de enige die ik regelmatig kant-en-klaar at. Deze Duitse aardappelsalade is mijn go-to picknicksalade. Fris, hartig en vullend.”
Alleskunners
Tot de laatste categorie behoren de alleskunners. Dit zijn de aardappelen die zich tussen kruimig en vastkokend bevinden. Qua zetmeelgehalte en vochtigheidsniveau zijn ze gemiddeld en daardoor niet vastkokend of kruimig te noemen. Dit zorgt ervoor dat deze aardappels soms ook wel half vastkokend of vrij vastkokend worden genoemd. Deze aardappelen zijn erg veelzijdig en kunnen worden gekookt, gebakken als gepureerd. Dit maakt ze geschikt voor gerechten zoals aardappelsalade, stoofschotels en geroosterde aardappelen. Bekende rassen zijn de Bildtstar en de Irene.

Aardappels met groene harissa en yoghurt
Door piepers in de pan te bakken, worden ze superknapperig. Dat maakt ze heel geschikt om mee in sauzen te dopen, deze groene harissa en yoghurtsaus bijvoorbeeld.
Onze tips

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



