
Wortelstamppot, peen en ui of wortelstoemp. Hoe je deze winterse kost ook noemt, wij delen de lekkerste recepten om zelf hutspot te maken. Van klassiek tot heerlijke variaties; welk recept is jouw favoriet?
Lees verder na de advertentie
Hutspot maken is helemaal niet moeilijk. Deze stamppot op basis aardappelen, wortel en ui is misschien wel een van de meest bekende Nederlandse stamppot recepten. Hoog tijd om de beste tips en recepten met je te delen!
Hutspot maken
Wist je dat het in de Lage Landen al werd gegeten, vóórdat er in Europa aardappels beschikbaar waren? In de 16e eeuw werd het in Nederland gegeten, destijds met pastinaak als basis.
Lees verder na de advertentie
Zelf hutspot maken is helemaal niet moeilijk. Voor zo’n oer-Hollandse wortelstamppot kook je simpelweg aardappelen, met wortel (vaak winterpeen) en ui erbovenop om vervolgens het geheel te stampen zodra de groenten goed gaar zijn. Lekker om te serveren met een stukje speklap, (vega) rookworst of spekjes of zelfgemaakte hachee.
Meer stamppot recepten ontvangen?
Hutspot recepten
Lees verder na de advertentie
Zin in hutspot? Laat je dan inspireren door deze heerlijke recepten:

Hutspot met speklapjes
Ook hutspot en speklapjes zijn een bekende combinatie. Oma Cairo is geboren in Suriname en later naar Nederland verhuisd. Ze vindt de Nederlandse keuken heerlijk en maakt dan ook regelmatig oer-Hollandse gerechten, zoals dit stamppotje met speklapjes.

Traditionele hutspot met runderbraadlappen
In dit traditionele worttelstamp recept serveren we het met runderbraadlappen. En geloof ons, dat gestoofde rundvlees geeft je stamppot éxtra veel smaak.
Lees verder na de advertentie

Hutspot met geroosterde peen en hachee van jackfruit
Dat vlees bij hutspot helemaal geen must is laat dit recept met hachee van jackfruit wel zien. Jackfruit leent zich met zijn draadjesvleesachtige structuur namelijk erg goed als vleesvervanger in een vega hachee. Probeer zelf maar eens!

Kibbeling met geroosterde ‘hutspot’
Zin in comfortfood met een twist? Deze kibbeling met geroosterde ‘hutspot’ combineert krokante, sappige vis met warme geroosterde wintergroenten en een frisse remoulade. Hollands op z’n best, maar dan net even anders.
Hutspot recept
Kun je niet kiezen uit al die heerlijke recepten? Dan maak je toch gewoon het basisrecept voor hutspot maken:

Hutspot
In dit traditionele worttelstamp recept serveren we het met runderbraadlappen. En geloof ons, dat gestoofde rundvlees geeft je stamppot éxtra veel smaak.
Ingrediënten
- 500 g runderbraadlappen
- zout en peper
- 1 el bloem
- 3 el boter
- 3 laurierblaadjes
- 3 uien
- 1 blokje runderbouillon
- 3 uien
- 500 g aardappels
- 1 grote winterwortel
- nootmuskaat
Benodigdheden
- pureestamper
Bereiding
Bestrooi de braadlappen met zout en peper en wentel ze door de bloem. Verhit 2 el boter in een braadpan.
Braad het vlees ca. 5 minuten aan beide kanten. Voeg 2 laurierblaadjes en het bouillonblokje toe en blus af met 500 ml water. Laat het vlees ca. 2 uur en 30 minuten afgedekt sudderen.
Pel de uien en snijd ze in parten. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Schil de wortel en snijd hem in schijven.
Doe de uien, de aardappels en de wortel in een pan en doe er zo veel water bij dat alles onderstaat. Voeg een beetje zout en 1 laurierblaadje toe en breng het geheel aan de kook. Kook het geheel ca. 25 minuten.
Giet de groenten en de aardappels af en laat ze droogstomen. Roer er 1 el boter doorheen en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Stamp het geheel grof met een pureestamper. Serveer de hutspot met het stoofvlees en wat jus.
Meer stamppot recepten ontvangen?
Onze tips

Andijvie recepten: 7x verrassend zonder stamppot

7x stamppotrecepten met een twist

Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder

Vegetarische stamppot: 7x de lekkerste recepten die je wilt proberen

Zo ontvang je elke maand Foodies op je deurmat (met korting!)

Lekkere én makkelijke kerstrecepten uit de airfryer

7x de lekkerste nacho ovenschotel recepten

Macaroni ovenschotel: 5x ouderwets lekkere recepten

Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?


