
Hutspot maken
Lees verder na de advertentie
Hutspot maken is helemaal niet moeilijk. Deze stamppot op basis aardappelen, wortel en ui is misschien wel een van de meest bekende Hollandse stamppot recepten. En wist je dat het in de Lage Landen al werd gegeten vóórdat er in Europa aardappels beschikbaar waren? Al in de 16e eeuw werd het in Nederland gegeten, destijds met pastinaak als basis.
Voor zo’n oer-Hollandse wortelstamppot kook je eenvoudigweg aardappelen, met wortel (vaak winterpeen) en ui er bovenop en stampt het geheel zodra de groenten gaar zijn. Lekker met een stukje speklap, (vega) rookworst of spekjes of zelfgemaakte hachee.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Hutspot recepten

Hutspot
In dit traditionele worttelstamp recept serveren we het met runderbraadlappen. En geloof ons, dat gestoofde rundvlees geeft je stamppot éxtra veel smaak.

Hutspot met speklapjes
Ook hutspot en speklapjes zijn een bekende combinatie. Oma Cairo is geboren in Suriname en later naar Nederland verhuisd. Ze vindt de Nederlandse keuken heerlijk en maakt dan ook regelmatig oer-Hollandse gerechten, zoals dit stamppotje met speklapjes.

Hutspot met geroosterde peen en hachee van jackfruit
Dat vlees bij hutspot helemaal geen must is laat dit recept met hachee van jackfruit wel zien. Jackfruit leent zich met zijn draadjesvleesachtige structuur namelijk erg goed als vleesvervanger in een vega hachee. Probeer zelf maar eens!
Traditionele hutspot

Hutspot
In dit traditionele worttelstamp recept serveren we het met runderbraadlappen. En geloof ons, dat gestoofde rundvlees geeft je stamppot éxtra veel smaak.
Ingrediënten
- 500 g runderbraadlappen
- zout en peper
- 1 el bloem
- 3 el boter
- 3 laurierblaadjes
- 3 uien
- 1 blokje runderbouillon
- 3 uien
- 500 g aardappels
- 1 grote winterwortel
- nootmuskaat
Benodigdheden
- pureestamper
Bereiding
Bestrooi de braadlappen met zout en peper en wentel ze door de bloem. Verhit 2 el boter in een braadpan.
Braad het vlees ca. 5 minuten aan beide kanten. Voeg 2 laurierblaadjes en het bouillonblokje toe en blus af met 500 ml water. Laat het vlees ca. 2 uur en 30 minuten afgedekt sudderen.
Pel de uien en snijd ze in parten. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Schil de wortel en snijd hem in schijven.
Doe de uien, de aardappels en de wortel in een pan en doe er zo veel water bij dat alles onderstaat. Voeg een beetje zout en 1 laurierblaadje toe en breng het geheel aan de kook. Kook het geheel ca. 25 minuten.
Giet de groenten en de aardappels af en laat ze droogstomen. Roer er 1 el boter doorheen en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Stamp het geheel grof met een pureestamper. Serveer de hutspot met het stoofvlees en wat jus.
Lees ook:
Onze tips

11x verkoelende zomerse drankjes

Deze makkelijke mocktails maak je in een paar minuten

9x rabarber recepten: van taart tot compote

Wraps met kip: 9x heerlijke recepten

Deze moederdagcadeaus zijn zó lekker dat je ze bijna zelf wilt houden

Pas op met Moederdag: dit is nóg duurder geworden dit jaar

Gourmetten: recepten en tips voor een gezellige avond

Gezond broodbeleg dat je wil eten – van zoet tot hartig
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?