Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Cover voor Andijvie recepten: 7x verrassend zonder stamppot

Andijvie recepten: 7x verrassend zonder stamppot

Met andijvie kun je veel meer dan de groente verwerken in een stamppotje. Van salades tot stoven; je kunt er alle kanten mee op. Hoog tijd om onze favoriete recepten met andijvie met je te delen!

Recepten met andijvie

Lees verder na de advertentie

Andijvie, wie kent het niet? De groene bladgroenten zit boordevol vitamines en staat bij de meeste Nederlanders weleens op tafel. Meestal geprakt door de stamppot maar maak er vooral ook eens wat anders mee. Deze recepten met andijvie laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Cover voor

Gegrilde andijvie met krokante sjalot en rozijnen

Als je dan toch aan het grillen gaat, kun je deze smaakcombinatie ook proberen. Gegrilde andijvie smaakt namelijk ook heel goed in combinatie met krokante sjalotjes en rozijnen. Zeker het proberen waard!

Naar het recept
Cover voor

Andijviesalade met ham

De combinatie van ham met andijvie is klassiek. Dit keer combineren we het niet in een stamppot maar in een salade. Een heerlijk licht gerecht voor in het voorjaar. Mede door de toevoeging van de dille-crème fraîche-dip.

Naar het recept
Cover voor

Andijvie alla monachina

We eten andijvie meestal als Hollandse pot, maar in combinatie met Italiaanse smaakmakers is de groente minstens net zo lekker. Wat denk jij van de toevoeging van pijnboompitten, ansjovis en olijven?

Naar het recept
Varkenshaas gevuld met salie en knoflook, pompoenpuree en gestoofde andijvie

Varkenshaas gevuld met salie en knoflook, pompoenpuree en gestoofde andijvie

De bladgroente kun je serveren als bijgerecht, bijvoorbeeld bij dit heerlijke gerecht met varkenshaas. Het bedje van andijvie geeft je niet alleen de nodige vitamines maar ook veel smaak.

Naar het recept
Gegrilde andijvie met wittebonenvinaigrette

Gegrilde andijvie met wittebonenvinaigrette

Ook als je geen vlees eet of eens iets anders wilt grillen dan hamburgers en kip kan de barbecue deze zomer volop aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van gegrilde andijvie met een smaakvolle wittebonenvinaigrette om het af te maken?

Naar het recept
Andijviestamppot

Andijviestamppot met spekjes

Om lekker te koken hoef je het wiel niet uit te vinden. Deze andijviestamppot is namelijk het levende bewijs dat eenvoud lekker is.

Naar het recept
Cover voor

Gegratineerde andijvie

Andijvie ken je vast vooral uit de stamppot, maar deze klassieker kan veel meer! In de oven, met een romige saus en een goudbruine kaaskorst, krijgt de frisse groente een totaal andere twist dan je gewend bent.

Naar het recept

Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

Ons favoriete andijvie recept:

Cover voor Gegrilde andijvie met krokante sjalot en rozijnen

Gegrilde andijvie met krokante sjalot en rozijnen

Ook als je geen vlees eet of eens iets anders wilt grillen dan hamburgers en kip kan de barbecue deze zomer volop aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van gegrilde andijvie met een smaakvolle wittebonenvinaigrette om het af te maken?

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 sjalotten
50 ml melk
50 g rozijnen
2 kroppen andijvie
1 el bloem
500 ml olie (om te frituren)
50 g hazelnoten
2 el olijfolie
zout en peper

Bereiding

  1. Pel de sjalotten en snijd ze in dunne ringen. Leg de sjalotringen ca. 30 minuten in de melk. Wel de rozijnen ca. 20 minuten in warm water. Snijd de andijviekroppen in 8 kwarten en was ze voorzichtig in ruim koud water. Laat de andijvie goed uitlekken.

  2. Giet de sjalotringen af en dep ze droog met keukenpapier. Wentel de sjalot in de bloem. Verhit de olie in een ruime pan en frituur er de sjalot in ca. 5 minuten goudbruin en krokant in. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. Rooster de hazelnoten in een droge pan goudbruin. Neem uit de pan en laat afkoelen.

  3. Laat de rozijnen uitlekken. Bedruppel de andijvie met de olijfolie. Gril de andijvie in een hete grillpan ca. 3 minuten rondom. Hak de hazelnoten grof.

  4. Verdeel de andijvie over borden en bestrooi met zout en peper. Verdeel de rozijnen, de hazelnoten en de sjalot over de andijvie.

Foto’s: Stephan van Raay, Food styling & receptuur: Willem van Santen, Styling: Willemijn van der Kamp

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!