Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Gestoofde radicchio met cannellinibonen en parmezaan

Zomerse stoofpot: 7x verrassende recepten

Een stoofschotel is een typisch gerecht om je in het najaar aan te verwarmen. Maar ook in de zomer is het maken van een stoofpotje zeker geen slecht idee. Ter inspiratie delen wij onze favoriete recepten voor zomerse stoofschotels!

Lees verder na de advertentie

Zomerse stoofpot

Dat je alleen maar kunt stoven met koud weer is een misvatting die wij graag uit de weg helpen. Ook in de zomermaanden zijn er heel veel heerlijke stoofgerechten die je kunt maken. Niet voor niets stoven ze er ook in warmere landen, als Italië en Brazilië, op los. Wat denk je bijvoorbeeld van een visstoof met tomaat of juist limoen? Je zal verbaasd zijn hoe fris deze zomerse stoofschotels smaken!

Kun je geen genoeg krijgen van onze heerlijke zomerrecepten? Haal dan snel deze Foodies in huis:

Zomerse stoofschotels

Ter inspiratie delen wij onze favoriete zomerse stoofschotels. Doe er je voordeel mee!

jigae Koreaanse stoof

Jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu)

Jjigae is een traditionele Koreaanse stoof die bestaat in een heleboel vormen. Deze vegetarische versie is gemaakt met kimchi en tofu en op smaak gebracht met gochujang. De smaak is verrassend verfrissend en daarmee perfect om in de zomer te serveren.

Naar het recept
Cover voor

Visstoof met peterselie en schelpen

Met deze visstoof waan je je bijna op een Frans terras in de zon. Enige nadeel? Je moet zelf koken. Maar dat is gelukkig zo gepiept. Met deze heerlijke zomerse stoofschotel haal jij de vakantie in huis.

Naar het recept
Gestoofde radicchio met cannellinibonen en parmezaan

Gestoofde radicchio met cannellinibonen en parmezaan

Cannellinibonen zijn zacht van textuur en hebben een milde romige smaak. Daarom gaan ze in dit gerecht super goed samen met de gestoofde bladgroente.

Naar het recept
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

weekmenu italiaanse visstoof cacciucco

Cacciucco – Toscaanse visstoof

Stufato di pesce, oftewel ‘visstoof’, heeft een belangrijke plek in de Italiaanse keuken. Cacciucco (spreek uit als ‘katsjoekko’) is een populaire variant uit Livorno, een grote havenstad aan de westelijke kant van Toscane. Sommige Italianen leggen eerst wat brood op het bord en serveren daar de stoof overheen, zodat het brood zich volzuigt met de heerlijke sappen.

Naar het recept
Ratatouille

Ratatouille

Het lijkt een simpel groentegerecht, maar er gaat meer schuil achter ratatouille dan je zou denken. Het draait om structuur en het laten samensmelten van smaken. Er zit geen boter of room in, maar toch is het een ontzettend romig gerecht door de lang gestoofde aubergine en de royale hoeveelheid olijfolie. De courgette en tomaat bereid je apart en zorgen voor wat structuur en frisheid.

Naar het recept
Moqueca (Braziliaanse visstoof)

Moqueca (Braziliaanse visstoof)

Dit is een fris stoofgerecht met vis, garnalen, kokosmelk en koriander. Het is een traditioneel Braziliaans gerecht en je kunt je voorstellen dat het bij alle temperaturen goed smaakt. De zomerse stoof wordt traditioneel in een speciale aardewerken pot gemaakt maar in een goede stoofpan lukt het ook perfect.

Naar het recept
Yiouvetsi met garnalen en orzo Griekse stoofschotel met pasta

Griekse stoofschotel met garnalen en orzo

De Griekse keuken is al duizenden jaren oud, maar nog steeds geliefd over de hele wereld. Dit traditionele Griekse recept is in een modern jasje gestoken waardoor we het niet yiouvetsi noemen maar het algemenere Griekse stoofschotel.

Naar het recept

De lekkerste zomerse stoofschotel

Dat je in de zomer heel goed een stoofschotel kunt eten, hebben wij met de bovenstaande recepten wel bewezen. Kun je lastig kiezen? Dan raden wij je het onderstaande recept aan. het is een echte redactiefavoriet!

REDACTIEFAVORIET
jigae Koreaanse stoof

Jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu)

Jjigae is een traditionele Koreaanse stoof die bestaat in een heleboel vormen. Deze vegetarische versie is gemaakt met kimchi en tofu en op smaak gebracht met gochujang.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 el olie
1 ui (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (gesnipperd)
400 g kimchi (grof gehakt)
1 el suiker
1 tl chilivlokken
1-2 el gochujang (Koreaanse rodepeperpasta)
750 ml groentebouillon
250 g stevige tofu (geperst en in plakken)
sesamolie
korianderblaadjes (voor de garnering)
sesamzaad (voor de garnering)

Bereiding

  1. Verhit de olie in een ruime pan en fruit er de ui en de knoflook ca. 3 minuten in. Voeg de kimchi toe en bak ca. 2 minuten verder. Voeg de suiker, de chilivlokken en de gochujang toe en meng alles goed door elkaar.

  2. Schenk de bouillon erbij en breng het geheel rustig aan de kook. Laat afgedekt ca. 20 minuten rustig stoven. Leg de plakken tofu boven op het stoofgerecht, leg het deksel weer op de pan en verwarm nog 10 minuten door. Druppel er voor het serveren wat sesamolie overheen en bestrooi met koriander en sesamzaadjes.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!