
Preischotel recepten
Lees verder na de advertentie
Een preischotel is naast makkelijk te maken ook nog eens budgetproof. Dat komt doordat prei volop geteeld wordt op eigen bodem en jaarrond verkrijgbaar zijn. Deze preischotels zijn dus altijd een goed idee om te maken!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Boerenkool ovenschotel met prei
Deze ovenschotel is door de boerenkool misschien wat aan de winterse kant, maar we kunnen niet ontkennen dat we dit stiekem op een regenachtige zomerdag ook best lekker vinden. Prei eten kan immers altijd, dus waarom zou jij je aan een bepaald seizoen binden? Hier wordt iedereen het hele jaar door blij van!

Ovenschotel met zalm en gegrilde prei
Dit ovengerecht met zalm en gegrilde prei is wat ons betreft echt een succesnummer. Niet alleen omdat zalm uit de oven een glimlach tovert op het gezicht van al je tafelgenoten, maar ook omdat de preischotel al binnen 50 minuten op tafel staat.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Vislasagne met bloemkool, spinazie, prei en cottage cheese
Bij preischotels denk je misschien al gauw aan groenten en aardappels, maar wist je dat je dit ovengerecht net zo goed met pasta kun maken? Deze vislasagne met prei bijvoorbeeld, een typisch makkelijk gerecht uit de oven.

Lasagne met cavolo nero, prei en ricotta
Maak deze heerlijke lasagne met cavolo nero, prei en ricotta. Ideaal voor doordeweeks, dit recept heb je namelijk zo gemaakt. Smullen!
Lees ook:
Ons favoriete preischotel recept:

Prei ovenschotel met boerenkool
We hebben het heus wel geprobeerd, maar het was een onmogelijke taak om iemand te vinden die dit niet lekker vindt. De romige saus, de boerenkool, de knoflook-broodtopping… Iedereen zal te porren zijn voor een tweede (of derde) portie van deze aan perfectie grenzende romige ovenschotel.
Ingrediënten
- 500 ml sojamelk
- 250 ml groentebouillon
- 1/2 ui (gepeld en gehalveerd)
- 3 tenen knoflook (1 gekneusd & 2 geperst)
- 1 mespunt venkelzaad
- 2 verse laurierblaadjes
- 1 mespunt zwarte peperkorrels
- 1 handvol bladpeterselie (gehakte bladpeterselie (houd de steeltjes apart voor de bouillon))
- 4 grove stengels prei (in de lengte gehalveerd en in halve ringen van 1 cm dik gesneden (houd de donkergroene uiteinden apart voor de bouillon))
- 80 g plantaardige margarine (+ extra om in te vetten)
- olijfolie (om in te bakken)
- zout en peper
- 1 flinke stronk boerenkool (stengels verwijderd & blad in grove stukken gescheurd)
- 1 tl tijm (gehakt)
- 35 g tarwebloem
- 120 g veganistische kaas (geraspt)
- 1 el dijonmosterd
- oudbakken brood (oud brood)
Bereiding
Halveer de prei in de lengte en snijd in halve ringen van 1 cm dik. Houd hierbij de donkergroene uiteinden apart voor de bouillon. Giet de sojamelk en bouillon in een middelgrote pan. Voeg de ui, gekneusde knoflookteen, venkelzaad, laurierblaadjes, peperkorrels, peterseliesteeltjes en donkergroene uiteinden van de prei toe. Breng aan de kook, haal de pan van het vuur en laat het sojamelkmengsel 15 minuten trekken. Giet het boven een kom door een zeef en gooi de opgevangen smaakmakers weg.
Verhit 1 eetlepel margarine en een scheutje olijfolie in een pan op halfhoog vuur. Voeg de prei met een snuf zout toe en bak hem tot hij zacht en glazig is. Schep de prei uit de pan en zet hem opzij.
Breng een grote pan water aan de kook en voeg een flinke snuf zout toe. Blancheer de boerenkool 3 tot 4 minuten, of tot hij zacht is maar nog wel mooi heldergroen is. Giet de boerenkool af en spoel hem onder koud stromend water af om het garingsproces te stoppen.
Verwarm de oven voor tot 180 °C en vet een grote ovenschaal (of eenpersoonsovenschaaltjes) in met wat margarine.
Smelt de rest van de margarine in een middelgrote pan op laag vuur. Voeg de tijm en de helft van de geperste knoflook toe, bak ze ongeveer 30 seconden en voeg de bloem toe. Roer goed tot er een roux ontstaat en bak vervolgens 1 minuut zodat de bloem zijn rauwe smaak verliest. Voeg vervolgens al roerend beetje bij beetje het sojamelkmengsel toe tot je een gladde saus hebt. Voeg de kaas en de mosterd toe en blijf roeren op laag vuur tot de kaas volledig is gesmolten. Breng de saus op smaak met zout en peper.
6. Maak de knoflook-broodtopping. Scheur het brood in kleine stukjes of maak er grof broodkruim van in een keukenmachine. Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en giet er een flinke scheut olijfolie in. Voeg de rest van de geperste knoflook, gehakte peterselie, brood en een snuf zout toe en schep alles goed door de olie.
7. Bak het op halfhoog vuur en blijf omscheppen tot het brood net een beetje goudbruin begint te worden. Haal de pan van het vuur en zet de topping opzij.
8. Roer de boerenkool en de prei goed door de saus. Giet de saus in de ovenschaal(tjes) en verdeel de knoflook-broodtopping erover. Bak de ovenschotel ongeveer 20 minuten in de oven tot hij bubbelt en goudbruin is.
Onze tips

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Gourmettips voor een gezellige avond

Wat eet je bij kaasfondue? Dit zijn de lekkerste dips

Zó bak je de brownie van je dromen

Dit zijn de lekkerste wijnen voor kerst

Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven

5x bakken met amandelspijs

Taarten met speculaas: 5x de lekkerste recepten

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



