Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
stamppot maken

Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Advertentie

Natuurlijk is de klassieke hutspot of boerenkoolstamppot met worst heerlijk om te maken. Maar misschien ben je ook wel eens toe aan iets anders. Met onze tips en heerlijke recepten maak je stamppot net even anders en vooral nóg lekkerder. Ontdek ze hier!

Stamppot maken: de aardappels

De klassieke stamppot kennen we natuurlijk allemaal met de gewone aardappel. Toe aan een andere smaak? Vervang eens (een deel van de) aardappels door zoete aardappels. De zoete aardappel heeft wat ons betreft iets meer smaak dan de gewone aardappel en het zoete combineert heerlijk met zuurkool of scherpe mosterd.

Je kunt ook andere lekkere knollen aan je stamppot toevoegen en samen met de aardappels stampen. Met pastinaak voeg je bijvoorbeeld een subtiele anijssmaak toe aan je stamp. Of kies voor knolselderij, welke net iets meer een aardse smaak afgeeft. Maak de groenten en de aardappels schoon en snijd ze in gelijke stukken, zodat ze even snel garen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Stamppot maken: varieer met groenten

Denk je bij stamppot direct aan de typische lucht van gekookte zuurkool of boerenkool? Logisch. Maar varieer er lekker op los met verschillende groentesoorten en maak je stamppot iedere keer net even anders! Zo kun je paddenstoelen, pompoen, radijs of paksoi toevoegen voor een lekkere twist.

Onze ultieme tip: roerbak je groenten in de koekenpan of rooster ze in de oven. Dat geeft een veel lekkerdere smaak dan alleen koken. Tijdens het bakken of roosteren karamelliseren de groenten en wordt de smaak iets zoet en veel complexer. Probeer bijvoorbeeld deze super lekkere hutspot met geroosterde peen. Het verschil proef je in iedere hap.

Stamppot maken: smaakmakers en toppings

Met smaakmakers en toppings zorg je voor verschillende smaken en structuren. Probeer eens een van de onderstaande ingrediënten aan je stamppot toe te voegen:

  • Pinda’s
  • Noten
  • Olijven
  • Kappertjes
  • Verkruimelde aardappelchips (ja, echt waar!)
  • Verse kruiden, zoals tijm, basilicum, salie of fenegriek
  • Specerijen

Met een snuf ras el hanout of curry madras wordt je stamp een stuk aromatischer en spannender.

  • kruidenpasta’s en sauzen

Voeg eens wat druppeltjes tabasco, een kneepje sriracha, lepel chipotlepasta, harissa of gochujang toe voor een beetje pit en een complexe smaak.

Of je worst lust

Een typische Hollandse toevoeging is een lekkere (rook)worst bij de stamppot. Maar probeer eens iets anders toe te voegen, zoals een in pancetta gerolde kip of een krokante kalfskotelet.

Natuurlijk kun je het vlees ook vervangen voor vis. Kies dan voor gerookte forel, makreel of zalm door de stamppot. De vette vis is heerlijk in combinatie met de stamp. Of serveer eens gebakken gamba’s bij je stamppot. Zo maak je je stamppot anders én zelfs een stuk gezonder.

Heb je liever een vega variant? Ook daar zijn genoeg opties voor. Top je stamppot af met krokant gebakken champignons of tempeh. Of kies voor blokjes feta, geschaafde parmezaan of krokant gebakken halloumi. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de vleesvervangers. Genoeg opties dus!

Een klein zuurtje

Een zure smaak geeft een gerecht heel veel diepte en een extra touch aan het geheel. Vandaar natuurlijk de benaming ’tafelzuur’. Een lange traditie binnen elke cultuur. En daarom doen wij dat ook bij het samenstellen van onze stamppot! Denk hierbij aan ingemaakte zilveruitjes, augurk, verse zuurkool, piccalilly of (scherpe) mosterd.

Wist je dat je ook je eigen pickles of gefermenteerde groenten kunt maken? Dat is makkelijker dan je misschien denkt. Onze ultieme tip: serveer je stamppot met bombay kraut of atjar tjampoer. Geloof ons: je wilt hierna nooit meer zonder.

Recepten stamppot maken

Wil je eens wat anders proberen dan boerenkoolstamp met worst? Probeer een van deze originele stamppotjes die je verrassen met de rijke smaken. Kun je er geen genoeg van krijgen? Bekijk dan ook eens ons lijstje met de lekkerste stamppot recepten!

Aziatische stamppot met paksoi

Aziatische stamppot met paksoi, tempeh en kokosmelk

Alles is anders aan deze bijzondere stamppot. Je maakt hem met paksoi in plaats van Hollandse kool, kokosmelk in plaats van koemelk en gemarineerde tempeh in plaats van worst of spekjes. Het resultaat? Een heerlijk aromatische stamppot met Aziatische smaakmakers en een lekkere bite.

Naar het recept
Cover voor

Zuurkoolstamppot met rookworst en ananas

You hate it or you love it: warm fruit door je gerechten. Wij vinden het heerlijk. Vooral door deze zuurkoolstamppot! Het geeft het gerecht een verfrissende touch.

Naar het recept
vegastamppot met knolselderij en paddenstoeltjes

Vegastamppot met knolselderij en paddenstoeltjes

Knolselderij is een van de meest vlezige groenten. En de schillen lenen zich geweldig voor een veganistische jus. De paddenstoeltjes in de saus zijn een mooie vervanging van de peperdure truffel die chefs Timo de Beurs en Samuel Levie gebruikten voor de duurste stamppot ter wereld. Dit is hun vega variant.

Naar het recept
Stamppot met zeekraal en gebakken gamba's

Stamppot met zeekraal en gebakken gamba’s

Werner Drent: “Voeg geen zout toe aan dit gerecht, want zeekraal heeft in zout water gelegen en is dus al zout genoeg van zichzelf.”

Naar het recept
Hutspot met geroosterde peen en hachee van jackfruit

Hutspot met geroosterde peen en hachee van jackfruit

Jackfruit leent zich met zijn draadjesvleesachtige structuur mooi als vleesvervanger in een vegetarische hachee.

Naar het recept
Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!