
Een typisch Drentse traditie rond de jaarwisseling: kniepertjes bakken! Kniepertjes zijn dunne, ronde, krokante koekjes die worden gemaakt van bloem, eieren, boter en suiker. Wij leggen je uit hoe je ze maakt én wat de betekenis van kniepertjes is.
Lees verder na de advertentie
Wat zijn kniepertjes?
In de kerstvakantie zou ik normaal gesproken bij mijn opa aan de keukentafel zitten om kniepertjes te bakken. Dat zijn hele dunne, zoete en knapperige koekjes uit Drenthe, men maakt ze rond de jaarwisseling. Mijn opa leeft helaas niet meer, maar ik zet zijn traditie van kniepertjes bakken graag voort. Maar wat zijn kniepertjes eigenlijk?
Deze koekjes worden gemaakt van een deeg van boter, eieren, suiker en bloem. Er gaat een heel klein lepeltje beslag in een kniepertjesijzer en dat wordt gebakken tot een dun, rond koekje.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Kerst Tip

Op tijd besteld = voor kerst geleverd
Drentse kniepertjes
Iedereen in Drenthe heeft zijn eigen recept voor kniepertjes. Mijn opa maakte ze altijd enorm zoet en heel broos, terwijl die van mijn oma wat minder zoet en wat harder zijn. Beide varianten smaken ontzettend lekker overigens! Dit is het klassieke recept van mijn opa:

Millefeuille van Drentse kniepertjes met peer en kaneelroom
Nu je antwoord hebt op de vraag ‘wat zijn kniepertjes’ kun je aan de slag met je eigen koekjes! In dit recept lees je hoe je ze maakt én hoe je van deze koekjes een mooi feestelijk dessert maakt. Leuk voor de feestdagen of een andere gelegenheid.
Lees verder na de advertentie
De betekenis van het koekje
Het Drentse platte kniepertje, dat je traditioneel met kerst en oudjaar eet, symboliseert het jaar dat zich heeft ontvouwen. Het nieuwjaarsrolletje – dat landelijk te koop is in de supermarkten – lijkt heel veel op een kniepertje, maar is rond. Het rolletje symboliseert het nieuwe jaar en alle geheimen die daar nog in verborgen liggen. Mooie gedachte, toch?
Lees verder na de advertentie
Kniepertjes maken: aan de slag
Wil je ze zelf eens maken? Dat kan! Met het onderstaande maak je ze helemaal zelf, zonder enige moeite, en geef je ze ook nog eens een verrassende twist:

Kniepertjes van oma
Er zijn ook genoeg varianten te vinden op het klassieke recept, zoals deze heerlijke rolletjes met geroosterd venkelzaad. Minstens net zo lekker als het origineel!
Ingrediënten
- 1 el venkelzaadjes (optioneel)
- 3 eieren
- 500 g suiker
- 1 koffiekopje witte basterdsuiker
- 16 g vanillesuiker
- 125 g roomboter
- 1 scheutje jenever (optioneel)
- een beetje kaneel
- 500 g bloem
Bereiding
Doe de eieren in een grote kom of pan en meng de suiker erdoorheen. Meng de basterdsuiker en de vanillesuiker erdoorheen.
Smelt de boter in een pannetje en meng hem erdoorheen. Schenk er eventueel een scheutje jenever bij. Voeg een koffiekopje lauw water toe. Meng beetje bij beetje de bloem door het beslag en voeg een beetje kaneel toe.
Meng de venkelzaadjes erdoorheen als je deze hebt geroosterd.
Neem steeds 1 tl van het beslag en bak er in een kniepertjesijzer goudbruine kniepertjes van. Je kunt ze eventueel oprollen als ze nog warm zijn.
Receptuur: Oma van Yvonne Foto, styling & foodstyling: Willem van Santen
Onze tips

8x de lekkerste kerstkoekjes: zo maak je ze zelf

Restaurants in Drenthe: dit zijn de beste hotspots & tips

Groningse poffert: het lekkerste uit de streek

Dit zijn de beste kookboeken met lokale recepten

Bord opmaken met kerst? Met deze tips serveer je als een topchef

Zo makkelijk kun je zelf ragout maken

Zo maak jij je gerechten slim van tevoren en ga je stressvrij de feestdagen in

Dé kerstdessert-hack: cheesecake uit de snelkookpan

Met deze simpele trucjes proef jij wijn zoals een sommelier

Zo overleef je kerst zónder stress: 5 tips die echt werken

Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst

Deze keukenfout verpest voor veel mensen pakjesavond

Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.



