Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

Ovenschotel met zalm en gegrilde prei

Preischotel recepten om van te smullen

Wanneer je niet weet wat je op tafel moet zetten, is een ovenschotel je beste vriend. Je hebt haast geen omkijken naar deze makkelijke recepten om preischotel te maken. Lekker, simpel en verrassend budgetproof!

Preischotel

Lees verder onder de advertentie

Een preischotel is naast makkelijk te maken ook nog eens budgetproof. Dat komt doordat prei volop geteeld wordt op eigen bodem en jaarrond verkrijgbaar zijn. Deze preischotels zijn dus altijd een goed idee om te maken!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Ovenschotel met zalm en gegrilde prei

Ovenschotel met zalm en gegrilde prei

Dit ovengerecht met zalm en gegrilde prei is wat ons betreft echt een succesnummer. Niet alleen omdat zalm uit de oven een glimlach tovert op het gezicht van al je tafelgenoten, maar ook omdat de preischotel al binnen 50 minuten op tafel staat.

Naar het recept
Ovenschotel met boerenkool en prei

Boerenkool ovenschotel met prei

Deze ovenschotel is door de boerenkool misschien wat aan de winterse kant, maar we kunnen niet ontkennen dat we dit stiekem op een regenachtige zomerdag ook best lekker vinden. Prei eten kan immers altijd, dus waarom zou jij je aan een bepaald seizoen binden? Hier wordt iedereen het hele jaar door blij van!

Naar het recept
Vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese

Vislasagne met bloemkool, spinazie, prei en cottage cheese

Bij preischotels denk je misschien al gauw aan groenten en aardappels, maar wist je dat je dit ovengerecht net zo goed met pasta kun maken? Deze vislasagne met prei bijvoorbeeld, een typisch makkelijk gerecht uit de oven.

Naar het recept
Lasagne met cavolo nero, prei en ricotta

Lasagne met cavolo nero, prei en ricotta

Maak deze heerlijke lasagne met cavolo nero, prei en ricotta. Ideaal voor doordeweeks, dit recept heb je namelijk zo gemaakt. Smullen!

Naar het recept

Lees ook:

Ons favoriete preischotel recept:

Redactiefavoriet

Ingrediënten

1 kg preien (liefst dun)
3 el + extra olijfolie
750 g zalmfilet
zout en peper
3 takjes dragon
250 ml crème fraîche
2 el grove mosterd
3 el paneermeel

Bereiding

  1. Maak de prei grondig schoon en snijd hem schuin in plakjes van ca. 1,5 cm dik. Was de prei eventueel nogmaals voorzichtig in koud water. Laat goed uitlekken. Verhit een grillpan op laag vuur. Bedruppel de prei met 3 el olijfolie en leg de plakjes in de grillpan. Gril ze 2-3 minuten per zijde.

  2. Snijd de zalmfilet in plakken. Leg de prei en de zalm om en om in een met olie ingevette ovenschaal. Bestrooi met zout en peper. Was de dragon en schud hem droog. Pluk de dragonblaadjes van de takjes en hak ze fijn. Meng de crème fraîche met de mosterd en de dragon. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C).

  3. Verdeel het crème-fraîchemengsel losjes over de zalm en de prei. Bestrooi met het paneermeel en bak het geheel ca. 25 minuten in de oven. Lekker met bladselderij.

Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp Servies etc.: Le Creuset (lecreuset.nl), eigen collectie

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Lees verder onder de advertentie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!