Advertentie
Natuurlijk is de klassieke hutspot of boerenkoolstamppot met worst heerlijk om te maken. Maar misschien ben je ook wel eens toe aan iets anders. Met onze tips en heerlijke recepten maak je stamppot net even anders en vooral nóg lekkerder. Ontdek ze hier!
Stamppot maken: de aardappels
De klassieke stamppot kennen we natuurlijk allemaal met de gewone aardappel. Toe aan een andere smaak? Vervang eens (een deel van de) aardappels door zoete aardappels. De zoete aardappel heeft wat ons betreft iets meer smaak dan de gewone aardappel en het zoete combineert heerlijk met zuurkool of scherpe mosterd.
Je kunt ook andere lekkere knollen aan je stamppot toevoegen en samen met de aardappels stampen. Met pastinaak voeg je bijvoorbeeld een subtiele anijssmaak toe aan je stamp. Of kies voor knolselderij, welke net iets meer een aardse smaak afgeeft. Maak de groenten en de aardappels schoon en snijd ze in gelijke stukken, zodat ze even snel garen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Stamppot maken: varieer met groenten
Denk je bij stamppot direct aan de typische lucht van gekookte zuurkool of boerenkool? Logisch. Maar varieer er lekker op los met verschillende groentesoorten en maak je stamppot iedere keer net even anders! Zo kun je paddenstoelen, pompoen, radijs of paksoi toevoegen voor een lekkere twist.
Onze ultieme tip: roerbak je groenten in de koekenpan of rooster ze in de oven. Dat geeft een veel lekkerdere smaak dan alleen koken. Tijdens het bakken of roosteren karamelliseren de groenten en wordt de smaak iets zoet en veel complexer. Probeer bijvoorbeeld deze super lekkere hutspot met geroosterde peen. Het verschil proef je in iedere hap.
Stamppot maken: smaakmakers en toppings
Met smaakmakers en toppings zorg je voor verschillende smaken en structuren. Probeer eens een van de onderstaande ingrediënten aan je stamppot toe te voegen:
- Pinda’s
- Noten
- Olijven
- Kappertjes
- Verkruimelde aardappelchips (ja, echt waar!)
- Verse kruiden, zoals tijm, basilicum, salie of fenegriek
- Specerijen
Met een snuf ras el hanout of curry madras wordt je stamp een stuk aromatischer en spannender.
- kruidenpasta’s en sauzen
Voeg eens wat druppeltjes tabasco, een kneepje sriracha, lepel chipotlepasta, harissa of gochujang toe voor een beetje pit en een complexe smaak.
Of je worst lust
Een typische Hollandse toevoeging is een lekkere (rook)worst bij de stamppot. Maar probeer eens iets anders toe te voegen, zoals een in pancetta gerolde kip of een krokante kalfskotelet.
Natuurlijk kun je het vlees ook vervangen voor vis. Kies dan voor gerookte forel, makreel of zalm door de stamppot. De vette vis is heerlijk in combinatie met de stamp. Of serveer eens gebakken gamba’s bij je stamppot. Zo maak je je stamppot anders én zelfs een stuk gezonder.
Heb je liever een vega variant? Ook daar zijn genoeg opties voor. Top je stamppot af met krokant gebakken champignons of tempeh. Of kies voor blokjes feta, geschaafde parmezaan of krokant gebakken halloumi. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de vleesvervangers. Genoeg opties dus!
Een klein zuurtje
Een zure smaak geeft een gerecht heel veel diepte en een extra touch aan het geheel. Vandaar natuurlijk de benaming ’tafelzuur’. Een lange traditie binnen elke cultuur. En daarom doen wij dat ook bij het samenstellen van onze stamppot! Denk hierbij aan ingemaakte zilveruitjes, augurk, verse zuurkool, piccalilly of (scherpe) mosterd.
Wist je dat je ook je eigen pickles of gefermenteerde groenten kunt maken? Dat is makkelijker dan je misschien denkt. Onze ultieme tip: serveer je stamppot met bombay kraut of atjar tjampoer. Geloof ons: je wilt hierna nooit meer zonder.
Recepten stamppot maken
Wil je eens wat anders proberen dan boerenkoolstamp met worst? Probeer een van deze originele stamppotjes die je verrassen met de rijke smaken. Kun je er geen genoeg van krijgen? Bekijk dan ook eens ons lijstje met de lekkerste stamppot recepten!
Aziatische stamppot met paksoi, tempeh en kokosmelk
Alles is anders aan deze bijzondere stamppot. Je maakt hem met paksoi in plaats van Hollandse kool, kokosmelk in plaats van koemelk en gemarineerde tempeh in plaats van worst of spekjes. Het resultaat? Een heerlijk aromatische stamppot met Aziatische smaakmakers en een lekkere bite.
Zuurkoolstamppot met rookworst en ananas
You hate it or you love it: warm fruit door je gerechten. Wij vinden het heerlijk. Vooral door deze zuurkoolstamppot! Het geeft het gerecht een verfrissende touch.
Vegastamppot met knolselderij en paddenstoeltjes
Knolselderij is een van de meest vlezige groenten. En de schillen lenen zich geweldig voor een veganistische jus. De paddenstoeltjes in de saus zijn een mooie vervanging van de peperdure truffel die chefs Timo de Beurs en Samuel Levie gebruikten voor de duurste stamppot ter wereld. Dit is hun vega variant.
Stamppot met zeekraal en gebakken gamba’s
Werner Drent: “Voeg geen zout toe aan dit gerecht, want zeekraal heeft in zout water gelegen en is dus al zout genoeg van zichzelf.”
Hutspot met geroosterde peen en hachee van jackfruit
Jackfruit leent zich met zijn draadjesvleesachtige structuur mooi als vleesvervanger in een vegetarische hachee.
Onze tips
3x zoete aardappel stamppot: de lekkerste recepten
7x stamppotrecepten met een twist
Andijvie recepten: 5x anders dan stamppot
Boerenkoolstamppot: ouderwets lekkere recepten en tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.